ILO: een op tien banen in gevaar door corona

Economische krimp Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie staan dit kwartaal 305 miljoen banen op de tocht door de lockdownmaatregelen.

De impact van de coronacrisis op de wereldwijde arbeidsmarkt lijkt groter te worden dan eerder was verwacht. Volgens nieuwe schattingen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) daalt het aantal werkuren in het eerste kwartaal met 10,5 procent ten opzichte van voor de crisis. Dat komt overeen met 305 miljoen voltijdbanen (uitgaande van een 48-urige werkweek).

In een eerdere schatting ging de VN-organisatie nog uit van een daling in werkuren van 6,7 procent oftewel 195 miljoen voltijdbanen. De hogere schattingen zijn het gevolg van verlenging en uitbreiding van de lockdownmaatregelen in veel landen.

Het hoogste percentage verloren werkuren verwacht de ILO in Zuid-Europa: 15,9 procent. Ook de arbeidsmarkten in Noord- en Zuid-Amerika en de rest van Europa worden naar verwachting harder dan gemiddeld geraakt. In geen enkele regio is de daling van arbeidsuren minder dan 9,5 procent.

De ILO waarschuwt dat in de informele economie de impact van corona mogelijk nog groter zal zijn. De informele economie betreft werk dat niet in officiële cijfers terugkomt en waar vaak geen belasting over betaald wordt, zoals dat van straatverkopers. In landen als India verliezen dit soort groepen door lockdownmaatregelen hun inkomen, zonder dat er een sociaal vangnet is om ze te beschermen. Zo’n 2 miljard van de 3,3 miljard werkenden wereldwijd verdienen op deze manier hun geld; ILO waarschuwt dat driekwart van de informeel werkenden mogelijk niet meer in het eigen onderhoud kan voorzien door corona.

Economische krimp

De Duitse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 6,3 procent. De voorjaarsprognose van het Duitse ministerie van Economische Zaken is wel gebaseerd op een „geleidelijke en gematigde” opheffing van de coronamaatregelen.

De prognose is iets minder negatief dan de 7 procent krimp die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) twee weken terug voor Duitsland voorspelde. De Duitse regering heeft al voor meer dan 1.100 miljard euro aan steunmaatregelen getroffen om de gevolgen van de coronacrisis tegen te gaan.

Als gevolg van de coronamaatregelen is de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal met 4,8 procent op jaarbasis gekrompen, maakte het ministerie van Economische Zaken er woensdag bekend. Dat is de grootste krimp sinds de economische crisis van 2008, toen het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met 8,4 procent afnam.