Coronanieuws

9 doden in de zorg

Tot nu toe zijn er negen zorgverleners in Nederland overleden aan het coronavirus. Het is voor het eerst dat het RIVM daar cijfers over publiceert. De zorgmedewerkers waren tussen de 45 en 69 jaar oud, van zes van hen is bekend dat zij onderliggende gezondheidsproblemen hadden. Tot dusver zijn 13.884 zorgmedewerkers tussen de 18 en 69 jaar positief getest. Dit aantal is zo hoog doordat zorgmedewerkers getest worden bij milde klachten om verspreiding in zorginstellingen te voorkomen. 458 van de besmette zorgmedewerkers zijn opgenomen (geweest).

Er lagen donderdag nog 783 Nederlandse coronapatiënten op de IC, 21 minder dan woensdag. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding. 29 patiënten lagen in een ziekenhuis in Duitsland, Later deze vrijdag zouden nieuwe cijfers bekend worden gemaakt.

Er komen coronatesten beschikbaar voor personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang, jeugdtrainers en mantelzorgers. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid donderdagavond bekendgemaakt. Personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang – die op 11 mei weer opengaan – kan zich vanaf komende woensdag laten testen als zij klachten hebben die wijzen op een mogelijke besmetting. Voorwaarde is dat zij minimaal 24 uur klachten hebben en contact hadden met een arts. Jeugdtrainers met klachten kunnen per direct worden getest. Zij konden woensdag weer trainingen geven aan jeugd tot en met 18 jaar. Mantelzorgers van kwetsbare groepen moeten tot „uiterlijk” 18 mei wachten voor ook zij in aanmerking komen voor een coronatest.

Fysiotherapeuten kunnen „behoedzaam en stapsgewijs” weer meer patiënten behandelen in praktijken. Een advies van meerdere beroepsorganisaties hierover is goedgekeurd door het RIVM, meldde het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) donderdagavond.

De Franse regering heeft donderdagavond ‘coronakaarten’ gedeeld met de bevolking, om zo inzicht te geven in welke departementen mogelijk binnenkort de beperkende maatregelen versoepeld kunnen worden. De departementen zijn daarin via een stoplichtsysteem ingekleurd: in groene gebieden is het coronavirus al beter onder controle, in plaatsen die rood zijn gekleurd is de situatie nog kritiek. Donderdag was vooral het noordoosten van het land rood.

De Britse oorlogsveteraan Tom Moore, die miljoenen ophaalde voor de gezondheidszorg door rondjes in zijn tuin te wandelen, vierde donderdag zijn 100ste verjaardag. Twee jachtvliegtuigen van de Britse luchtmacht vlogen over zijn huis als eerbetoon.

De Russische premier Michaïl Misjoestin (54) is besmet met het coronavirus. Misjoestin zou koorts hebben en zichzelf hebben geïsoleerd, zo meldden Russische media donderdagavond.