Gezien: een blinde slang

Oh, dier Om sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.

Foto S. Blair Hedges

De adder, de gladde slang en de ringslang: dat zijn de drie in Nederland levende slangensoorten.

In het niet-Caribische deel van Nederland, welteverstaan, want wie ook de drie bijzondere gemeenten Bonaire, Sint-Eustatius en Saba meetelt, komt op het dubbele aantal uit. Op Bonaire leeft de zilverslang, op Saba en Sint-Eustatius kruipen de roodbuikracer rond en de gewone wormslang (een exoot) rond. Nu is er een nieuwe, zevende soort ontdekt door onderzoekers van de Nederlandse organisatie Ravon. Bij het omdraaien van stenen kwamen ze drie exemplaren van de Leeward blindsnake tegen, die al bekend was van de Caribische eilanden Antigua, Barbuda, Saint Kitts en Nevis. De officieuze Nederlandse naam luidt voorlopig ‘blinde dwergslang’.