In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de maand

De derde supermaan van het jaar, pasgeboren baby’s met een gezichtsmasker en straatbetogingen op afstand. De fotoredactie van NRC selecteert elke maand de indrukwekkendste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
Deze pasgeboren jongen en meisje in een ziekenhuis in Thailand krijgen vrijwel direct na geboorte een gezichtsmasker op. Met de maskers moeten de twee baby’s een kleinere kans lopen het coronavirus op te lopen.
Foto Rungroj Yongrit/EPA
In India geldt sinds enkele weken een absolute lockdown uit angst voor verdere verspreiding van het coronavirus. Op deze foto een geïmproviseerd quarantainecentrum in de miljoenenstad Calcutta.
Foto Rupak De Chowdhuri/Reuters
Geen wolkje aan de Londense lucht, en bovendien amper vliegverkeer: Hierdoor was alweer de derde supermaan van dit jaar heel goed te zien.
Foto Dylan Martinez/Reuters
Grote bosbranden in het noordwesten van Oekraïne naderden de kernreactor van Tsjernobyl. Dit leidde tot zorgen over de gezondheid van omwonenden. Het vuur is inmiddels gedoofd dankzij inspanningen van de brandweer en regen.
Foto Volodymyr Shuvayev/AFP
Deze Indiase boeren staan, keurig opgesteld in rijen, te wachten op hun beurt bij een groothandel, nabij Majholi Tehsil, een plaatsje 45 kilometer van Jabalpur. Hun wagens zitten vol tarwe. Ook in India gelden strikte maatregelen om verspreiding van het coronavirus te beperken.
Foto Uma ShankarMishra/AFP
Poolse vrouwen in zestig steden deden mee aan de zogenoemde Vrouwenstaking (Strajk Kobiet). Door hun werk neer te leggen spraken zij zich uit tegen plannen van de regering om abortuswetten strikter te maken. Volgens mensenrechtenorganisaties gebruikt de conservatieve regering van Polen de noodsituatie vanwege het coronavirus om controversiële wetsvoorstellen door te voeren. Door de noodsituatie zijn samenscholingen en dus protesten verboden.
Foto Maciek Jazwiecki/Reuters
Terwijl deze halfnaakte en zwaar getatoeëerde mannen in rijen dicht op elkaar gepropt op de grond zitten, worden hun cellen geïnspecteerd. De president van El Salvador gaf deze foto’s van gedetineerden in de Izalco-gevangenis. Mensenrechtenorganisaties sloegen alarm over de keiharde wijze waarop de Salvadoraanse regering probeert om het bendegeweld onder controle te krijgen.
Foto El Salvador's Presidency Press Office/ AFP
Deze vrouw danst normaal gesproken in de Parijse Moulin Rouge, maar moet haar oefeningen nu op haar aanrecht uitvoeren. In Frankrijk gelden strenge lockdownmaatregelen, waardoor inwoners gedwongen worden op creatieve manieren aan hun lichaamsbeweging te komen.
Foto Franck Fife/AFP
In Frankrijk zijn coronapatiënten per hogesnelheidstrein vervoerd. Om de overvolle ziekenhuizen in Parijs te ontlasten, zijn zieken overgebracht naar het westen van het land.
Foto Thomas Samson / AFP
Het in plastic verpakte lichaam van een vrouw die overleden is aan Covid-19 ligt klaar tot het begraven wordt op een begraafplaats in New Delhi. In India zijn meer dan vierhonderd mensen overleden aan de longziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus.
Foto Sajjad Hussain/AFP
Stoepkrijt kleurt de straten van het Duitse Kempen. Bewoners van het dorp tekenden regenbogen op de straten als teken van hoop tijdens de coronacrisis. De cirkels hebben een doorsnede van anderhalve meter - de afstand die Duitsers van elkaar moeten bewaren.
Foto Sascha Steinbach/EPA
In de Peruaanse stad Piura, circa duizend kilometer van hoofdstand Lima, staan mensen geduldig in de rij om boodschappen te kunnen doen: op gepaste afstand, door de cirkels die op het wegdek en de stoep zijn getekend en met mondkapjes op. In het Zuid-Amerikaanse land zijn al meer dan 1.000 mensen overleden aan de gevolgen van de corona-uitbraak.
Foto Sebastian Enriquez/ AFP
Deze vrijwilligers bereiden iftar-maaltijden. De maaltijden zijn bedoeld voor de miljoenen goedkope arbeidsmigranten uit landen als India, Pakistand, Nepal en Sri Lanka die in de olierijke Golfstaat Dubai werken. De migranten leven veelal opeengepakt en in niet al te beste omstandigheden. Door de uitbraak van het coronavirus zijn velen ziek, of werkloos en krijgen niet betaald. Sheik Mohammed bin Rashid al-Maktoum initieerde een plan om tien miljoen maaltijden tijdens de islamitische vastenmaand, die nu gaande is, te verspreiden.
Foto Karim Sahib/ AFP
De grote natuurbrand die dagen woedde, heeft zeker achthonderd van de duizend hectare van natuurgebied de Deurnese Peel verwoest. Volgens de burgemeester van de gemeente is het „een enorme klap voor de natuur”. Van bovenaf is de schade goed te zien.
Foto Sem van der Wal/ANP
Meer dan 125.000 ansichtkaarten voor Tom Moore. De Britse veteraan veroverde de afgelopen weken de harten van velen: hij begon op 6 april met het lopen van rondjes door zijn 25 meter lange tuin om geld in te zamelen voor de Britse gezondheidszorg. Zijn inzamelactie werd een groot succes: de teller staat al op ruim 33 miljoen. De honderdste verjaardag van Moore kon dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan: de koningin bevorderde hem tot kolonel, felicitaties kwamen er van bekenden (onder wie Boris Johnson) en onbekenden, en er vlogen twee historische vliegtuigen van de Royal Air Force boven zijn tuin.
Foto Justin Tallis/ AFP