Een loempiakraam in Tiel

Foto Jan-Dirk van der Burg

Onze nationale, Vietnamese loempia

Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg ging op zoek naar Vietnamese loempiakraampjes in Nederland.

Er is niet veel typischer Nederlands dan de Vietnamese loempiakraam. In Vietnam bestaat dit fenomeen niet, daar is de loempia meer een onderdeel van een gerecht. Maar in Nederland is geen markt of meubelboulevard compleet zonder de mobiele frituurdiensten van de familie Nguyen of Tran, het Vietnamese equivalent van Jansen of De Vries. Maar het archetypische kraampje – de klassieke witte vierkante aanhanger, met ervoor een afgerokte sta-tafel met een fles zoetzure saus – is zo langzamerhand een bedreigde verschijningsvorm. Een vrolijke ‘foodtruck’ ligt beter bij de welstandscommissie en veel kramen krijgen na verloop van tijd een vaste kiosk of winkel.

Opvallend zijn de lange dienstverbanden in loempia-land. Apeldoorn kan al decennia rekenen op Bay Luu, een veteraan van ver in de tachtig, die nog steeds zijn lokale loempia-imperium aanstuurt. In Valkenswaard staat Hung – met aanbeveling voor gebruik in de airfryer – al dertig jaar op de parkeerplaats achter het winkelcentrum. In Steenwijk heeft de dochter van de lokale beroemdheid ‘Mama Theu’ haar moeder inmiddels opgevolgd. Als een gemeentebestuur ergens een vergunning wil intrekken om het ‘rommelige straatbeeld’ aan te pakken, is er binnen no-time een handtekeningenactie (Oss), en voor een afgebrande loempiakar heeft een inzamelingsactie altijd succes. In Rotterdam bood een klant zelfs zijn nier aan voor zijn op transplantatie wachtende loempiabakker Ron Balakian – die helaas onlangs is overleden. Kortom, we hebben meer dan een eurootje over voor ons droogkrokante nationaal erfgoed.

Een loempiakraam in Heerhugowaard Foto Jan-Dirk van der Burg

Een loempiakraam in Apeldoorn Foto Jan-Dirk van der Burg

Een loempiakraam in Zoetermeer Foto Jan-Dirk van der Burg

Een loempiakraam in Tilburg Foto Jan-Dirk van der Burg

Een loempiakraam in Berkel Foto Jan-Dirk van der Burg

Een loempiakraam in Nieuwegein Foto Jan-Dirk van der Burg

Een loempiakraam in Steenwijk Foto Jan-Dirk van der Burg

Een loempiakraam in Hardenberg Foto Jan-Dirk van der Burg

Een loempiakraam in Wageningen Foto Jan-Dirk van der Burg

Een loempiakraam in Valkenswaard Foto Jan-Dirk van der Burg

Een loempiakraam in Vlaardingen Foto Jan-Dirk van der Burg