Politie-onderzoek naar mishandeling bij trainingen politiehonden

Dierenmishandeling In een uitzending van Undercover in Nederland was te zien hoe politiehonden in opleiding werden geschopt en geslagen. De politie spreekt van strafbare feiten.
Foto ter illustratie. Dit is geen hond uit de beelden van Undercover in Nederland.
Foto ter illustratie. Dit is geen hond uit de beelden van Undercover in Nederland. Foto Rick Nederstigt/ANP

De politie is een opsporingsonderzoek begonnen na een uitzending van Undercover in Nederland waarin misstanden werden onthuld bij het trainen van honden die bestemd zijn voor de politie. Daarbij lijkt sprake van strafbare feiten, meldt de politie woensdag. In het televisieprogramma van journalist Alberto Stegeman werden vorige maand verbogen camerabeelden uitgezonden waarop te zien was hoe de honden worden mishandeld.

Op de beelden was onder meer te zien dat honden werden geschopt en met een stok werden geslagen als zij niet goed luisterden. Ook trokken trainers veelvuldig hard aan de riem en werden honden met elektrische schokken afgericht. Dit gebeurde op drie locaties van leden die zijn aangesloten bij de Koninklijke Politiehond Vereniging (KNPV), die overigens geen onderdeel is van de politie.

De KNPV legde naar aanleiding van de beelden sancties op aan de betreffende verenigingen. Hun erkenningen zijn ingetrokken en diens leden zijn geschorst. De politie noemde de beelden „schokkend” en verklaarde geen honden af te nemen van trainers van wie bekend is dat zij de dieren mishandelen. Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht.

De politie richt zelf geen honden af maar koopt deze van particulieren die vaak zijn aangesloten bij de KNPV. De afgerichte honden worden vervolgens getraind tot „inzetbare politiehonden”. De politie benadrukt dat het niet samenwerkt met de KNPV.