Thuiskok

Saffraanijs

heap of saffron threads isolated on white
heap of saffron threads isolated on white

Als u geen ijsmachine heeft kunt u de massa ieder uur kloppen en in de vriezer laten opstijven tot het mooi ijs is geworden. Dus kloppen, wegzetten. Kloppen, wegzetten tot het gewenste resultaat. Dat vraagt wat tijd en werk, maar bespaart een ijsmachine.

Smeer de room dun uit op een vel bakpapier en leg dit in de vriezer tot de room hard is. Breng de melk langzaam aan de kook in een pan met zware bodem, voeg de helft van de suiker toe en laat deze in de melk oplossen. Klop de eidooiers los met de rest van de suiker tot ze licht en luchtig zijn. Roer een klein beetje hete melk door de eidooiers en schenk dan het eidooiermengsel bij de hete melk. Zet de pan terug op heel laag vuur en laat de melk, constant roerend, zo dik worden dat deze de lepel bedekt. Haal de pan van het vuur, voeg de opgeloste saffraan toe met de saffraandraadjes en het rozenwater en roer goed door. Laat afkoelen, schenk in een ijsmachine en laat draaien tot je mooi roomijs hebt. Voeg de pistachenoten en de in stukjes gebroken bevroren slagroom toe voor het ijs te stevig is. Versier met rozenblaadjes en bladgoud, als je wilt, en dien op.