Shell verlaagt voor het eerst sinds Tweede Wereldoorlog zijn dividend

Energieconcern

Shell verlaagt zijn dividend sterk. Dat heeft het Nederlands-Britse energieconcern donderdag bekendgemaakt, tegelijk met kwartaalcijfers.

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat Shell dividend verlaagt. Sinds 2014 keerde het per kwartaal 47 dollarcent per aandeel uit; dit kwartaal is dat nog slechts 16 cent. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden noemt de economische omstandigheden „extreem uitdagend”.

Het nettoresultaat van het olie- en gasconcern over het voorbije kwartaal kwam uit op 2,9 miljard dollar (2,7 miljard euro).

Dat is bijna een halvering ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2019 werd nog 5,3 miljard dollar winst geboekt.

Het bedrijf voorziet in 2020 halvering van de verkoop van olieproducten: van 6,5 miljoen vaten per dag vóór de coronacrisis naar 3 à 4 miljoen vaten in het tweede kwartaal.

Het aandeel Shell was donderdagochtend 16 euro waard, ruim 7 procent minder dan woensdag. Het aandeel is dit jaar al sterk in waarde afgenomen. In 2019 en 2018 was de koers ongeveer stabiel tussen 25 en 30 euro.

Het Internationaal Energieagentschap kwam donderdag met een prognose voor 2020. Die voorspelt 6 procent daling van het mondiale energieverbruik, en 8 procent minder CO2-uitstoot. Dat is niet eerder gebeurd.