Brieven

Winst dankzij crisis

Hef extra belasting bij de nieuwe ‘coronamonopolisten’

Foto ANP

De overheid schiet bedrijven nu te hulp met noodfondsen. Uiteraard gelden fatsoensregels: geen dividend voor aandeelhouders en matiging van beloningsbeleid voor de bedrijfstop. Maar hoe zit het met de economische winnaars van deze crisis? De IT-bedrijven, die toptijden beleven dankzij het thuiswerken. De supermarkten, die door het wegvallen van de concurrentie van buiten-de-deur-eten een enorme omzetsprong maken. In normale tijden worden de door de overheid uitgegeven (beperkte) alleenrechten vermarkt. Dat schept economische waarde. Zie de veiling van mobiele telefoniespectrum, of het aanbesteden van concessierechten in het ov. Een scala aan bedrijven en sectoren heeft nu gratis voordeel gekregen door de overheidsmaatregelen tegen corona, vergelijkbaar met een concessie of tijdelijk monopolie. De een zijn dood is de ander zijn brood. Dat voelt niet goed, juist nu ‘solidariteit’ en ‘samen sterk’ de toon zetten in reclames, talkshows en de publieke opinie. Juist nu kunnen betrokken bedrijven tonen wat de waarde van solidariteit is. Lukt dat niet, dan stel ik voor dat de regering, gelijk aan de NOW-regeling, een extra vennootschapsbelasting heft op elk bedrijf dat in 2020 meer winst maakt dan in 2019. Zo’n financieel resultaat klinkt besmet. Maar het is goed te behandelen.


ceo QBuzz