Duitsland verbiedt alle activiteiten Hezbollah

‘Terrorisme’

De Duitse regering heeft donderdag Hezbollah als een terroristische organisatie bestempeld en alle activiteiten van de Libanese groepering op Duits grondgebied verboden. De politie deed op vier plaatsen, waaronder Berlijn en Bremen, ook huiszoekingen bij organisaties waarvan bekend is dat ze nauwe banden met Hezbollah onderhouden.

Op zo’n verbod was al langer aangedrongen door Israël en de Verenigde Staten. Duitsland had wel de militaire tak van Hezbollah verboden, maar niet de politieke vleugel. Dit is ook de lijn van de Europese Unie. Sommige landen zoals Groot-Brittannië en Nederland gingen verder en verboden Hezbollah helemaal. Andere landen, zoals Frankrijk, doen dat niet.

Aanhangers van Hezbollah, zo’n 1.050 in totaal, hielden jaarlijks een anti-Israëlmars, waarbij vaak antisemitische leuzen werden gescandeerd. Ook zouden ze volgens weekblad Der Spiegel in een bus op weg naar een betoging hebben gezongen: „Jullie Joodse ratten, we zullen terugkeren om wraak te nemen.” Hezbollah erkent het bestaansrecht van Israël niet. Mede hierom gaat de Duitse regering nu tot een verbod over. Daarnaast houdt ze Hezbollah verantwoordelijk voor terroristische aanslagen.

Een verbod op Hezbollah ligt gevoelig omdat het nauwe banden heeft met Iran. De Europese relatie met Iran stond al onder druk na de eenzijdige Amerikaanse opzegging van het nucleaire akkoord met Iran. Iran verwachtte meer steun van Europa.