Gesloten liveblog

Kleinere zorgverleners kunnen halverwege mei terecht bij verzekeraars voor financiële steun

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei, de testcapaciteit wordt uitgebreid. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op vrijdag 1 mei de belangrijkste ontwikkelingen rondom de coronaviruspandemie bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit waren de belangrijkste nieuwsfeiten van gisteren:

 • Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de IC is verder gedaald. Vrijdagmiddag lagen nog 735 mensen op de IC, 48 minder dan op donderdag. „We komen nu op de lijn die we nodig hadden om de non-Covid-zorg weer echt op te pakken. Aan het aantal non-Covid-patiënten zien we dat dat al enigszins weer gebeurt”, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 • Het RIVM heeft 98 nieuwe doden door corona gemeld. Verder zijn er 85 meldingen binnengekomen van ziekenhuisopnames wegens corona.
 • Kleinere zorgverleners die in geldnood zitten door de coronacrisis kunnen vanaf halverwege mei bij zorgverzekeraars aankloppen voor steun. Ze krijgen het grootste deel van hun omzetverlies vergoed, en hoeven dat bedrag niet terug te betalen. De regeling is bedoeld voor zorgaanbieders met een omzet tot 10 miljoen euro.
 • De ov-sector pleit voor een verplichting op het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer. Zonder mond- en neusbedekking is het na verdere versoepeling van de anti-coronamaatregelen „onwerkbaar” om anderhalve meter afstand te houden in bus, trein, tram en metro. De ov-branche wil daarnaast dat de regering duidelijk maakt wie wel van het openbaar vervoer gebruik mag maken en wie niet.
 • De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vrijdag zijn excuses aangeboden voor grote vertragingen bij het uitbetalen van coronasteun. Miljoenen werknemers die door de crisis in geldproblemen zijn gekomen, wachten al weken tevergeefs op hun geld. Van de 2,3 miljoen personeelsleden van kleine bedrijfjes die zich voor de steunregeling hadden opgegeven, hadden eerder deze week slechts 29.000 geld ontvangen.
 • Nederlandse bedrijven krijgen bijna 2 miljard aan overheidssteun om hen te helpen bij het betalen van de lonen. Sinds het loket voor de regeling opende, heeft het UWV al van 104.000 bedrijven de loonkosten (gedeeltelijk) overgenomen.
 • Het kabinet stelt 110 miljoen euro beschikbaar voor sportverenigingen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) vrijdag bekendgemaakt.
 • Verschillende hoofdsteden wereldwijd hebben coronamaatregelen versoepeld. In de Chinese hoofdstad Beijing gaan vrijdag na een maandenlange sluiting de parken en musea weer open.
Volg voor de laatste ontwikkelingen het coronablog van zaterdag 2 mei

Ebolamiddel remdesivir goedgekeurd voor noodgebruik bij Covid-patiënten

Het Amerikaanse Voedsel- en Medicijnenagentschap (FDA) heeft het ebolamiddel remdesivir goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen bij coronapatiënten. Dat heeft president Donald Trump vrijdag in het Witte Huis tegen verslaggevers gezegd, meldt persbureau Bloomberg. Fabrikant Gilead heeft toegezegd 1,5 miljoen doses te gaan doneren aan ziekenhuizen.

Het is een opvallende stap omdat nog niet bekend is hoe goed het middel werkt tegen een infectie met het nieuwe coronavirus. De goedkeuring voor gebruik bij noodgevallen is een versneld protocol van de FDA, waarmee medicijnen op de markt gebracht kunnen worden zonder dat de volledige studies naar veiligheid en werkzaamheid zijn afgerond en gepubliceerd.

Remdesivir is een experimentele virusremmer die is ontwikkeld tegen ebola. Het is een van de bestaande middelen die zijn uitgeprobeerd tegen Covid-19. Of het werkt, wordt nog onderzocht. Een studie naar de effectiviteit van remdesivir werd in China voortijdig afgebroken omdat er geen nieuwe patiënten meer waren. Een Amerikaanse onderzoek produceerde voorzichtig positieve resultaten: bij patiënten die remdesivir toegediend hadden gekregen was de herstelperiode een paar dagen korter en lag de sterfte iets lager: 11 procent in de controlegroep tegenover 8 procent in de remdesivir-groep.

Eerder werd van het antimalaria-middel chloroquine gehoopt dat het ook iets zou doen tegen Covid-19, wat de verkoop enorm deed toenemen. Vorige maand bleek het middel in een Amerikaanse studie waarschijnlijk toch niet effectief tegen de door het coronavirus veroorzaakte longziekte.

Lees ook: De noodmedicijnkast is bijna leeg.Kunnen Covid-19-patiënten met medicijnen geholpen worden? Er zijn diverse bestaande middelen geprobeerd, maar die blijken ongeschikt. Er zijn weinig opties meer over.

Aruba mag nog eens 25 miljoen euro lenen van Nederland

Nederland gaat nog eens 49,5 miljoen Arubaanse florin (25 miljoen euro) uitlenen aan Aruba. Dat heeft de Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes vrijdag bekendgemaakt, melden het Carbisch Netwerk en persbureau ANP. Het is de tweede lening die het land van Nederland krijgt om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

Aruba moet het geleende bedrag binnen twee jaar terugbetalen, zonder rente. Ook over de 22 miljoen euro die het land vorige maand mocht lenen, rekent Den Haag geen premie. Aruba krijgt ook steun in materiële vorm: vorige week liet de Nederlandse regering weten voedselpakketten voor arme Arubanen te gaan samenstellen en verspreiden.

De Arubaanse economie is hard geraakt door de pandemie. De toerismesector, waar het land goeddeels van afhankelijk is, ligt plat doordat er vanwege de mondiale reisbeperkingen geen toeristen meer komen. Twee derde van de 55.000 banen op Aruba staat volgens de overheid op het spel. Er geldt een strenge avondklok op het eiland, waar nog relatief weinig coronabesmettingen (circa honderd) en -besmettingen (twee) zijn geteld.

Ov-sector: verplicht mondkapjes bij opschaling openbaar vervoer

Als de coronamaatregelen verder worden versoepeld, is het „onwerkbaar” om anderhalve meter afstand te kunnen houden in het openbaar vervoer. De maximale capaciteit is in die situatie „simpelweg ontoereikend”, schrijft het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) vrijdag in een brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66). Het NOVB, waarin ov-bedrijven en provincies zijn vertegenwoordigd, pleit onder meer voor het verplichten van mondkapjes.

De brief van het overlegorgaan bevat een richtinggevend advies om het openbaar vervoer weer „stap voor stap” op te schalen, vooruitlopend op eventuele versoepeling van de coronamaatregelen na 20 mei. Het NOVB stelt onder meer dat „buitenlandse voorbeelden en inzichten” laten zien dat het kabinet het dragen van gezichtsbescherming moet verplichten in trein, metro, tram en bus.

Lees ook: Wie mag er straks mee met het ov?

Het beraad wil daarnaast dat het kabinet duidelijk maakt wie wel en niet gebruik mogen maken van het ov zodra de maatregelen worden versoepeld. Reizigers moeten ook worden verspreid over de dag. Ook moeten er voldoende handhavers beschikbaar zijn om erop toe te zien dat de regels worden nageleefd. Als het aan het NOVB ligt, krijgt ov-personeel voorrang bij het testen op het coronavirus.

Het overlegorgaan wijst ook op de verwachte oplopende tekorten zolang slechts een beperkt aantal reizigers kan worden vervoerd. Voor het gehele stads- en streekvervoer wordt het tekort over 2020 geschat op 750 miljoen tot 1 miljard euro, daarbovenop komt een verwacht tekort van 1 miljard euro voor NS. Het NOVB verzoekt Van Veldhoven om uiterlijk 13 mei, een week voor de huidige coronamaatregelen aflopen, een besluit te nemen over bekostiging hiervan.

Kleinere zorgverleners kunnen halverwege mei terecht bij verzekeraars voor financiële steun

Fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen en andere kleinere zorgverleners die door de coronacrisis veel minder werk hebben, kunnen vanaf 15 mei bij zorgverzekeraars aankloppen voor financiële steun. Ze krijgen dan „het overgrote deel” van hun omzetdaling vergoed, laat branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vrijdag weten. De zorgaanbieders hoeven het hulpgeld niet terug te betalen. Volgens persbureau ANP gaat om miljarden euro's.

Het steunloket van de zorgverzekeraars komt open te staan voor zorgverleners die minder dan 10 miljoen euro omzet per jaar draaien. Het gaat bijvoorbeeld ook om tandartsen en kraamverzorgenden. Voor alle omzet die ze sinds 1 maart hebben misgelopen, kunnen ze compensatie aanvragen. Ze zullen driekwart tot 87 procent van hun door de coronacrisis veroorzaakte omzetdaling vergoed krijgen, aldus ZN. De regeling werd begin vorige maand aangekondigd, en is nu helemaal uitgewerkt.

Met hun financiële bijdrage willen de verzekeraars ervoor zorgen dat „verzekerden, ook na de coronacrisis, de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben”. Het is overigens wel de bedoeling dat de zorgverleners hun gemiste werk later zo veel mogelijk inhalen, benadrukt ZN. Als ze gemist zorg inhalen „bovenop de reguliere zorg”, wordt dat later van hun compensatie afgetrokken. „Dat is ook logisch omdat anders dubbel betaald zou worden voor zorg.”

Grote zorgorganisaties met een omzet van meer dan 10 miljoen euro, zoals ziekenhuizen en ggz-instellingen, komen in aanmerking voor een aparte vergoedingsregeling van de zorgverzekeraars. Die gaat op 1 juli in.

Een podotherapeut in Leiden werkt vanwege de coronamaatregelen achter een scherm van plexiglas. Foto Sem van der Wal/ANP

WK Fortnite afgelast door coronavirus

Ook het wereldkampioenschap van het populaire schietspel Fortnite is afgelast vanwege het coronavirus. De organisatie van het gametoernooi heeft dat donderdagavond bekendgemaakt. Het zou de tweede keer worden dat het WK werd georganiseerd.

Vorig jaar trok de driedaagse competitie in New York 2,3 miljoen online kijkers en 19.000 toeschouwers in het Arthur Ashe-tennisstadion, waar de beste Fortnite-spelers het live tegen elkaar opnamen. De Nederlandse gamer Dave Jong won met zijn Britse partner de tweede plaats in de koppelstrijd, goed voor ruim 2 miljoen dollar.

Een grote bijeenkomst in een stadion is nu vanwege de coronacrisis niet mogelijk. Het is ook geen optie om de WK-deelnemers dan maar vanuit huis te laten spelen, zegt ontwikkelaar Epic Games. Omdat spelers over de hele wereld zitten, zou er dan te veel vertraging op de lijn zitten om een snel spel als Fortnite goed te kunnen spelen. Kleinere, lokale Fortnite-competities die voor dit jaar gepland staan, gaan wel online door.

Twitter avatar FNCompetitive Fortnite Competitive We don't know when a return to large, global, in-person events will be practical, but we're hopeful to be able to put on some form of Fortnite World Cup in 2021. In the meantime we have more info about online events with FNCS, Cash Cups, 3rd Party Events and Broadcasts.

Er zijn zo'n tweehonderd miljoen accounts geregistreerd op Fortnite en zo'n tachtig miljoen mensen spelen het spel regelmatig. Er gaat behoorlijk wat geld om in de gamecompetities. De prijswinnaar van het vorige Fortnite-WK kreeg omgerekend 2,7 miljoen euro bijgeschreven.

Lees ook: E-sport professionaliseert op alle fronten

Italiaanse premier biedt excuses aan voor vertraagde coronasteun

 • De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vrijdag zijn excuses aangeboden voor grote vertragingen bij het uitbetalen van coronasteun. Miljoenen werknemers die door de crisis in geldproblemen zijn gekomen, wachten al weken tevergeefs op hun geld. Van de 2,3 miljoen personeelsleden van kleine bedrijfjes die zich voor de steunregeling hadden opgegeven, hadden eerder deze week slechts 29.000 geld ontvangen. „Ik verzeker u dat we de betalingen zo snel mogelijk zullen voltooien”, aldus Conte. Het aantal gemelde coronadoden in Italië nam vrijdag toe tot 28.236.
 • Het Verenigd Koninkrijk heeft de afgelopen dag ruim 122.000 coronatests uitgevoerd, en daarmee heeft het zijn testdoelstellingen ruimschoots gehaald. Dat zei minister van Gezondheid Matt Hancock vrijdag. De Britten wilden eind april minimaal honderdduizend tests per dag uitvoeren. In het VK is het dodental als gevolg van het coronavirus vrijdag opgelopen naar 27.510.
 • Scholen en universiteiten in de staat New York blijven de rest van het academische jaar dicht. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo aangekondigd. „We moeten onze kinderen beschermen. Zo denkt iedere ouder, iedere burger erover.” Het schooljaar loopt in New York tot in juni. De scholen en universiteiten moeten nu met protocollen komen die ervoor zorgen dat ze na de zomer weer veilig open kunnen.

Rijlessen op motor en scooter weer toegestaan

Er mag weer worden begonnen met motor- en scooterrijlessen. Dat hebben ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag bepaald, meldt persbureau ANP. Rijlessen waren sinds 23 maart niet meer toegestaan toen het verbod op contactberoepen van kracht ging waarbij geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Daaronder werden ook rijinstructeurs geschaard, zowel in de auto als op de motor en scooter.

De rijopleidingssector verzocht anderhalve week geleden al in een gezamenlijke verklaring om het verzorgen van lessen op motoren en scooters niet langer aan te merken als contactberoep. Ook de veiligheidsregio's zijn er nu van overtuigd dat deze instructeurs voldoende afstand kunnen houden tot hun leerlingen. Minister Van Nieuwenhuizen stelt dat ze het „logisch vindt dat dit bovenaan het lijstje stond van mogelijke versoepelingen”.

De dag tot nu toe

Dit was vandaag tot dusver het belangrijkste nieuws omtrent de coronacrisis:

Weer minder coronapatiënten op IC, 'moment om non-Covid-zorg echt op te pakken'

Op de intensive care lagen vrijdagmiddag nog 735 Nederlandse coronapatiënten, 48 minder dan op donderdag. Van deze patiënten liggen er 28 in Duitsland in het ziekenhuis. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

„We komen nu op de lijn die we nodig hadden om de non-Covid-zorg weer echt op te pakken. Aan het aantal non-Covid-patiënten zien we dat dat al enigszins weer gebeurt”, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Op de intensive care liggen ook 426 patiënten met een ander lijden dan het coronavirus. In totaal zijn er dus 1.161 intensivecarebedden bezet. In het uiterste geval zijn er in Nederland 2.400 IC-bedden beschikbaar. Voor de crisis was de maximale IC-capaciteit in Nederland 1.150 bedden.

KNVB krijgt bijval van UEFA bij verdeling startbewijzen Europa League

Het toegangsbewijs voor de groepsfase van de Europa League is volgens de KNVB terecht toegekend aan Feyenoord. Dat meldt de voetbalbond vrijdagmiddag op basis van een brief die hij heeft ontvangen van UEFA. Daarin legt de Europese voetbalbond uit wat bonden moeten doen als een bekertoernooi waarmee plaatsing voor Europees voetbal te behalen is, niet kan worden uitgespeeld.

De winnaar van de KNVB-beker zou dit seizoen een ticket krijgen voor de groepsfase van de Europa League. Door de coronamaatregelen kon de finale tussen FC Utrecht en Feyenoord echter niet worden gespeeld. Daarom besloot de KNVB dit startbewijs vorige week op basis van de ranglijst van de eredivisie toe te kennen aan nummer drie Feyenoord. De voetbalbond krijgt daarin nu bijval van UEFA, die voorschrijft dat startbewijzen die bestemd waren voor bekerwinnaars in dergelijke situaties moeten worden verdeeld op basis van de competitiestand.

Lees ook: Voor het eerst in de geschiedenis is voetballen in de eredivisie verboden

FC Utrecht stelde vorige week dat het „niet schroomt” het besluit van de KNVB aan te vechten bij de rechter en UEFA. De club meende dat het groepsfaseticket reglementair niet kon worden verdeeld op basis van de stand in de competitie. Daardoor had FC Utrecht naar eigen zeggen „evenveel recht” op het startbewijs als Feyenoord. De KNVB benadrukt nu dat de finaleplaats van Feyenoord losstaat van dit besluit.

Op basis van de ranglijst in de eredivisie greep FC Utrecht als nummer zes net naast plaatsing voor de Europa League. Het 'laagste' startbewijs, dat voor de tweede voorronde, ging naar nummer vijf Willem II. Ook daar zijn de Utrechters het niet mee eens, omdat de club een wedstrijd minder had gespeeld. Als Utrecht die inhaalwedstrijd zou winnen, zou het de vijfde plaats op basis van doelsaldo overnemen. Vooralsnog heeft de club geen juridische stappen aangekondigd.

Steunpakket van 110 miljoen euro voor sportverenigingen

Het kabinet stelt 110 miljoen euro beschikbaar voor sportverenigingen die door de coronacrisis in financiële problemen zijn geraakt. Dat heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) vrijdag bekendgemaakt. Met het steunpakket wordt wordt volgens de minister tegemoetgekomen aan „de hoogste nood” van sportverenigingen. Door de coronamaatregelen zijn de inkomsten van sportclubs de afgelopen weken goeddeels opgedroogd, terwijl de vaste lasten doorliepen en weinig verenigingen over grote reserves beschikken.

Het grootste deel van het steunpakket, 90 miljoen euro, is bedoeld voor het kwijtschelden van de huur over de periode van 1 maart tot 1 juni. Daarmee worden ruim 11.000 sportverenigingen gesteund. De huur is voor veel sportverenigingen de grootste kostenpost, aldus de minister. De resterende miljoenen gaan naar verenigingen die een eigen accommodatie beheren. Zij komen niet allemaal in aanmerking voor andere steunmaatregelen van de overheid en ontvangen elk eenmalig maximaal 2.500 euro.

NOC-NSF vroeg het kabinet eerder op vrijdag om een noodpakket ter waarde van 150 miljoen euro. Het kabinet laat op dit moment in kaart brengen wat de gevolgen van de coronacrisis op langere termijn zijn. Aan de hand hiervan wordt later bepaald in hoeverre aanvullende steun nodig is.

Lees ook dit interview met NOC-NSF-directeur Dielessen: ‘Niet kunnen sporten op je club, doet je beseffen hoe leuk het eigenlijk is’

Honderden miljoenen kwartaalverlies voor oliegigant ExxonMobil

De Amerikaanse oliebedrijf ExxonMobil heeft het eerste kwartaal van dit jaar afgesloten met een tekort van 610 miljoen doller (555 miljoen euro). Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf vrijdag heeft gepubliceerd (pdf).

ExxonMobil is de een na grootste producent van olie ter wereld, na het Saudische staatsbedrijf Saudi Aramco. Het bedrijf had al aangekondigd „aanzienlijk” in de uitgaven te gaan snijden toen de olieprijzen waren gekelderd.
De olie-industrie leidt onder de coronacrisis, zowel aan de vraag- als aanbodkant. Ook is er een tekort aan opslag. De verwachting voor het lopende kwartaal zijn daardoor nog minder.

In april leverde een vat olie de koper geld op. Lees meer: Diepterecord: prijs van Amerikaanse olie onder nul

Overigens is ExxonMobil niet het enige oliebedrijf dat harde klappen ontvangt. Een op de drie bedrijven in de sector heeft sinds begin maart zijn investeringen sterk teruggeschroefd, concludeerde het internationale onderzoeksbureau Wood Mackenzie.

Lees hier wat we eerder schreven over de oliecrisis: Veel aanbod, minder vraag. Olie-economie is op onbekend terrein beland

Japans aquarium laat alen FaceTimen met bezoekers

FaceTime is niet meer alleen een manier om te contact te leggen met je opa, oma of verre vriend(in), binnenkort kan de app ook gebruikt worden om kennis te maken met een groep Japanse tuinalen. De medewerkers van het Sumida Aquarium in Tokio hebben een videoverbinding opgezet om contact tussen aal en mens te behouden.

De driehonderd tuinalen in kwestie zijn gewend de gezichten van bezoekers te zien als zij hun hoofd boven het zand uitsteken. Vanwege de coronacrisis is het aquarium sinds begin maart echter gesloten waardoor de gezichten voor het glas verdwenen zijn. De medewerkers van het aquarium merkten de afgelopen weken dat de alen steeds schrikachtiger reageerden en zich snel in het zand verstopten als zij voorbijliepen.

„Als ze behalve medewerkers bijna geen mensen zien, zullen ze mensen gaan vergeten”, schreef het aquarium. „Dus hier een urgente vraag: zou u uw gezicht willen laten zijn aan onze tuinalen?” Men wordt wel gevraagd geen harde geluiden te maken, om de alen niet te laten schrikken. Het 'evenement' vindt van 3 tot en met 5 mei plaats.

Overigens zijn tuinalen - die zo worden genoemd omdat ze op grassprietjes lijken - van nature erg verlegen en schrikachtig. De driehonderd alen van het Sumida Aquarium waren zo echter gewend aan bezoekers dat zij zonder gêne hun hoofd lieten zien. Op Twitter deelde het aquarium beelden van hoe de dieren nu reageren als iemand voorbij loopt:

あ、あれ:question: 水槽に近づくと…#チンアナゴ #休館中に起こった出来事 #水槽に近寄るだけで隠れちゃう #休園中の動物園水族館 pic.twitter.com/QZWNNmcGxe

— すみだ水族館【公式】 (@Sumida_Aquarium) April 3, 2020

Wereldhavendagen Rotterdam begin september afgelast

Ook de Wereldhavendagen in Rotterdam gaan dit jaar niet door vanwege de coronacrisis. Dat heeft de organisatie van het driedaagse evenement vrijdag besloten. De organisatie loopt daarmee vooruit op een mogelijke verlenging van het verbod op grote evenementen, dat vooralsnog tot en met eind augustus van kracht is. De 43ste editie van de Wereldhavendagen stond voor dit jaar gepland in het eerste weekend van september.

Stichting Wereldhavendagen acht het onwaarschijnlijk dat in september geen beperkingen meer gelden om „een dergelijk groot publieksevenement” te organiseren. Vorig jaar kwamen circa 345.000 bezoekers af op de Wereldhavendagen. Daarmee is het een van de grotere jaarlijkse evenementen in Rotterdam is. Normaal gesproken kunnen bezoekers deze dagen onder meer een kijkje nemen in de haven en op schepen. Ook zijn er verschillende activiteiten op het water en de kade in het centrum van de stad.

RIVM meldt 98 nieuwe doden door corona

In het afgelopen etmaal zijn 98 nieuwe meldingen bekend van mensen die in Nederland zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Dat heeft het RIVM vrijdag bekendgemaakt. Aangezien er een dag of meerdere dagen vertraging kan zijn tussen het moment van overlijden en het moment dat de melding binnenkomt, ligt het werkelijke aantal hoger. In totaal is nu van 4.893 mensen bekend dat zij zijn bezweken aan het coronavirus.

Verder meldde het RIVM dat het aantal mensen dat vanwege het coronavirus is opgenomen in het ziekenhuis is toegenomen met 85 mensen. In totaal zijn er nu 10.854 patiënten opgenomen (geweest) met Covid-19. In Nederland zijn tot vrijdag 39.791 mensen positief getest op het longvirus - 475 meer dan donderdag. Niet iedereen met een vermoedelijke besmetting wordt getest, waardoor dit aantal in werkelijkheid hoger ligt.

Donderdagmiddag lagen er nog 783 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 21 minder dan op woensdag. Van deze patiënten liggen er 29 in een ziekenhuis in Duitsland. Later vrijdag maakt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding hoeveel dat er nu zijn. Het coronapatiënten dat op de IC ligt neemt de afgelopen drie weken geleidelijk af.

Bedrijven krijgen bijna 2 miljard in loonkostenregeling uitgekeerd

Sinds het loket voor de regeling waarmee ondernemers loonkosten kunnen betalen opende, heeft het UWV al van 104.000 bedrijven de loonkosten (gedeeltelijk) overgenomen. In totaal gaat het om 1,9 miljard euro. Het UWV is verantwoordelijk voor de beoordeling en uitkering van aanvragen, nadat het kabinet de steun had toegezegd aan ondernemers die verplicht moeten sluiten.

Een groot deel van het tot nu toe verdeelde geld, 282 miljoen euro ging naar de horeca: in die sector deden een kleine 22.000 bedrijven een beroep op het UWV. In de horeca- en cateringbranche is het verwachte omzetverlies door Covid-19 volgens het UWV gemiddeld 82 procent.

De NOW-regeling voorziet tot uiterlijk 90 procent in de loonkosten van bedrijven die een aanvraag doen en is door het kabinet in het leven geroepen om ondernemers met omzetverlies door de coronacrisis tegemoet te komen. Voorwaarde is wel dat zij hun personeel in dienst houden. Er zijn tot nu toe 114.000 aanvragen gedaan door bedrijven.

Kort geding SC Cambuur en De Graafschap tegen KNVB dient volgende week

Volgende week vrijdag dient bij de rechtbank in Utrecht een kort geding dat SC Cambuur en De Graafschap hebben aangespannen tegen voetbalbond KNVB. De twee clubs uit de eerste divisie willen via de rechter promotie naar de eredivisie afdwingen. De KNVB besloot vorige week dat dit seizoen, dat voortijdig is beëindigd vanwege de corona-uitbraak, geen clubs zullen promoveren en degraderen.

Het besluit van de KNVB leidde tot verontwaardiging bij SC Cambuur en De Graafschap, die hard op weg leken naar promotie naar de eredivisie. De clubs uit Leeuwarden en Doetinchem bezetten bij het stilleggen van de competitie, met nog negen wedstrijden te spelen, de bovenste twee plekken. Die zouden aan het eind van het seizoen recht geven op eredivisievoetbal. Cambuur had als koploper een voorsprong van elf punten opgebouwd, De Graafschap had zeven punten meer dan de nummer drie.

De rechtbank zegt de mogelijkheden te onderzoeken om de zitting via livestream uit te zenden, nu er door de coronamaatregelen geen publiek fysiek welkom is in de rechtszaal. De uitspraak van het kort geding volgt uiterlijk op 22 mei.

Lees ook: afwikkeling van het voetbalseizoen door KNVB loopt uit op een klucht

Ziekenhuisopnames België stabiliseren verder, Spanje verwacht economische krimp van 9,2 procent

 • Het dagelijks aantal nieuwe ziekenhuisopnames in België is vrijdag verder gestabiliseerd maar blijft „vrij hoog”, meldden de Belgische gezondheidsautoriteiten. Afgelopen etmaal werden 152 mensen met corona opgenomen in Belgische ziekenhuizen, tegelijkertijd konden 316 genezen patiënten weer naar huis. Er zijn nog altijd bijna 3.400 bedden bezet door Covid-19-patiënten, van wie er 740 op de intensive care liggen. Voor zover bekend heeft Covid-19 nu 7.703 levens geëist in België. Ruim de helft van de gemelde sterfgevallen komen uit verzorgingstehuizen, die ook overledenen die vermoedelijk waren besmet meetellen.
 • Het Duitse Robert Koch-Institut maakte vrijdagochtend melding van 193 nieuwe sterfgevallen, iets meer dan op donderdag. Het dodental in Duitsland is daarmee opgelopen tot 6.481. Vanaf maandag mogen speeltuinen, musea, dierentuinen en kerken in het land onder strikte voorwaarden weer open. Bondskanselier Angela Merkel waarschuwde Duitsers wel waakzaam te blijven, omdat het virus anders weer sneller om zich heen zal grijpen. Voorwaarde voor verdere versoepeling, waarover woensdag wordt beslist, is een blijvend lage besmettingsgraad.
 • In Spanje, waar inwoners zaterdag na zeven weken weer naar buiten mogen voor niet-essentiële activiteiten, is het dodental afgelopen etmaal met 281 opgelopen tot 24.824 (pdf). De lockdown in het land heeft grote gevolgen voor de Spaanse economie. Die krimpt dit jaar naar verwachting met 9,2 procent, maakte de Spaanse minister van Economische Zaken vrijdag bekend. Voor 2021 wordt een herstel van 6,8 procent verwacht.

Vorige week 30 procent meer sterfgevallen dan gemiddeld

Tussen 20 en 26 april zijn in Nederland zo'n vierduizend mensen overleden. Dat is ongeveer 30 procent (zo'n duizend sterfgevallen) meer dan in een vergelijkbare week de afgelopen jaren. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het RIVM vrijdag. Het gaat om een schatting die gebaseerd is op overlijdensberichten die bij het CBS zijn binnengekomen.

Het geschatte sterftecijfer van vorige week ligt ruim 250 lager dan een week eerder (13 tot en met 19 april), toen 4.264 mensen in Nederland stierven. Deze afname is kleiner dan de daling in vergelijking met nog een week eerder (6 tot en met 12 april): toen daalde het aantal overledenen met bijna 700.

Een deel van de oversterfte komt door Covid-19, maar om hoeveel mensen het precies gaat is volgens de onderzoekers niet te zeggen. Het CBS en het RIVM benadrukken wel dat het aantal bevestigde coronadoden lager is dan het werkelijke aantal sterfgevallen door de longziekte, omdat niet iedereen getest wordt. „Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken ontstaat een completer beeld”, staat in een persbericht.

Ook de wekelijkse sterfte in verpleeg- en verzorgingshuizen is vorige week verder gedaald. Tussen 20 april en 26 april zijn naar schatting 1.232 bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen overleden. Een week eerder waren dat er 1.357 - zo'n 10 procent meer. De afname is wel minder dan een week eerder, toen was een daling van bijna 15 procent te zien. Ook ligt het aantal sterfgevallen in verpleeg- en verzorgingshuizen nog altijd flink boven het gemiddelde van de afgelopen jaren. Vorige week lag het sterftecijfers 65 procent hoger dan normaal.

Kinderopvangcentra voorzien problemen bij heropening scholen

Kinderopvangorganisaties vrezen dat de heropening van basisscholen problemen met zich meebrengt omdat veel scholen zich niet aan de uitgangspunten van het ministerie van Onderwijs zouden willen houden. Dat schrijven Brancheorganisatie Kinderopvang (BK), Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) em Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) vrijdag in een gezamenlijke verklaring.

Volgens de organisaties houdt de helft van de scholen zich niet aan de richtlijnen van het ministerie. Zo is scholen gevraagd alleen hele lesdagen aan te bieden, maar zouden veel scholen er toch voor kiezen halve dagen les te geven of hun schooltijden op een andere manier aan te passen. Ook is scholen gevraagd goed te overleggen met de kinderopvang, wat volgens de brancheorganisaties in veel gevallen niet gebeurd is. De organisaties baseren zich op een enquête onder 44 leden.

De kinderopvangcentra voorzien problemen door de „stroeve samenwerking”. Omdat scholen verschillende lestijden kiezen, moeten de centra zich aanpassen op een „versnipperd schoollandschap”, waardoor het logistiek onmogelijk zou worden alle kinderen op te vangen. Dit heeft ook te maken met de kaders waarbinnen de centra moeten opereren: zij mogen alleen open op schooldagen en binnen de reguliere tijden. „Kinderen en ouders zullen helaas de dupe zijn”, aldus de organisaties.

Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) zei donderdag in een Kamerdebat al dat sommige scholen geen contact hebben opgenomen met kinderopvangorganisaties, wat zou hebben geleid tot frictie. Hij stelde echter dat het overleg in „veel gevallen” wel goed verloopt. Ook Rinda den Besten, voorzitter van de koepelorganisatie voor basisscholen PO-raad, herkent het beeld dat de kinderopvangorganisaties schetsen niet. Zij stelt desgevraagd dat het probleem minder groot is dan de organisaties doen lijken en dat scholen over het algemeen wel degelijk goed communiceren, iets wat de PO-raad aanmoedigt.

Den Besten zegt het dat het „geen pas” geeft dat de brancheorganisaties voor kinderopvang „lelijk spreken” over de scholen. „Dat vind ik niet verstandig, we moeten het met elkaar proberen op te lossen.”

Wereldwijd culturele initiatieven voor steun tijdens coronacrisis

Terwijl grote delen van de wereld al weken thuis in isolatie zitten, zijn er allerlei nieuwe initiatieven gelanceerd om de culturele sector vanaf de bank een handje te kunnen helpen. In Nederland is specifiek aandacht voor literatuur. Vijftien Nederlandse auteurs hebben korte verhalen geschreven met betrekking tot de coronacrisis. Vanaf vrijdag worden ze dagelijks online gepubliceerd, kondigde boekenkoepel CPNB aan. Het idee is dat de auteurs mensen op een laagdrempelige manier in aanraking brengen met literatuur.

Het eerste verhaal vrijdag is van Jan Siebelink. Vervolgens verschijnt elke vrijdag een nieuwe tekst online. Onder anderen Ilja Leonard Pfeijffer, Herman Brusselmans en Marion Pauw doen mee met de actie. Eind mei is Herman Koch de hekkensluiter. De teksten zijn te vinden via de website Hebban en op de nlblijftthuis-webpagina van het AD.

Verder kunnen mensen online workshops, optredens en lezingen volgen van onder anderen Julia Roberts, Oprah Winfrey en Alanis Morissette. Samen met ruim tweehonderd andere beroemdheden en artiesten willen zij in de nacht van vrijdag op zaterdag met het digitaal benefietevenement The Call To Unite geld ophalen voor mensen die worden getroffen door het coronavirus. Ook maken een aantal (voormalig)wereldleiders hun opwachting, onder wie George W. Bush en Bill Clinton.

Het evenement duurt 24 uur en wordt gestreamd via Facebook, Twitter en YouTube. De opening is in handen van de Amerikaanse activist Tim Shriver, voorzitter van Special Olympics, dat sportwedstrijden organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking. The Call To Unite is het tweede grote wereldwijde benefietevenement in een maand. Half april werd met One World: Together At Home ruim 127 miljoen dollar (115 miljoen euro) opgehaald.

Streamingsdienst Spotify kondigde vrijdag een nieuwe inzamelingsactie voor de muziekindustrie aan. De dienst vraagt gebruikers geld te doneren voor muziekfondsen in verschillende landen, waaronder het Nederlandse NoodfondsMuziek. Elke donatie voor COVID-19 Music Relief, wordt verdubbeld door Spotify. In totaal heeft de organisatie 10 miljoen dollar (9,1 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor de actie.

Lees hier wat onze recensent vond van One World: Together At Home: ‘One World’ mist de gedeelde beleving van ‘Live Aid’

Auteur Jan Siebelink schreef vanwege de coronacrisis een verhaal dat vrijdag wordt gepubliceerd. Foto Merlijn Doomernik

Ryanair schrapt tot drieduizend banen

Luchtvaartmaatschappij Ryanair schrapt zeker drieduizend banen. Met name piloten en ander cabinepersoneel moet het ontgelden. Het personeel dat overblijft, krijgt tot 20 procent minder loon. De Ierse budgetvlieger acht de maatregelen noodzakelijk om de economische klappen van het coronavirus op te vangen. Ryanair verwacht dat de luchtvaartbranche op zijn vroegst in de zomer van 2022 weer draait zoals die vorig jaar deed.

In de verklaring die Ryanair vrijdag aan aandeelhouders stuurde, beklaagt de grootste maatschappij van Europa zich over de staatssteun die „opgeblazen en inefficiënte” concurrenten als Air France-KLM, Lufthansa en Alitalia hebben gekregen. Die kapitaalinjecties zouden bovendien „marktverstorend” werken. Ryanair zegt van plan te zijn naar het Europees hof te stappen.

Ryanair schrapte halverwege maart nagenoeg de gehele dienstregeling. De maatschappij verwachtte in 2020 154 miljoen passagiers te vervoeren, maar houdt nu rekening met minder dan 100 miljoen. De Britse pilotenbond Balpa zegt tegen persbureau Bloomberg dat Ryanair niet vooraf heeft gewaarschuwd voor de naderende ontslagronde.

Verschillende hoofdsteden versoepelen coronamaatregelen

In de Chinese hoofdstad Beijing gaan vrijdag na een maandenlange sluiting de parken en musea weer open. Daar zijn niettemin strenge voorwaarden aan verbonden. Zo laat de Verboden Stad, een paleizencomplex in het centrum van de stad, voorlopig maar vijfduizend bezoekers per dag toe in plaats van de gebruikelijke tachtigduizend.

Ook in Oostenrijk zijn de maatregelen die waren genomen tegen verspreiding van het coronavirus opnieuw verder versoepeld. Vanaf vrijdag kan men zich daar weer zo goed als vrij bewegen, mits een meter afstand tot derden wordt bewaard. In het openbaar vervoer en winkels is het dragen van een mondkapje verplicht. Oostenrijk voerde als een van de eerste landen in Europa maatregelen tegen Covid-19. De inwoners mochten enige tijd alleen de straat op als ze daar een goede reden voor hadden.

Een tijdelijk megahospitaal dat in een congrescentrum in de Spaanse hoofdstad Madrid was opgezet, gaat na vrijdag weer dicht. In de volgens de gemeente Madrid in recordtempo geplaatste 1.350 ziekenbedden zijn 4.000 mensen behandeld aan Covid-19.

Chinese toeristen staan in rijen opgesteld te wachten voor de vrijdag heropende Verboden Stad in Beijing. Foto Greg Baker/AFP

Boeing haalt 25 miljard op de markt op en vraagt geen staatssteun

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is niet van plan overheidssteun aan te vragen. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend, nadat het met obligaties 25 miljard dollar (22,8 miljard euro) had opgehaald bij investeerders. De in totaal zeven obligaties hebben een looptijd van drie tot veertig jaar, schrijft het bedrijf. Daardoor hoeft de vliegtuigbouwer op dit moment geen „aanvullende financiering te zoeken via de kapitaalmarkten of opties van de Amerikaanse overheid”.

Boeing heeft het zwaar nu het internationale luchtverkeer nagenoeg stilligt. Het bedrijf kondigde eerder aan een tiende van de ongeveer 160.000 banen te schrappen vanwege oplopende verliezen. Naast de coronacrisis heeft Boeing ook grote problemen met betrekking tot vliegtuigen van het type 737 MAX, waarvoor een vliegverbod geldt na meerdere crashes.

De Amerikaanse Federal Reserve (FED) heeft al 2.300 miljard dollar (2.100 miljard euro) aan steunpakketten vrijgegeven om de economie te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Dat geld is bedoeld om bedrijven en lokale overheden die in de problemen zijn geraakt „stabiliteit” en „verlichting” te bieden.

Lees ook wat we eerder schreven rondom de situatie met de 737 MAX: Harde kritiek van de politiek op Boeing en toezichthouder

Half zoveel nieuwe auto's geregistreerd in april

Het aantal nieuw geregistreerde auto's in Nederland is in april ruim gehalveerd ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat melden de RAI Vereniging en Bovag vrijdag. Vorige maand zijn 15.373 nieuwe voertuigen aangemeld, tegenover 32.701 in april 2019.

De vrije val in autoverkopen houdt volgens de brancheverenigingen direct verband met de coronacrisis. Die heeft gezorgd voor „een dieptepunt in het economisch vertrouwen van consumenten en bedrijven”. In de eerste vier maanden van dit jaar werden 118.458 nieuwe auto's geregistreerd. Dat waren er in dezelfde periode in 2019 nog 148.152.

In hoeverre de autoverkopen de komende maanden weer op gang komen, durft de RAI Vereniging geen voorspellingen te doen. De verkoop heeft enige tijd volledig stilgelegen, waardoor geen nieuwe auto's zijn besteld. De levering van al bestelde auto's heeft daarnaast vertraging opgelopen. Veel autoproducenten hebben hun productie moeten opschorten.

Trump: bewijs dat coronavirus afkomstig is uit Chinees laboratorium

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump bestaat er bewijs dat het coronavirus afkomstig is uit een biomedisch lab in het Chinese Wuhan. Tijdens een persconferentie donderdag (lokale tijd) werd de president gevraagd of hij dat met een „hoge mate van zekerheid” kon bevestigen. Dat kon hij, verzekerde Trump, maar om wat voor bewijs het gaat „mag ik niet zeggen”.

De directeur van de Nationale Inlichtingendiensten was enkele uren voor de persconferentie van de president nog voorzichtiger. De oorsprong van het virus is nog onbekend en de diensten doen „op rigoureuze wijze” onderzoek, schreef hij in een verklaring. De directeur benadrukt dat de consensus onder wetenschappers is dat het virus niet door mensen is gemaakt of genetisch is gemodificeerd.

De theorie dat het nieuwe coronavirus afkomstig is uit een biomedisch laboratorium in Wuhan, de stad waar de virusuitbraak begon, wordt al weken besproken in Amerikaanse media. In het Wuhan Institute of Virology wordt onder meer onderzoek gedaan naar coronavirussen in vleermuizen en het idee is dat het virus per ongeluk uit het lab zou zijn ontsnapt. Hard bewijs hiervoor ontbreekt en China ontkent.

Ondertussen heeft ook de Chinese ambassadeur in Nederland Xu Hong gereageerd op de kwestie. Hij schrijft vrijdag in een paginagrote advertentie in Het Financieele Dagblad dat „sommige onverantwoordelijke politici en media” geruchten verspreiden over de labtheorie. Hij benadrukt dat de theorie niet onderbouwd is en waarschuwt voor de mogelijke gevolgen van de inzet van „complottheorieën” als politiek instrument.

Xu vindt dat wetenschappelijk onderzoek afgewacht moet worden en geen overhaaste conclusies getrokken moeten worden. Ook dankt de ambassadeur zijn regering voor de „open en transparante” manier zij met de crisis is omgegaan. De advertentie komt een dag nadat donderdag uitkwam dat China meermaals weigerde dat Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aansloot bij het onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Ook bleek donderdag dat het land druk heeft uitgeoefend om resultaten in een kritisch EU-onderzoek naar desinformatie rondom de coronacrisis aan te passen.

President Trump zei tijdens de persconferentie bewijs te hebben dat het coronavirus afkomstig is uit een lab in Wuhan, maar kon geen bewijs leveren. Foto Jim Lo Scalzo/

Zeeland stelt vakantiehuisjes deels weer open voor toeristen

Zeeland zet een eerste stap in het weer verwelkomen van de toeristen in de provincie. Dat meldt de plaatselijke Veiligheidsregio na overleg tussen de toeristische sector, de provincie, Zeeuwse burgemeesters en de GGD. Bezoekers mogen, onder bepaalde voorwaarden, vanaf 1 mei in de provincie overnachten.

Het betreft onder meer eigenaren van een vakantiewoning en andere accommodaties met eigen sanitaire voorzieningen. Op campings moeten sanitaire voorzieningen nog steeds gesloten blijven, net als in de rest van Nederland. Ondernemers in de recreatiesector mogen 15 procent van hun slaapplaatsen verhuren, na registratie bij de Veiligheidsregio. Vakantiehuisjes in Zeeland staan al sinds eind maart leeg om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De Zeeuwse slaapplaatsen zijn in principe voor binnenlandse toeristen, „rustzoekers” die behoefte hebben aan ontspanning, schrijft de Veiligheidsregio. „Het motto blijft: het is geen vakantietijd, maar crisistijd.” De lijn van het kabinet is nog steeds dat alle niet-essentiële reizen van en naar het buitenland worden afgeraden. België staat reizen naar Nederland alleen toe als die voor werk worden gemaakt.

De nieuwe regels gelden in ieder geval tot 22 mei. In de komende weken wordt bepaald hoe de situatie in Zeeland er na die datum uit komt te zien.

Een grotendeels verlaten vakantiepark Roompot Cadzand, Zeeland. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

'Zorgpersoneel voelt druk om onbeschermd door te werken'

Eén op de drie personeelsleden in de zorg voelt druk om ondanks het uitblijven van beschermingsmateriaal door te werken. Eén op de vijf zegt die druk direct vanuit leidinggevenden te ervaren. Zeventig procent van het Nederlandse zorgpersoneel heeft de afgelopen twee maanden een zwaardere psychische belasting gevoeld dan gebruikelijk.

Dat blijkt uit een peiling die branchevereniging V&VN onder meer dan 10.000 leden hield. Bijna 80 procent van hen zegt bang te zijn om tijdens het werk in aanraking te komen met Covid-19, de longziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Bijna een derde van de ondervraagden heeft al corona-gerelateerde klachten gehad. De helft ging niettemin weer aan het werk.

Van die beschermingsmiddelen – en dan worden vooral mondkapjes genoemd – heeft gehele branche het idee er te weinig van te hebben. Die tekorten zijn het grootst in de wijkverpleging, waar 59 procent van de ondervraagden een tekort zegt te ervaren. Ook in de GGZ en verpleeghuizen zegt personeel zich onveilig te voelen.

Banken bieden 111.000 bedrijven en 24.000 consumenten hulp

Nederlands banken hebben tot nu toe ruim 111.000 ondernemers en bijna 24.000 consumenten meer „financiële ruimte” gegeven in de coronacrisis. De financiële dienstverleners maakten het ondernemers in de afgelopen weken mogelijk om meer financiering of uitstel van betaling aan te vragen, of klanten om een betaalpauze te ontvangen voor bijvoorbeeld het aflossen van hun hypotheek. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken vrijdag.

De hulp aan bedrijven bedraagt in totaal zo'n 7 miljard euro. Een aantal banken werkt samen aan een uitbreiding van de regeling waarmee ondernemers uitstel van betaling kunnen aanvragen, die nu tijdelijk geldt voor kredieten tot 50 miljoen euro. Dat is tot eind juni mogelijk.

„Banken doen alles wat mogelijk is om bedrijven die vóór de coronacrisis gezond waren door deze crisis heen te helpen”, zegt NVB-voorzitter Chris Buijink in een persbericht. „We doen dat samen met de overheid en onze toezichthouders. Banken kunnen helaas niet iedereen helpen. Deze crisis zal littekens achterlaten.”

Deze hulp van de banken bestaat naast het steunpakket voor de overheid. Voor particulieren geldt dat de banken aan ruim 16.000 huishoudens een betaalpauze van één tot drie maanden hebben verleend voor de hypotheek. Er zijn ook mensen die betaalpauzes hebben gekregen voor andersoortige leningen.

In het persbericht meldt de NVB ook dat het aantal betalingen in de week van 20 april wat hoger lag dan aan het begin van de maand. Dat zou betekenen dat „we weer wat vaker op pad gaan”, vooral naar supermarkten en drogisterijen.

Grote luchtvaartmaatschappijen VS stellen gezichtsmaskers verplicht

Drie van de vier grootste luchtvaartmaatschappijen van de Verenigde Staten gaan het dragen van gezichtbedekking verplicht stellen op binnenlandse vluchten. Met die maatregel willen ze verspreiding van het coronavirus tegengaan - en passagiers overtuigen weer te gaan vliegen. Dat meldt Reuters.

United Airlines, Delta en American Airlines stellen het dragen van maskers vanaf deze maand verplicht. Ook het kleinere Frontier Airlines doet dat. JetBlue Airways zette de stap eerder. Van de grote Amerikaanse maatschappijen heeft alleen Southwest Airlines het dragen van mondkapjes nog niet verplicht gesteld.

Bij Delta en United gaat de maatregel op 4 mei in, bij American een week later. Jonge kinderen worden uitgezonderd. De meeste maatschappijen stellen het dragen van gezichtsbedekking aan boord ook verplicht voor piloten en cabinepersoneel. United stelt gratis mondkapjes ter beschikking, liet de maatschappij weten.

Volgens Delta zal de verplichting beginnen bij de wachtruimte voor check-in en de gehele vlucht duren, behalve tijdens het eten. „Niets is belangrijker dan de gezondheid en veiligheid van onze mensen en onze klanten", aldus de maatschappij in een tweet.

Twitter avatar Delta Delta Nothing is more important than the health and safety of our people and our customers. Starting May 4, Delta will require all customers to wear an appropriate face covering or mask throughout their travel, aligning with best practice guidelines from @CDCgov.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben hun verkeer door de coronacrisis met 95 procent zien slinken en hebben hun dienstregelingen drastisch beperkt. Sommige vakbonden in de sector en volksvertegenwoordigers hebben de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA opgeroepen het dragen van maskers verplicht te stellen. Volgens waarnemers is het echter twijfelachtig of de FAA daartoe de bevoegdheid heeft.

Een passagier donderdag bij een incheckbalie van American Airlines in Salt Lake City. Foto Rick Bowmer / AP

Dodental VS loopt met meer dan 2.000 op

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen 24 uur 2.053 sterfgevallen door Covid-19 gemeld. Dat schrijft AFP op basis van cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore.

Na enkele dagen met minder dan 2.000 coronadoden per etmaal, ligt het cijfer daarmee voor een derde dag op rij weer boven die grens. In totaal is het Amerikaanse dodental opgelopen tot bijna 63.000, veruit het hoogste aantal ter wereld. Wereldwijd zijn zeker 230.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden.

Het blog van vrijdag 1 mei

Welkom in het blog van vrijdag 1 mei. Hier houdt NRC dagelijks de laatste ontwikkelingen bij rondom de wereldwijde coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag 30 april:

 • Er is voldoende capaciteit om coronatesten beschikbaar te stellen voor personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang, en voor jeugdtrainers en mantelzorgers. Vanaf volgende week kunnen dagelijks 8.000 coronatests worden uitgevoerd.
 • In Duitsland mogen speeltuinen, musea en dierentuinen onder strikte voorwaarden weer open en zijn op beperkte schaal kerkdiensten toegestaan. De stad New York legt het metroverkeer elke nacht stil om alle metrostellen te desinfecteren.
 • Shell heeft zijn dividend sterk verlaagd, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. In plaats van 0,43 euro per aandeel, wordt dit kwartaal slechts 0,16 euro uitgekeerd. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden noemt de economische omstandigheden sinds de coronacrisis „extreem uitdagend”.
 • De economie van de eurozone is volgens Eurostat in het eerste kwartaal van 2020 met 3,8 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het is de grootste krimp sinds de metingen begonnen in 1995 en dus ook groter dan de krimp tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2009. ECB-president Christine Lagarde verwacht dat de economie van de eurozone 5 tot 12 procent zal krimpen.
 • De Britse oorlogsveteraan Tom Moore, die miljoenen ophaalde voor de gezondheidszorg door rondjes in zijn tuin te wandelen, heeft donderdag zijn honderdste verjaardag gevierd. Twee ouderwetse jachtvliegtuigen van de Britse luchtmacht vlogen over zijn huis als eerbetoon.
 • In het door oorlog verscheurde Jemen zijn voor het eerst twee doden bevestigd als gevolg van Covid-19. Het officiële aantal besmettingen staat daar officieel op zes, maar vermoedelijk ligt het werkelijke aantal veel hoger
 • Paris Saint-Germain is in Frankrijk uitgeroepen tot landskampioen, ook al wordt de voetbalcompetitie in het land niet uitgespeeld. Daarnaast wordt op basis van de huidige stand, in tegenstelling tot in Nederland, bepaald welke clubs promoveren en degraderen.
Lees hier het blog van donderdag 30 april terug