Thuiskok

Rijst met linzen en uien

In het Farsi heet rijst ‘berenj’, weet ik nu. Dit gerecht kan prima als maaltijd op zich, maar misstaat ook niet als onderdeel van een uitgebreider menu.

Kook de linzen in ruim gezouten water net gaar, giet af en zet weg. Was de rijst drie tot vier keer tot het water helder blijft. Laat in een pan glijden en schenk er ruim gezouten water bij en een eetlepel olijfolie. Kook zacht tot de rijst nog ‘al dente’ is. Giet af en zet apart. Vermeng met je handen de uienringen en de bloem.

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan, voeg in delen de met bloem bedekte uienringen toe en bak ze goudkleurig; kijk uit dat ze niet zwart worden. Laat op keukenpapier uitlekken en zet weg.

Veeg de koekenpan schoon, schenk de drie overgebleven eetlepels olijfolie in de pan en zet deze op laag vuur. Fruit de gesnipperde ui en alle specerijen op laag vuur, voeg de rijst toe en schep door tot alles goed gemengd is. Doe de uitgelekte linzen erbij en de helft van de gebakken uien en roer alles met een vork door elkaar. Schep de rijst als alles warm is op een plat bord en verdeel de rest van de uien erover.