Coronanieuws

8.000 tests per dag

Volgens Feike Sijbesma, coronagezant van het kabinet, kunnen vanaf volgende week 8.000 tests per dag worden uitgevoerd. Daarvoor zijn laboratoriumcapaciteit én tests beschikbaar, zei hij donderdag in de Kamer. Tot en met vorige week werden 6.000 à 7.000 per dag uitgevoerd. Sijbesma zei dat „te zijner tijd” 17.500 tests per dag gedaan moeten kunnen worden. Volgens de ex-topman van DSM staat Nederland wereldwijd „in de middenmoot” wat betreft het aantal testen dat kan worden uitgevoerd.

Het is de laatste dagen weer drukker op straat en dat is niet zonder risico’s. Dat zei premier Rutte woensdagavond na afloop van het crisisberaad van het kabinet. Nederlanders gaan volgens Rutte steeds vaker naar buiten, ook als dit niet nodig is. Hij waarschuwt dat dit kan leiden tot meer besmettingen, wat gevolgen kan hebben voor mogelijke versoepeling van maatregelen. Rutte stelde dat het naleven van de maatregelen de voorbije weken „toch wat lijkt te verrommelen”. Als het aantal besmettingen zo weer oploopt, betekent dit dat de „zwaarbevochten ruimte” weer verdwijnt.

Een consortium van investeerders en industriëlen redt scheepsbouwer IHC van een faillissement. De groep bedrijven krijgt daarbij hulp van de overheid, die voor bijna 400 miljoenen euro garanties en kredieten beschikbaar stelt, zo maakten de ministeries van Financiën en Economische Zaken donderdag in een gezamenlijke brief bekend. Bij het Zuid-Hollandse IHC zijn ongeveer drieduizend werknemers in dienst.

Het dodental in het VK ligt nu hoger dan dat in Spanje en Frankrijk. Voor zover bekend heeft het coronavirus in het VK nu aan 26.097 mensen het leven geëist. In Europa ligt nu alleen het dodental in Italië hoger ( 27.682 doden).

Vervoersbedrijf NS laat sinds woensdag meer intercity’s rijden, om het zo makkelijker te maken voor reizigers afstand te houden in de trein. Op bijna elk station waar gewoonlijk intercity’s stoppen, zal zeker één keer per uur een intercity rijden. Ook de Intercity Direct tussen Rotterdam en Amsterdam rijdt twee keer per uur.

In Jemenitische havenstad Aden zijn twee mensen overleden aan corona, meldde Reuters donderdag. Het zijn de eerste bevestigde corona-doden in het door oorlog verscheurde land. Miljoenen mensen zijn er gevlucht, ondervoed of hebben geen toegang tot zorg. De VN waarschuwen voor een nieuwe, extra humanitaire crisis.

Topman Elon Musk van elektrische autofabrikant Tesla heeft kritiek geuit op de lockdown in Californië. „Om te zeggen dat zij hun huis niet mogen verlaten en gearresteerd worden als zij dat wel doen, is fascistisch. Dit is niet democratisch, dit is geen vrijheid. Geef mensen hun verdomde vrijheid terug”, aldus Musk. De lockdown blijft nog tot zeker 31 mei van kracht.