Laatste ontwikkelingen Covid-19

Verplichte quarantaine bij aankomst in Frankrijk

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei, de testcapaciteit wordt uitgebreid. Zeker 4.987 Nederlanders zijn gestorven aan Covid-19. Volg hier het laatste nieuws.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zaterdag 2 mei de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van zondag 3 mei

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Het aantal Nederlandse patiënten dat met Covid-19 op de intensive care ligt, is met 27 afgenomen tot een totaal van 708. Het RIVM heeft sinds vrijdag 94 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd. In totaal zijn er nu bijna vijfduizend mensen aan de ziekte bezweken in Nederland.
 • De groei van het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederlandse verpleeghuizen „lijkt te stabiliseren”. Dat meldt Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde.
 • De Spaanse premier Sánchez heeft een steunfonds aangekondigd van 16 miljard euro om deelregio's de steunen. In het Zuid-Europese land worden de coronamaatregelen langzaam versoepeld: Spanjaarden mogen sinds zaterdag weer buiten sporten. Vanaf maandag stelt het land het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht.
 • In Zandvoort, Bloemendaal, Velsen, Wijk aan Zee en Heemskerk mogen weer strandhuisjes worden opgebouwd, onder de voorwaarde dat die eigen sanitaire voorzieningen hebben.
 • Frankrijk verplicht reizigers die in het land aankomen om eerst twee weken in quarantaine te gaan. Of dit ook thuis mag, is nog niet bekend.
 • Het Verenigd Koninkrijk trekt 76 miljoen pond (85,6 miljoen euro) uit om onder andere slachtoffers van huiselijk geweld te helpen.
 • De Britse premier Boris Johnson heeft zijn pasgeboren zoon deels vernoemd naar de artsen die hem hielpen toen hij was opgenomen met Covid-19.
 • In een Venezolaanse gevangenis zijn tientallen mensen omgekomen bij rellen, die uitbraken nadat gevangenen geen bezoek mochten krijgen vanwege de coronamaatregelen.

Gebouwen wereldwijd rood verlicht als steunbetuiging voor zorgmedewerkers

Van de Eiffeltoren tot het Empire State Building, van de Euromast tot de Burj Khalifa in Dubai: wereldwijd zijn beroemde gebouwen zaterdagavond in knipperend rood verlicht.

Onder de noemer #heroesshinebright uiten de steden met deze hartslag van rood licht hun steun voor het werk van zorgmedewerkers tijdens deze coronacrisis. De actie levert bijzondere beelden op, hoewel die op sommige plekken pas zichtbaar waren op het moment dat de zon onder was gegaan - zoals bij de Euromast in Rotterdam.

Het internationale eerbetoon sluit aan bij een actie van het Empire State Building in New York, die een week lang elke avond verlicht in de kleur van een van de hulpdiensten. Ook de Willis Tower in Chicago, de CN Tower in Toronto en de Macau Tower in China doen mee.

Dubai:

Twitter avatar BurjKhalifa Burj Khalifa ينبض #برج_خليفة باللون الأحمر شكراً لكل من يضحون بمجهوداتهم بكل إخلاص لينقذوا الأرواح، كمشاركة في مبادرة #الأبطال_يتألقون_دوماً
التي نظمها الإتحاد العالمي للأبراج الشاهقة لتكريم الكوادر الطبية حول العالم
@great_towers https://t.co/PZ75Jdi54c

New York:

Twitter avatar EmpireStateBldg Empire State Building [1/4] The world beats red tonight as we join @great_towers for the final night of our #HeroesShineBright campaign. 📷: benbucklamac/IG https://t.co/1su72Xn8Gj

Rotterdam:

Twitter avatar RodeKruisRdam Rode Kruis Rotterdam - 010 2060622 De Euromast kleurt vanavond rood voor alle helden van hulporganisaties ❤️
Bedankt Rotterdam 🙏🏼😊
#rodekruis #samensterk #euromast https://t.co/rOAy4nPPkQ

In Peruaanse Amazone komt men ook zuurstofflessen tekort

Medewerkers van een ziekenhuis in de Peruaanse jungleregio Ucayali maken zich zorgen over een tekort aan zuurstofflessen, schrijft de Peruaanse krant El Comercio. Die zijn nodig om extra zuurstof toe te dienen aan coronapatiënten wanneer zij op de intensive care terechtkomen.

De lokale vakbondsleider van ziekenhuismedewerkers verklaart tegenover de krant dat er nu patiënten overlijden vanwege het zuurstofgebrek. „We hebben de spullen en de medewerkers niet om de juiste hulp te kunnen bieden.” In een van de ziekenhuizen in de regio komen dagelijks ongeveer 25 mensen in kritieke toestand binnen, terwijl de zuurstof in de nacht van vrijdag op zaterdag is opgegaan.

Het Latijns-Amerikaanse land heeft veel moeilijk bereikbare gebieden, waar alleen per boot of vliegtuig naartoe kan worden gereisd. Daardoor is de bevoorrading van ziekenhuizen moeilijk. In Peru zijn meer dan 40.000 meldingen van besmettingen door het coronavirus geregistreerd en tot nog toe 1.124 sterftegevallen vastgesteld.

VK is 'de piek voorbij', Italië en New York zien nog toename

 • In het Verenigd Koninkrijk is het aantal meldingen van sterfgevallen door Covid-19 in het afgelopen etmaal toegenomen met 621 tot een totaal van 28.131. Daarmee is het VK de piek voorbij, zei de Britse minister van Huisvesting Robert Jenrick, die namens de regering de getallen bekendmaakte. Boris Johnson concludeerde dat vrijdag al voorzichtig, maar waarschuwde daarbij dat een tweede uitbraak ten alle tijde moet worden voorkomen. Jenrick kondigde zaterdag tevens een hulpfonds van 76 miljoen pond (85,6 miljoen euro) aan, onder andere om slachtoffers van huiselijk geweld te helpen. Door de strenge beperkingen zitten veel mensen thuis, wat in het Verenigd Koninkrijk tot meer huiselijk geweld heeft geleid.
 • In de staat New York zijn zaterdag iets meer sterfgevallen dan normaal gemeld bij de dagelijkse update van gouverneur Cuomo: een toename van 299. De staat zal dan ook nog geen versoepeling van maatregelen tegemoet gaan, zoals dat op andere plekken in de Verenigde Staten gebeurt, zei Cuomo tijdens een persconferentie. „Ik ga geen dollartekens boven mensenlevens verkiezen.”
 • In Italië is het dagelijkse sterftegetal sterk toegenomen tot 474, vergeleken met 269 gisteren. Bij dat aantal zijn echter ook veel meldingen meegenomen die nog niet eerder waren geregistreerd: 282 van de 474 overleden in de maand april, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. Daardoor is het niet gelijk duidelijk of dit betekent dat het aantal dagelijkse coronadoden is toegenomen.

Verplichte quarantaine bij aankomst in Frankrijk

Reizigers die aankomen in Frankrijk worden voortaan verplicht om twee weken in quarantaine te gaan, maakte de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran zaterdag bekend, meldt persbureau Reuters.

Het is niet duidelijk op welke manier de verplichte quarantaine vormgegeven zal worden: of mensen in een hotel moeten verblijven of naar hun eigen huis of dat van een bekende mogen gaan.

De nieuwe maatregel is onderdeel van een uitbreiding van de noodtoestand tot 24 juli. Wel zullen er vanaf 11 mei enige versoepelingen in de maatregelen plaatsvinden, waaronder het opstarten van de basisscholen en kinderopvang. Ook zullen de meeste winkels dan weer open gaan.

Een man loopt met een gezichtsmasker over het Trocadero-plein in Parijs. Foto Michel Euler/AP

Johnson vernoemt zoon deels naar twee artsen die hem redden

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn pasgeboren zoon deels vernoemd naar twee Britse artsen die hem behandelden toen hij met corona op de intensive care lag. Johnsons verloofde, Carrie Symonds, schrijft zaterdag op haar Instagram dat de baby Wilfred Lawrie Nicholas heet, meldt de BBC.

Het kind werd woensdag geboren, kort nadat Johnson uit het ziekenhuis in London ontslagen was. De 55-jarige Britse leider lag meerdere dagen op de intensive care en zei achteraf „dat het beide kanten op had kunnen gaan”. Zijn verloofde schrijft nu dat hun kind vernoemd is naar „twee artsen die het leven van Boris vorige maand gered hebben”.

De twee artsen, Nick Prince and Nick Hart, zeggen „vereerd” te zijn dat de premier het kind deels naar hen heeft vernoemd (Nicholas). „We wensen de nieuwe familie gezondheid en geluk.” Prince is hoofd van de afdeling infectieziekten van het Guy's and St Thomas' Hospital. Hart is daar hoofd van de afdeling beademings-- en kritieke zorg.

Tientallen doden bij rellen in Venezolaanse gevangenis

Bij rellen in een gevangenis in Venezuela zijn zeker 46 mensen om het leven gekomen en tientallen mensen gewond geraakt. Dat meldt de Spaanse krant El País.

De exacte reden voor de onrust is onduidelijk. Volgens een politica ontstond deze nadat familieleden van de gedetineerden niet binnengelaten werden in de gevangenis vanwege het coronavirus, terwijl zij etenswaren hadden meegebracht. De Venezolaanse minister Iris Varela, verantwoordelijk voor de gevangenissen in het land, bevestigt dat er bewakers zijn aangevallen in de gevangenis in de stad Guanare, maar volgens haar ging het om een „uitbraakpoging” van de gevangenen.

Om de verdere verspreiding van het virus tegen te houden, mogen Venezolaanse gevangenen sinds half maart geen bezoek meer ontvangen. Al meerdere keren zijn er daardoor onrusten uitgebroken in de gevangenissen in het Zuid-Amerikaanse land. Aangezien de economie van Venezuela al sinds 2015 is ingestort, heeft het land nauwelijks de middelen om de coronacrisis op te vangen.

Het nieuws tot nu toe

Dit is het belangrijkste nieuws van deze zaterdag tot nog toe:

 • Het aantal Nederlandse patiënten dat met Covid-19 op de intensive care is opgenomen, is met 27 afgenomen tot een totaal van 708. Het RIVM heeft sinds vrijdag 94 nieuwe sterfgevallen door Covid-19 geregistreerd. In totaal zijn er nu bijna vijfduizend mensen aan de ziekte bezweken in Nederland.
 • De groei van het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederlandse verpleeghuizen „lijkt te stabiliseren”. Dat meldt Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde.
 • In Zandvoort, Bloemendaal, Velsen, Wijk aan Zee en Heemskerk mogen weer strandhuisjes worden opgebouwd, onder de voorwaarde dat die eigen sanitaire voorzieningen hebben.
 • De Spaanse premier Sánchez heeft een steunfonds aangekondigd van 16 miljard euro om deelregio's de steunen. Zijn regering is langzaam coronamaatregelen aan het versoepelen: sinds zaterdag mogen Spanjaarden weer buiten sporten. Wel wordt het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer vanaf 4 mei verplicht.

Spaanse premier Sánchez zet steunfonds op van 16 miljard euro

Spanje zet een steunfonds op van 16 miljard euro om deelregio's te helpen met de coronacrisis. Dat heeft premier Pedro Sánchez tijdens een persconferentie zaterdag bekendgemaakt. Het geld moet de komende twee jaar ervoor zorgen dat alle Spaanse regio's kunnen herstellen van „de grootste economische ramp sinds een eeuw”.

10 miljard is bedoeld voor de extra kosten in de zorg door de virusuitbraak. De overige 5 miljard moet lokale economieën helpen. Spanje hoopt op 1,5 miljard euro uit een Europees noodfonds, maar daarover is nog geen overeenstemming bereikt met andere lidstaten.

Sánchez zei ook dat vanaf 4 mei het dragen van mondkapjes verplicht wordt in het openbaar vervoer. Spanje is langzaam de coronamaatregelen aan het versoepelen. Spanjaarden mogen sinds zaterdag voor het eerst sinds zeven weken weer buiten sporten. In het Zuid-Europese land zijn inmiddels meer dan 25.000 doden gevallen.

Premier Sánchez zaterdag tijdens een persconferentie. Foto EPA

27 coronapatiënten minder op de intensive care, 'normale IC-capaciteit'

Het aantal patiënten met Covid-19 dat op de intensive care ligt is het afgelopen etmaal afgenomen met 27 en staat nu op 708. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) op zaterdag.

In totaal liggen nu 1.098 zieken met corona of andere aandoeningen op de IC, en daarmee is de bezetting „binnen de normale IC-capaciteit”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. „Dat geeft ruimte aan de IC-medewerkers om enigszins op adem te komen. Het aantal non-COVID-patiënten op de IC is licht afgenomen, wat past bij het lagere aantal operaties dat in het weekend plaatsvindt.”

Van alle Nederlandse IC-patiënten liggen er nog steeds 28 in Duitsland.

'Groei aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen lijkt te stabiliseren'

De groei van het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederlandse verpleeghuizen „lijkt te stabiliseren”. Dat meldt Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, vrijdagavond in een persbericht.

In totaal zijn 8.195 bewoners van verpleeghuizen geregistreerd als mogelijk besmet met het coronavirus. Dat is een toename van 296 ten opzichte van drie dagen eerder, schrijft Verenso. Een maand geleden ging die groei nog veel sneller. Bij een meting begin april nam toen in twee dagen het aantal besmettingsgevallen in verpleeghuizen met 871 toe to 4.161.

In totaal zijn volgens Verenso 1.490 bewoners van verpleeghuizen overleden aan Covid-19. 1.388 patiënten zijn hersteld. Verenso verzamelt de cijfers uit drie grote elektronische patiëntendossiers: Nedap, Ysis en Pluriform Zorg. In Nederlandse verpleeghuizen wonen ongeveer 120.000 ouderen.

RIVM: 94 nieuwe sterfgevallen gemeld, 97 nieuwe ziekenhuisopnames

Tussen vrijdag- en zaterdagochtend 10.00 uur zijn 94 nieuwe sterfgevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Aangezien er één of meerdere dagen vertraging kan zitten tussen het moment van overlijden en het moment van melden, betreft dit niet het werkelijke aantal patiënten dat de afgelopen 24 uur is overleden. In totaal is nu van 4.987 mensen bekend dat zij zijn bezweken aan de gevolgen van het coronavirus.

Het aantal patiënten dat vanwege het coronavirus opgenomen is (geweest) in het ziekenhuis is het afgelopen etmaal toegenomen met 97 tot 10.951. Tot zaterdagochtend zijn in totaal 40.236 mensen positief getest op het longvirus; een toename van 445 ten opzichte van vrijdag. Lang niet iedereen die besmet is, wordt getest. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk dan ook veel hoger.

Vrijdagmiddag lagen 735 Nederlandse coronapatiënten op intensivecare-afdelingen, bijna vijftig minder dan een dag eerder. Het aantal coronapatiënten op Nederlandse IC's neemt al drie weken geleidelijk af. Zaterdagmiddag geeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding een update over het huidige cijfer.

Ruim 80 nieuwe sterfgevallen gemeld in België, dagelijks dodental Duitsland onder de 100

 • In België zijn van vrijdag op zaterdag 82 nieuwe sterfgevallen gemeld ten gevolge van het coronavirus. Het totale aantal doden in het land is daarmee opgelopen tot zeker 7.765. Een dag eerder kwamen er 130 nieuwe meldingen van sterfgevallen bij. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis steeg met 128 naar 3.111. Op intensivecare-afdelingen in België liggen 689 patiënten met Covid-19, zestig minder dan vrijdag. Van 49.517 Belgen is bekend dat ze besmet zijn (geweest) met het coronavirus. Dat is een stijging van 485 ten opzichte van vrijdag.
 • In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 94 doden door corona geregistreerd, meldt het Robert Koch-Institut zaterdag. In totaal is nu van 6.575 Duitsers zeker dat zij zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het aantal vastgestelde besmettingen in Duitsland nam van vrijdag op zaterdag toe met 945 tot 161.703.
 • In Iran, het hardst getroffen land in het Midden-Oosten, is het dodental van vrijdag op zaterdag gestegen met 65 naar 6.156, meldt persbureau Reuters. Het aantal vastgestelde besmettingsgevallen in Iran bedraagt nu 96.448.
 • In Rusland zijn zaterdag 9.623 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is de hoogste dagelijkse stijging sinds het begin van de pandemie. Het totaal aantal bevestigde besmettingsgevallen in het land staat nu op 124.054. Het officiële dodental in Rusland nam van vrijdag op zaterdag toe met 57 tot 1.222.

Dodental Spanje passeert 25.000, inwoners sporten voor het eerst in zeven weken buiten

In Spanje is het officiële dodental de 25.000 gepasseerd. Het afgelopen etmaal werden 276 sterfgevallen gemeld, schrijft de Spaanse krant El País. In het Zuid-Europese land is sinds een maand sprake van een gestage afname van het dagelijks aantal gemelde coronadoden, dat begin april de duizend naderde.

Vanaf vandaag mogen Spanjaarden voor het eerst in zeven weken weer de straat op om te sporten. Per leeftijdscategorie kunnen ze verspreid over de dag op verschillende momenten de deur uit. Ouders met kinderen tot 14 jaar oud mogen 's middags naar buiten en senioren aan het eind van de ochtend. De groep van tussen de 14 en 70 jaar oud zorgde vanochtend tussen 06.00 uur en 10.00 uur voor drukte op stranden en boulevards, waar veel gerend, gefietst en gesurft werd.

Omdat de epidemie onder controle lijkt, is vrijdag in Madrid een provisorisch ziekenhuis met 1.350 bedden voor coronapatiënten gesloten. In het noodhospitaal werden de afgelopen tijd zeker vierduizend patiënten behandeld. Later vandaag houdt Spanje een minuut stilte als eerbetoon aan de inmiddels zeker 25.100 aan Covid-19 omgekomen landgenoten.

Spanjaarden wandelen en rennen over de promenade in Barcelona. Foto Emilio Morenatti/AP

Taxi's, straatmuzikanten en metro's: alledaagse geluiden voor New Yorkers die rumoer missen

Hiphopdansers in een voortrazende metro, skeeleraars in een stadspark en haastige voetgangers die langs een straatsaxofonist snellen. Niet alleen het straatbeeld maar ook de daarbij horende geluiden van de stad New York zijn karakteristiek. En omdat dat voortdurende rumoer, de vele accenten en talen van de straat, in coronatijden verstomd zijn, heeft de openbare bibliotheek van de wereldstad iets bedacht: Missing Sounds of New York, een reeks audio-opnames van stadsgeluiden.

De New York Public Library (NYPL), die 92 locaties verspreid over de stad telt, noemt het project „een liefdesbrief aan NYC”, een audioportret van het normale leven dat nu even ontbreekt. De opnames van overvolle restaurants, toeterende taxi's en straatbasketballers zullen New Yorkers „verbinden met de vertrouwde geluiden van het stadsleven waarvan ze houden en die ze missen tijdens deze ongekende tijd van sociale afstand”, aldus de NYPL. En ook bij mensen die er niet wonen maar de stad wel bezocht hebben, roepen de geluiden herinneringen oproepen aan de levendige stad. „Het herinnert ons eraan wat New York zo speciaal maakt voor zoveel mensen”, schrijft de openbare bibliotheek.

New York is met zeker 18.399 slachtoffers de zwaarst getroffen stad van de Verenigde Staten. De metropool is al weken in lockdown. Inwoners is opgedragen mondkapjes te dragen en alleen naar buiten te gaan als dat noodzakelijk is.

Politieagenten in een nagenoeg lege Wall Street, waar de Amerikaanse beurs gevestigd zit. Foto John Minchillo/AP

Anthony Fauci mag van Witte Huis niet getuigen over aanpak corona

De Amerikaanse viroloog Anthony Fauci, die op de persconferenties over het coronavirus vaak president Trump terzijde staat, mag van het Witte Huis volgende week niet getuigen in het Congres over de aanpak van de coronapandemie. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.

Een comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden doet onderzoek naar de wijze waarop de regering van Donald Trump omgaat met de uitbraak van het coronavirus en wil ook Fauci horen, maar het Witte Huis heeft dat geblokkeerd. Witte Huis-woordvoerder Judd Deere noemt een getuigenis van de tijdens de coronacrisis belangrijke adviseur van Trump tegenover Reuters „contraproductief”:

„Terwijl de regering Trump nog bezig is om met de hele overheid Covid-19 te bestrijden, waaronder het veilig heropenen van Amerika en het versnellen van de ontwikkeling van een vaccin, is het contraproductief om elk individu dat een rol speelt bij die inspanning te laten verschijnen bij hoorzittingen in het Congres.”

Het Witte Huis liet weten op een later en geschikter tijdstip wel mee te willen werken aan getuigenverhoren.

Anthony Fauci speelt als hoofd van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases een belangrijke rol bij de bestrijding van Covid-19 en moet regelmatig medische beweringen van Trump rechtzetten of nuanceren. Het gezondheidscomité van het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden wilde hem op 6 mei horen.

Lees ook dit profiel van Anthony Fauci:
De dokter die president Trump mag corrigeren

President Trump zei vrijdagavond tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis te hopen dat het aantal Amerikaanse coronadoden onder de honderdduizend blijft. Eerder ging hij nog uit van een maximum van zestig- tot zeventigduizend doden.

Het totale dodental in de Verenigde Staten staat inmiddels al op ruim 63.000, in absolute zin het hoogste sterfgetal wereldwijd. Fauci zei in maart al op zo'n honderdduizend Amerikaanse sterfgevallen te rekenen.

Deel Noord-Holland staat onder voorwaarden weer strandhuisjes toe

In Zandvoort, Bloemendaal, Velsen, Wijk aan Zee en Heemskerk mogen weer strandhuisjes worden opgebouwd, als die tenminste eigen sanitaire voorzieningen hebben. Verenigingen van eigenaren van strandhuisjes met eigen douche en toilet moeten een protocol bij hun gemeente indienen over hoe ze zich aan de landelijke maatregelen gaan houden, meldt de veiligheidsregio Kennemerland:

„Denk hierbij onder andere aan het in acht nemen van de anderhalve meter, het gefaseerd opbouwen, toezicht op de reeds opgebouwde huisjes en het verbod op samenkomsten.”

Als zo'n protocol wordt goedgekeurd, krijgen de eigenaren ontheffing om in hun strandhuisje te verblijven.

Mensen met een strandhuisje zonder vast sanitair moeten nog even geduld hebben, omdat er vanwege het besmettingsgevaar nog een landelijk verbod geldt voor gedeelde douches en toiletten.

Import medische goederen gestegen, invoer vanuit China gedaald

In de eerste drie maanden van 2020 heeft Nederland voor 8,7 miljard euro aan medische goederen geïmporteerd: 8 procent meer dan in dezelfde periode in 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zaterdag. Het gaat om medicijnen, medische hulpmiddelen als gaas en spuitjes, technologie zoals röntgenapparaten, en persoonlijke beschermingsmiddelen als mondkapjes.

Onduidelijk is welk deel van de geïmporteerde goederen is ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Wel is opvallend dat de import van medische goederen is toegenomen in een periode dat de totale goedereninvoer met 2 procent afnam.

Het grootste gedeelte van het bedrag (42 procent) ging naar medicijnen, wat te verklaren is door de relatief hoge prijs van geneesmiddelen. De invoer van medische hulpmiddelen groeide met 13 procent relatief het hardst, hierop volgt de import van medicijnen (9 procent groei) en medische technologie (6 procent groei). Er werden in het eerste kwartaal van 2020 niet meer beschermingsmiddelen geïmporteerd dan vorig jaar.

De totale import uit China en Hongkong, dus niet alleen die van medische goederen, heeft volgens het CBS flinke gevolgen ondervonden van de corona-uitbraak. In februari kwam die uit op 3,4 miljard euro, 10 procent minder dan een jaar eerder. In maart daalde de invoer ten opzichte van 2019 met 9 procent, tot 3,3 miljard euro. De import viel zo laag uit doordat Chinese fabrieken vanwege de coronacrisis weken stillagen. Computer- en netwerkapparatuur wordt nog altijd het meest uit China geïmporteerd.

Welkom in een nieuw blog

Vandaag blogt NRC hier verder over de belangrijkste ontwikkelingen rondom de coronaviruspandemie. Dit waren de belangrijkste nieuwsfeiten van gisteren:

 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de IC is verder gedaald. Vrijdagmiddag lagen nog 735 mensen op de IC, 48 minder dan op donderdag. „We komen nu op de lijn die we nodig hadden om de non-Covid-zorg weer echt op te pakken. Aan het aantal non-Covid-patiënten zien we dat dat al enigszins weer gebeurt”, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 • Het RIVM heeft 98 nieuwe doden door corona gemeld. Verder zijn er 85 meldingen binnengekomen van ziekenhuisopnames wegens corona.
 • Kleinere zorgverleners die in geldnood zitten door de coronacrisis kunnen vanaf halverwege mei bij zorgverzekeraars aankloppen voor steun. Ze krijgen het grootste deel van hun omzetverlies vergoed, en hoeven dat bedrag niet terug te betalen. De regeling is bedoeld voor zorgaanbieders met een omzet tot 10 miljoen euro.
 • De ov-sector pleit voor een verplichting op het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer. Zonder mond- en neusbedekking is het na verdere versoepeling van de anti-coronamaatregelen „onwerkbaar” om anderhalve meter afstand te houden in bus, trein, tram en metro. De ov-branche wil daarnaast dat de regering duidelijk maakt wie wel van het openbaar vervoer gebruik mag maken en wie niet.
 • De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vrijdag zijn excuses aangeboden voor grote vertragingen bij het uitbetalen van coronasteun. Miljoenen werknemers die door de crisis in geldproblemen zijn gekomen, wachten al weken tevergeefs op hun geld. Van de 2,3 miljoen personeelsleden van kleine bedrijfjes die zich voor de steunregeling hadden opgegeven, hadden eerder deze week slechts 29.000 geld ontvangen.
 • Nederlandse bedrijven krijgen bijna 2 miljard aan overheidssteun om hen te helpen bij het betalen van de lonen. Sinds het loket voor de regeling opende, heeft het UWV al van 104.000 bedrijven de loonkosten (gedeeltelijk) overgenomen.
 • Het kabinet stelt 110 miljoen euro beschikbaar voor sportverenigingen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) vrijdag bekendgemaakt.
 • Verschillende hoofdsteden wereldwijd hebben coronamaatregelen versoepeld. In de Chinese hoofdstad Beijing gaan vrijdag na een maandenlange sluiting de parken en musea weer open.
Lees hier het blog van vrijdag 1 mei terug