In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat Tom Moore meer dan 125.000 verjaardagskaarten kreeg, pinguins Momo en Omochi optraden en vrijwilligers iftar-maaltijden bereidden en uitdeelden, vreest de Braziliaanse stad Manaus niet genoeg doodskisten te hebben als gevolg van de coronapandemie.
Terwijl deze halfnaakte en zwaar getatoeëerde gevangenen in rijen dicht op elkaar gepropt op de grond zitten, worden hun cellen geïnspecteerd. Vorig weekend gaf de president van El Salvador deze foto’s van gedetineerden in de Izalco-gevangenis vrij. Mensenrechtenorganisaties sloegen deze week alarm over de keiharde wijze waarop de Salvadoraanse regering probeert om het bendegeweld onder controle te krijgen.
Foto El Salvador's Presidency Press Office/AFP
Vrijwilligers lopen door de gangen van een hostel in Johannesburg om de strikte maatregelen tegen verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan onder de aandacht te brengen. Zuid-Afrika heeft een van de strengste landelijke lockdowns ter wereld. Zo geldt er bijvoorbeeld ook een alcoholverbod. Volgens recente cijfers zijn er in de afgelopen maand hierdoor liefst 1.100 minder moorden gepleegd.
Foto Marco Longari/AFP
De economische malaise in Libanon drijft demonstranten tot woede. Deze week kwam het tot ongeregeldheden waarbij bankfilialen, pinautomaten en kantoren het moesten ontgelden. Bij confrontaties met ordetroepen kwam een demonstrant om het leven, en raakten tientallen gewond. De economische crisis in het land duurt al maanden en is door de uitbraak van het coronavirus en de beperkende maatregelen alleen maar verergerd.
Foto Ibrahim Chalhoub/AFP
In de Verenigde Staten groeit het ongeduld over de coronamaatregelen. Met name rechtse Amerikanen verzetten zich tegen het quarantainekeurslijf, gaan de straat op, zoals hier tijdens een demonstratie in Denver (Colorado), en wijzen op de eigen verantwoordelijkheid die ze hebben. Het brengt president Donald Trump in een lastig pakket: als president is het zijn naam onder de beperkende maatregelen, maar zijn instinct voert hem naar de kant van de demonstranten.
Foto Jason Connolly/AFP
Meer dan 125.000 ansichtkaarten voor Tom Moore. De Britse veteraan veroverde de afgelopen weken de harten van velen: hij begon op 6 april met het lopen van rondjes door zijn 25 meter lange tuin om geld in te zamelen voor de Britse gezondheidszorg. Zijn inzamelactie werd een groot succes: de teller staat al op ruim 33 miljoen. De honderdste verjaardag van Moore, donderdag, kon dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan: de koningin bevorderde hem tot kolonel, felicitaties kwamen er van bekenden (onder wie Boris Johnson) en onbekenden, en er vlogen twee historische vliegtuigen van de Royal Air Force boven zijn tuin.
Foto Justin Tallis/ AFP
Die mondkapjes zijn eigenlijk niet mooi op de foto, moet dit stelletje gedacht hebben. En dus, voor die ene leuke selfie in het amusementspark in Seoel, kunnen die mondkapjes best even af. Zuid-Korea wist de uitbraak van het coronavirus, dat longziekte Covid-19 veroorzaakt, relatief snel in te dammen, met name door intensief en snel te testen. Daarnaast wordt er massaal gebruik gemaakt van apps, waarbij de gangen van burgers worden nagegaan. Privacy speelt daarbij een ondergeschikte rol.
Foto Kim Hong-Ji/Reuters
Naar buiten mag niet in Frankrijk, tenzij voor noodzakelijkheden. Op die strikte regels heeft freerunner Simon een oplossing gevonden: het beklimmen van de daken in Parijs. Deze week werd aangekondigd dat vanaf 11 mei de lockdown mogelijk versoepeld gaat worden. Maar dat zal in stapjes gaan, zal per regio verschillen en als de medische cijfers tegenvallen, is er wellicht helemaal nog niet sprake van verlichting.
Foto Philippe Lopez/AFP
Attractiepark Shinagawa in Japan is als gevolg van de coronapandemie net als vele andere openbare gelegenheden gesloten. En dus hebben ze iets bedacht om kinderen en familie die nu thuis zitten – en net als in Nederland is het in Japan een vakantieperiode - afleiding en vermaak te bieden: een gratis online optreden van pinguins Momo en Omochi op de website van het park.
Foto Issei Kato/Reuters
In de Peruaanse stad Piura, circa duizend kilometer van hoofdstand Lima, staan mensen geduldig in de rij om boodschappen te kunnen doen: op gepaste afstand, door de cirkels die op het wegdek en de stoep zijn getekend en met mondkapjes op. In het Zuid-Amerikaanse land zijn meer dan duizend mensen overleden aan de gevolgen van de corona-uitbraak.
Foto Sebastian Enriquez/AFP
In de Braziliaanse stad Manaus rust deze medewerker van een begrafenisondernemer even uit. Ook Brazilië is in de greep van het coronavirus. De stad vreest dat door het toegenomen aantal coronadoden de voorraad van doodskisten in de regio niet toereikend zal zijn. Ziekenhuizen in Manaus hebben al gekoelde containers neergezet om lichamen te bewaren totdat ze kunnen worden begraven. Massagraven worden ook gegraven.
Foto Michael Dantas/AFP
Deze vrijwilligers bereiden iftar-maaltijden. De maaltijden zijn bedoeld voor de miljoenen goedkope arbeidsmigranten uit landen als India, Pakistan, Nepal en Sri Lanka die in de olierijke Golfstaat Dubai werken. De migranten leven veelal opeengepakt en in niet al te beste omstandigheden. Door de uitbraak van het coronavirus zijn velen ziek, krijgen niet betaald of zijn werkloos. Sheik Mohammed bin Rashid al-Maktoum initieerde een plan om tien miljoen maaltijden tijdens de islamitische vastenmaand, die nu gaande is, te verspreiden.
Foto Karim Sahib/AFP
Ook in Brazilië is niet iedereen even blij met de quarantainemaatregelen en wordt er, zoals hier in hoofdstad Brasilia, tegen gedemonstreerd. De ernstige corona-uitbraak in het Zuid-Amerikaanse land werd deze week van de voorpagina’s verdrongen door de escalerende politieke en strafrechtelijke problemen van de Braziliaans president Jair Bolsonaro. Er is een onderzoek ingesteld naar mogelijk machtsmisbruik. De crisis is zo groot dat een afzetting – via een impeachementprocedure of een militaire coup – mogelijk lijkt.
Foto Sergio Lima/AFP
In een vluchtelingenkamp in Bamako, Mali, woedde deze week een grote brand. In het kamp wonen meer dan duizend ontheemden, die het geweld in centraal-Mali ontvluchtten. Er is niets bekend over slachtoffers. Mogelijk dat de brand ontstond doordat mensen afval aan het verbranden waren dat door de sterke wind aanwakkerde en uitgroeide tot een vuurzee.
Foto Michele Cattani/AFP
Deze Britse graffiti-kunstenaar maakt een muurschildering van de Amerikaanse president Donald Trump met een fles bleekmiddel in zijn hand. Trump suggereerde tijdens een persconferentie ineens om ontsmettingsmiddelen te injecteren of uv-licht te gebruiken als middel tegen het coronavirus. Zijn opmerkingen dreven medische experts tot wanhoop en zij brachten waarschuwingen uit tegen het injecteren of inhaleren van bleekmiddel of andere desinfecteringsmiddelen. Op sociale media zijn inmiddels tal van spottende reacties te vinden op Trumps adviezen.
Foto Matthew Childs/Reuters
Met een mondmasker op brengen vrijwilligers van een humanitaire organisatie in Jordanië iftar-maaltijden rond. Tijdens de ramadan, die nu gaande is, eten en drinken moslims niets tussen dageraad en zonsondergang. Door de uitbraak van het coronavirus zijn veel gezamenlijke en publieke iftar-maaltijden (de maaltijd die na zonsondergang wordt genuttigd) en religieuze bijeenkomsten verboden en afgelast.
Foto Muhammad Hamed/Reuters