Varend genieten van hitte op je lijf

Ideale ruimte Een ruimte in huis die bijna volmaakt is. Deze keer: een duurzaam saunabootje met extra’s.

Foto Sven Benjamins

Koddig ding, dacht Jorden Raijmakers toen hij het schuitje zag dobberen in een veenmeer. Hij kocht het zonder te weten wat hij ermee zou doen. Tot een vakantie in Zweden, waar het hele gezin op een camping in de ban raakte van een barrelsauna.

In de kajuit hangt de milde geur van eucalyptus. Achter een deurtje aan bakboord liggen saunastenen te gloeien. Wie zwetend op de houten ligbank ligt, kijkt weids uit over het water.

Jorden Raijmakers houdt van varen en van bouwen. Met zijn gezin leeft hij op een woonschip van 27 meter in het centrum van Amsterdam. Daar kun je mee varen, maar dat is nogal een gedoe. Met de ‘Bastu’ (Zweeds voor sauna) zijn ze zo buiten de stad. „Bij warm weer hangen de kinderen aan een touw achter de boot.”

Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins

Hij verbouwde de Bastu in de winter, waarbij hij begon met het saunagedeelte. „Dan kon ik na het klussen de kachel aandoen en even in het water springen.” Wel koud – een keer sprong hij door ijs heen.

Op het saunahout na werkte hij met gebruikte materialen, „liefst van de straat”. Een halve bol op het dak is een collector om een zwembad – en in dit geval een douche – mee te verwarmen. Stroom komt van een zonnepaneel. In de vijf meter lange kajuit staat behalve een tweepersoonsbed ook een ‘bermkeuken’ uit de jaren zeventig. Er is zelfs een droogwc, alleen voor poep. „Vloeibaar is steriel, plassen kan in het water.”

Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins
Foto Sven Benjamins
Foto’s Sven Benjamins

Een duurzaam object, deze varende sauna met extra’s, die ook nog eens een duurzaam doel dient: om ’s winters niet meer naar de zon te vliegen. „Wat je dan echt mist, is de hitte op je lijf. De sauna maakt onze winters wat draaglijker.”

Wat is niet ideaal? Door de grote ramen lijkt de sauna weinig privé. Maar inclusief hittebestendige voorzetramen met bronscoating is er driedubbel glas „en dat spiegelt nogal”. Alleen met de zon pal op het grote raam kijk je van buiten naar binnen. Dus wordt het bootje graag neergelegd met de zon in de rug.

Heeft u een ideale badkamer, wijnkelder, bibliotheek? Stuur uw foto’s en info naar hetblad@nrc.nl o.v.v. Ideale ruimte