Boeing wil 10 procent banen schrappen

Luchtvaartsector

Door de gevolgen van de wereldwijde uitbraak van het coronavirus hebben vliegtuigbouwers Boeing en Airbus het eerste kwartaal flinke verliezen geleden. Bij Boeing lopen de verliezen zo ver op dat het woensdag na publicatie van de cijfers aankondigde een tiende van de ongeveer 160.000 banen te schrappen.

Beide bedrijven hebben te maken met een flinke afname in de vraag naar passagiersvliegtuigen voor de burgerluchtvaart. Door de uitbraak van het coronavirus is het internationale luchtverkeer goeddeels stilgelegd. Het Amerikaanse Boeing eindigt de eerste drie maanden van dit jaar met een verlies van 641 miljoen dollar (591 miljoen euro), waar een jaar eerder nog een winst van 2,1 miljard dollar werd behaald. Bij Boeing drukken ook de grote problemen rond de 737 MAX de winst. Het Europese Airbus, dat woensdag ook cijfers bekendmaakte, noteert een verlies van 481 miljoen euro tegenover 40 miljoen euro winst vorig jaar.

Boeing gaat de meeste banen schrappen bij de vliegtuigbouwtak. De ruimte- en defensieafdeling worden minder hard gekort. Ook gaat het de productie van 787-toestellen verminderen.

Airbus, waar ruim 133.000 mensen werken, maakte deze maand bekend drieduizend werknemers in Frankrijk tijdelijk naar huis te sturen. Ongeveer eenzelfde aantal stuurt het in het Verenigd Koninkrijk met verlof. Volgens persbureau Reuters gaan er bij Airbus deze zomer wereldwijd mogelijk tienduizenden banen verdwijnen. (NRC)