muziek

Tony Allen (79), met Fela Kuti grondlegger van afrobeat, is dood

De Nigeriaanse drummer Tony Allen, bekend van Fela Kuti’s groep Africa 70, is donderdag overleden in Parijs. Dat heeft zijn management bevestigd. Allen wordt samen met Kuti gezien als grondlegger van het afrobeat-genre. Hij was 79 jaar. In 2016 trad Tony Allen op als openingsact van het Dekmantel Festival in Amsterdam. NRC sprak hem toen: „Als je het lang wilt volhouden, moet je vele paden verkennen.” Afrobeat combineert traditionele Afrikaanse muziek met westerse jazz, funk en r&b, invloeden die Allen opdeed tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten in 1969. In de jaren 60 en 70 maakte Allen samen met Kuti meer dan veertig albums. Onder eigen naam volgden er nog eens twaalf, waarvan de laatste vorige week uitkwam. Vorig jaar stond hij nog op Lowlands. (NRC)