Op 24-jarige leeftijd is woensdag de Deense dichter Yahya Hassan overleden. De uitgeverij Gyldendal heeft dat bekendgemaakt.
Hassan was een zoon van Palestijnse vluchtelingen en groeide op in een milieu met huiselijk geweld en criminaliteit. Hij werd op zijn dertiende uit huis geplaatst door de jeugdzorg. Dat verleden kwam veel terug in Hassans gedichten over het migrantengezin waarin hij opgroeide. Onder andere repte hij over onverdraagzaamheid en ‘islamitische hypocrisie’. „Ik verwijt mijn ouders het huiselijk geweld, de indoctrinatie van het geloof, het oplichten van de sociale dienst. Dat kan ik de staat of de Denen niet verwijten. Maar wat ik mijn ouders niet verwijt, zijn mijn eigen criminele daden, mijn eigen fucked up gedrag”, zei hij daarover in 2014 tegen NRC.
In 2013 - toen Hassan negentien jaar was - verscheen zijn eerste dichtbundel. Die collectie van gedichten, vernoemd naar zichzelf, was een groot succes. Hassan behaalde ermee een verkooprecord in Scandinavië: 120.000 exemplaren gingen over de toonbank. Hij ontving de Deense debutantenprijs. Zijn redacteur omschrijft Yahya Hassan in een verklaring als een „briljante jongen met enorm talent”, die „altijd op scherp” stond. „Yahya stond erop voor niemand te buigen, hij zou niemand vertegenwoordigen (…), hij wilde zichzelf zijn.”
Veroordeeld voor schietpartij
Het controversiële werk van Hassan deed de discussie over immigratie in Denemarken oplaaien. Hij haalde niet alleen met zijn poëzie het nieuws, maar ook met tirades en pogingen om de politiek in te gaan voor de Nationale Partij, en daarna als onafhankelijke kandidaat. In 2016 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar en negen maanden voor het neerschieten en verwonden van een 17-jarige jongen. Vorig jaar verscheen Hassans tweede bundel. In Nederland wordt zijn werk uitgegeven door De Bezige Bij.
Over de doodsoorzaak is niets bekendgemaakt.
/s3/static.nrc.nl/images/stripped/1206buidichterrr.jpg)