Radicale openheid én literair vernuft van Gerbrand Bakker

Leestips Eén zin op de eerste bladzijde van een boek dat deze maand verschijnt. Deze keer: een nieuw dagboek van Gerbrand Bakker. Openhartige en vernuftige literatuur.

De romanschrijver Gerbrand Bakker, van de prachtige werken Boven is het stil en De omweg, is stilgevallen: er komt al jaren geen fictie meer uit zijn pen. Groot was mijn opluchting toen in 2016 zijn dagboek Jasper en zijn knecht verscheen. Bakker schreef nog! En hoe. Zonder een greintje zelfcensuur schreef hij daar over zijn leven, depressies, eenzaamheid, zijn hond Jasper.

De eerste bladzijde van het vervolg Knecht, alleen toont Bakkers radicale openheid én zijn literaire vernuft. Het begint met de seksuologe die hij bezoekt – een onderwerp waarover menigeen zich minder onomwonden zou uitlaten. Onderweg passeert hij een hotel. Hij vertelt een anekdote. Een komische, lijkt het: wat te doen met de penis? Maar waar een ander dat verhaal guitig zou toonzetten (zo van: nou, hij wist er wel weg mee), reageert Bakker droog: ‘Ik heb geen antwoord gegeven. Ik dacht: doe wat je wilt.’

Iemand die ‘doe wat je wilt’ tegen een minnaar zegt in een leuke anekdote, die kan schrijven.

Knecht, alleen verschijnt eind mei bij De Arbeiderspers.