Herdenken en vrijheid vieren in Rotterdam vanuit huis – en online

Herdenken en vrijheid vieren. Covid19 dwingt ons omdat te doen vanuit huis, en bijzondere initiatieven in Rotterdam maken dat mogelijk.

Op 5 mei vieren we 75 jaar vrijheid zonder bevrijdingsfestival in het Park bij de Euromast, maar mét speciale ‘vrijheidsmaaltijdsoep’. Wát? „We kunnen vrijheid niet samen vieren”, legt initiatiefnemer Berend van Zanten uit. „Maar we kunnen er wel samen stil bij staan.” En dus worden er 5.600 blikken soep (goed voor 20.000 borden) weggegeven aan ouderen, mensen die onder de armoedegrens leven en andere Rotterdammers. Het recept van de veganistische pompoensoep wordt gedeeld op vrijheidssoep.nl. Daar is op 5 mei om 17.00 uur ook een online talkshow met muziek en poëzie voor tijdens het eten of koken.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest deelt op 5 mei om 12.00 uur een video waarin musici spelen in de grote zaal van de Doelen. Rotterdams spoken word artist YMP draagt een gedicht over vrijheid voor en de Rotterdamse zangeressen Dina Medina, Roufaida en Aylin Sezer zingen.

Een dag eerder, op 4 mei, vindt dodenherdenking plaats. De reguliere herdenkingen in de Laurenskerk en Crooswijk zijn afgelast. Wel sponsort het comité Nationale Belangen Rotterdam kunstenaar Iddo Dravijn. Hij loopt op 4 mei een stille tocht langs verschillende oorlogsmonumenten en delen van de brandgrens. De wandeling wordt live uitgezonden op hetonverhardepad.nl.

De vierde editie van de Nationale Jongerherdenking, een Rotterdams initiatief van Jeugdtheater Hofplein en het Luxor Theater, vindt volledig online plaats. Acteur en presentator Edson da Graça is via een livestream vanuit het Luxor theater te volgen. Kijkers kunnen een bijdrage leveren aan het Smartphone Orchestra en Vienne Haagoort, jeugdstadsdichter Rotterdam, draagt een gedicht voor over herdenken.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb roept via zijn woordvoerder Rotterdammers op om de herdenkingsuitzending van de NOS te volgen. „Rotterdam herdenkt thuis.”

Op 14 mei is de herdenking van het bombardement van 1940, dit jaar precies 80 jaar geleden. „Daarvoor zou het herdenkingsraam Vrede en verzoening worden geplaatst in de Laurenskerk”, zegt directeur Frank Migchielsen van de Laurenskerk en betrokken bij de stichting Herdenking Bombardement 14 mei 1940. Het raam van 3 bij 10 meter, ontworpen door kunstenares Janneke Viegers blijft door de coronamaatregelen echter nog een jaar langer in de opslag staan. Toch gaat ook 14 mei niet onopgemerkt voorbij. „We maken een digitale herdenking van 45 minuten die wordt uitgezonden bij Rijnmond”, zegt Migchielsen. En in april heeft de gemeente alle 385 lampen van de brandgrens vervangen.