Opinie

Keuze CDA voor partij Thierry Baudet roept nodige vraagtekens op

college brabant

Commentaar

De letter ‘d’ van democratisch in het CDA staat momenteel in Brabant voor déjà vu. Het geworstel van de christen-democratische partijleden met de vraag of in het provinciaal bestuur moet worden samengewerkt met Forum voor Democratie doet direct terugdenken aan het jaar 2010 toen de CDA-achterban voor de vraag stond of een landelijke gedoogcoalitie met de ook toen al omstreden PVV van Geert Wilders wenselijk zou zijn.

Het was CDA-coryfee Ernst Hirsch Ballin die op een druk bezocht en bewogen congres in Zwolle zijn partijgenoten opriep met de dramatische woorden „doe dit de partij niet aan, doe dit ons land niet aan” de samenwerking niet aan te gaan. hij werd niet gehoord.

Deze week klonk het ‘doe-het-niet’ opnieuw. En wederom was de oproep afkomstig van Ernst Hirsch Ballin. Dat wil zeggen: hij was medeondertekenaar van een open brief van verontruste Brabantse CDA-leden, waarin een regionale coalitie met de partij van Thierry Baudet met deze woorden werd afgewezen. „De eerste stap op een hellend vlak is vaak de fatale stap! Dit mogen we als CDA niet laten gebeuren”, stelden de briefschrijvers.

De boodschap van de verontruste CDA’ers is tevergeefs gebleken. Woensdagavond besloot het bestuur op basis van een schriftelijke ledenraadpleging aan de hand van een arbitraire vraagstelling dat verder kan worden gepraat met Forum voor Democratie. In totaal brachten 816 van de 4.997 leden tellende Brabantse afdeling hun stem uit. Hiervan was een bescheiden meerderheid van 56 procent voor samenwerking onder voorwaarden.

Het is vanzelfsprekend geheel aan het CDA, zoals dat voor elke politieke partij geldt, zijn eigen coalitievoorkeur te bepalen. Maar er zijn wel vraagtekens te plaatsen bij de gang van zaken. Want had de partij – op de hoogte van het fragiele evenwicht in de provincie – vorig jaar december wel moeten breken met het eigen college om daarmee het bestuur op te blazen? De fractie kon zich niet langer verenigen met het voorgestelde stikstofbeleid dat volgens haar te veel schade aan de boeren zou berokkenen. Maar dit was wel een uitvloeisel van landelijk beleid waarvoor het CDA in het kabinet verantwoordelijkheid draagt.

Om toch een meerderheidscollege te vormen waar de partij zelf deel van kan blijven uitmaken wil het CDA de samenwerking met de VVD voortzetten en de oude coalitiepartners PvdA, GroenLinks en D66 inruilen voor Lokaal Brabant en Forum voor Democratie. Nogal pretentieus gedrag voor de derde partij van de provincie die over slechts acht van de 55 zetels beschikt. Opmerkelijk is in dit verband trouwens de rol van de VVD, met tien zetels de grootste partij in de Provinciale Staten, voor wie de breuk in december niet hoefde maar nu het CDA voetstoots volgt. Ook die partij heeft wel het één en ander uit te leggen.

Het CDA kiest dus voor Forum voor Democratie, de partij die bij de verkiezingen een jaar geleden niet eens over een provinciaal verkiezingsprogramma beschikte. Zij kiest voor een partij met dubieuze connecties en die met de persoon Thierry Baudet beschikt over een partijleider die niet terugdeinst voor het ventileren van bizarre en omstreden uitspraken.

Nogmaals, het CDA kan en mag de keuze voor Forum voor Democratie maken. Het is een partij die niet verboden is. Maar bezien vanuit de noodzaak van evenwichtig en vertrouwenwekkend bestuur is verstandig anders.