Minister Grapperhaus: verwijder NL-Alert-app vanwege datalek

Cyberveiligheid Sinds begin maart hebben 58.000 gebruikers de nieuwe app gedownload die informatie geeft over incidenten. Nu blijkt het programma locatiegegevens te delen.
Via NL Alert krijgen Nederlanders een melding bij grote incidenten. Sinds begin maart is er ook de speciale NL-Alert-app.
Via NL Alert krijgen Nederlanders een melding bij grote incidenten. Sinds begin maart is er ook de speciale NL-Alert-app. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

In de app van NL-Alert, waarmee Nederlanders gewaarschuwd kunnen worden voor incidenten, is een datalek geconstateerd. Mogelijk zijn 58.000 gebruikers getroffen die het programma sinds begin maart hebben gedownload.

Het lek betreft in ieder geval locatiegegevens en „mogelijk andere persoonsgegevens”. Dat schrijft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer donderdag. Gebruikers wordt geadviseerd de app te verwijderen.

Het ministerie stelde eind maart vast dat de NL-Alert-app werkt met een externe dienst „die mogelijk niet voldoet aan de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming”. Grapperhaus zegt niet om welke dienst het gaat. Uit onderzoek bleek dat telefoongegevens van gebruikers niet veilig zijn. Behalve de locatiegegevens kwam aan het licht dat mogelijk ook informatie wordt gedeeld over het besturingssysteem van telefoons en andere geïnstalleerde apps.

Grapperhaus heeft de externe dienst gevraagd alle verzamelde data te verwijderen. Het datalek kan mogelijk worden opgelost met een software-update, maar voor de zekerheid roept de minister gebruikers op het programma van hun telefoon te verwijderen. De kwestie is gemeld aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Grapperhaus „betreurt de gang van zaken” en heeft een onderzoek ingesteld naar het lek.

De NL-Alert-app kan gebruikers in het geval van een incident in hun omgeving aanvullende informatie verstrekken. Het programma staat los van het landelijke NL-Alert, het alarmeringssysteem dat luchtalarmsirenes vervangt door directe berichten te sturen naar mobiele telefoons.

Lees ook: NL-Alert ook in de fout