Kim Jong-un weer opgedoken in het openbaar

Noord-Korea Op door Noord-Koreaanse staatsmedia vrijgegeven foto’s is te zien hoe Kim Jong-un een kunstmestfabriek opent. Er werd volop gespeculeerd over zijn gezondheid, omdat hij sinds 11 april niet meer in het openbaar was verschenen.
Kim Jong-un bij zijn eerste openbare verschijning vrijdag, toen hij een mestfabriek opende.
Kim Jong-un bij zijn eerste openbare verschijning vrijdag, toen hij een mestfabriek opende. Foto KCNA/Reuters

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zich voor het eerst in twintig dagen weer in het openbaar vertoond, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Kim was volgens Noord-Koreaanse staatsmedia met zijn zus Kim Yo-jong aanwezig bij de opening van een kunstmestfabriek in de stad Sunchon, ten noorden van hoofdstad Pyongyang. Op door staatspersbureau KCNA vrijgegeven foto’s is een lachende Kim te zien die een lint doorknipt en tijdens een rondleiding over het complex met mensen praat.

Lees ook: Bestuurt Kim Jong-un het land nog wel na operatie?

Er waren de laatste weken moeilijk te verifiëren geruchten over zijn gezondheidstoestand en er werd zelfs gespeculeerd dat Kim overleden was. Hoogstwaarschijnijk heeft hij een hartoperatie ondergaan; dat wordt in elk geval niet ontkend.

De laatste keer dat Kim zich in het openbaar had vertoond, was op 11 april, tijdens een bijeenkomst van zijn Arbeiderspartij. Sindsdien ontbrak hij bij evenementen, zoals op de belangrijkste nationale feestdag op 15 april, toen de 108ste geboortedag van zijn grootvader Kim Il-sung werd gevierd.

Noord-Koreaanse staatsmedia bleven gedurende de geruchtenstroom over de gezondheid van Kim berichten dat hij wel diplomatieke brieven verstuurde, maar beelden van hem werden de laatste weken niet vertoond.