Sami (22) studeert communicatie. Ze woont bij haar ouders in Rotterdam.

Foto Sebiha Oztas

Op de slaapkamers van thuiswonende twintigers

Ze kunnen niet op kamers, omdat dat te duur is, of willen niet, omdat er voor ze wordt gewassen en gekookt. Sebiha Oztas fotografeerde jongvolwassenen die nog thuis wonen.

Wat zie je als je in de slaapkamer staat van een twintiger die nog thuis woont? Een teddybeer misschien, speelgoed, een olijk spaarvarken. Relieken van een kindertijd, die de ruimte nu delen met lege flessen drank, aftershave van Giorgio Armani, een exemplaar van Fifty Shades of Grey.

Fotografe Sebiha Öztas was 28 toen ze tien jaar geleden uit huis ging. Ze had al een vaste baan, als verhuurmakelaar bij een woningcorporatie, ze had gemakkelijk iets voor zichzelf kúnnen vinden. „Maar ik vond thuiswonen fijn.”

Öztas studeerde vorige zomer af aan de Fotovakschool met een serie waarvoor ze thuiswonende jongeren in hun slaapkamer fotografeerde. Omdat ze zelf zo lang thuis had gewoond en daar goede herinneringen aan had, en omdat de situatie voor veel jongeren nu heel anders is. Zelf meteen een huis kopen is schier onmogelijk, en ook een betaalbare huurwoning of studentenkamer vinden is een hele toer. Geïnspireerd door iconisch werk van Adrienne Salinger, die in de jaren 90 Amerikaanse tieners in hun slaapkamer fotografeerde, ging ze op zoek.

Elf jongeren vond Öztas, tussen de 20 en de 26 jaar oud. Sommigen „via-via”, anderen „via Insta”. Bij de meisjes ging het makkelijker. „Op een gegeven moment had ik zeven meiden en nog geen enkele jongen. Die zeiden: ja, mijn kamer is nog niet af, of: ik heb er dure spullen liggen terwijl ik een uitkering krijg.”

Ze vroeg de jongeren om hun slaapkamer zo veel mogelijk te laten zoals die is, en niets te verplaatsen. En ze zocht naar eenheid: iedereen zit op zijn of haar bed. Dat hoefde ze niet te regisseren, het is vaak sowieso de enige plek om te zitten.

Wat viel haar op? „Allemaal zeiden ze dat thuiswonen gewoon makkelijk is”, zegt Öztas. „Er wordt voor je gekookt, de was wordt gedaan. Maar ze missen vaak de privacy. Dan roepen de ouders: kom gezellig bij ons zitten! Terwijl ze even willen bijkomen van werk of huiswerk willen doen.”

Amy (22) doet een opleiding in communicatie en woont bij haar ouders in Spijkenisse Foto Sebiha Oztas

Samuel (23) werkt als visagist en woont bij haar ouders in Amsterdam Foto Sebiha Oztas

Tugce (24) in haar kamer bij haar ouders, Rotterdam Foto Sebiha Oztas

Ik vind het heel romantisch, zo’n grote kamer op zolder.

Tugce (24) doet een opleiding tot opticien

„Mijn stiefvader heeft deze slaapkamer voor me gemaakt. Ik vind het heel romantisch, zo’n grote kamer op zolder.”

„Met veel ruimte voor mijn kleding en schoenen. Naast mijn opleiding doe ik af en toe fotoshoots. Niet als professioneel model, maar voor wat kleinere kledingmerken.”

„Op de foto woonde ik nog thuis. Nu ben ik er net weg, om dichter bij school te wonen. In mijn nieuwe kamer is veel minder ruimte. Ik had ongeveer vijftig paar schoenen; de helft heb ik weggedaan.

„Mijn moeder en stiefvader zie ik door corona nu niet. Ik ben bang dat ze het door mij krijgen. Maar we kunnen elke paar dagen even videobellen.”

Meryem (22) in haar kamer bij haar ouders, Rotterdam Foto Sebiha Oztas

Ik hou gewoon van een opgeruimde kamer. Dan ben ik rustiger in mijn hoofd en kan ik beter slapen.

Meryem (22) werkt als doktersassistente

„Ik heb niet expres opgeruimd omdat Sebiha kwam, ze zei dat ik alles zo moest laten als het was.”

„Ik hou gewoon van een opgeruimde kamer. Dan ben ik rustiger in mijn hoofd en kan ik beter slapen.”

„Ik werk in de zorg, dat gaat gewoon door deze maanden. Thuis blijf ik op minstens minstens anderhalve meter afstand van mijn ouders. We gebruiken niet dezelfde handdoeken en maken de deurklinken vaker schoon. En ik eet alleen, op mijn kamer. Je weet maar nooit, misschien draag ik het bij me.”

Joyce (21) doet een opleiding in management. Ze woont bij haar ouders in Ijsselmonde, Rotterdam Foto Sebiha Oztas

Louise (21) studeert rechten, werkt bij de rechtbank en woont bij haar ouders in Ouderkerk aan den IjsselFoto Sebiha Oztas

Alex (20) in zijn kamer bij zijn ouders, Scheveningen Foto Sebiha Oztas

„Laat ik het zo zeggen: ik vond mijn kamer wel het meest opgeruimd”

Alex (20) studeert aan de Hoge Hotelschool

„Ik heb het thuis zo goed, dat ik nog niet eens gekeken heb naar iets voor mezelf. Waarom zou ik? Ik vind het fijn dat de was wordt gedaan, en op mezelf wonen zou meer kosten.”

„Vorige zomer ben ik gestopt met mijn werk, in de bediening in een hotelbar in Den Haag. Ik wilde meer tijd hebben voor mijn studie. Het was goed voor de ervaring, maar ik zou later liever iets achter de schermen willen doen in de horecawereld, iets sales-achtigs.”

„Wat mensen opvalt als ze mijn kamer zo zien: de vele flessen drank, denk ik. En natuurlijk die mooie vlag aan de muur. Sebiha liet me ook andere foto’s uit de serie zien, onder meer van een paar gasten uit Rotterdam. Laat ik het zo zeggen: ik vond mijn kamer wel het meest opgeruimd.”

Jahmail (22) woont bij zijn ouders in Rotterdam Foto Sebiha Oztas

Die pluche hond heb ik gewonnen in de Efteling. Iedereen was mad jaloers’

Jahmail (22) studeert bedrijfsadministratie

„Ik vind het wel relaxed bij mijn moeder. Ik hoef zelf niks te betalen, mag kiezen wat ik eet, de was wordt gedaan.”

„Ze werkt met probleemjongeren, dat gaat gewoon door tijdens corona, dus we zitten niet de hele dag met elkaar opgesloten. Ik heb thuis les, via Teams of Google Meet. Maar sommige docenten zijn wel wat ouder en die hebben niet echt door hoe of wat. En ik ga af en toe naar vrienden. Dan houden we wel anderhalve meter afstand.”

„Die pluche hond heb ik gewonnen in de Efteling. In de vierde was dat. Hij is best wel cool, met z’n zonnebril en gouden ketting met dollarteken. Iedereen was mad jaloers.”

Sami (22) studeert communicatie. Ze woont bij haar ouders in Rotterdam. Foto Sebiha Oztas

Ryan (21) investeert in aandelen en is bezig met zijn eigen kledingmerk. Hij woont bij zijn ouders in Ridderkerk. Foto Sebiha Oztas

Yesim (25) woont bij haar ouders in Barendrecht Foto Sebiha Oztas

Ik ben toe aan een eigen plek. Mijn moeder zit heel erg op mijn lip’

Yesim (25) doet een bachelor pedagogische wetenschappen

„In het kastje naast mijn bed liggen altijd de boeken van Rupi Kaur. Zij is een van mijn lievelingsdichters. Ze schrijft onder meer over vrouwen en emancipatie. Het zijn echt boeken die ik eens in de zoveel tijd opnieuw lees.”

„Ik woon met mijn moeder en een kleine chihuahua. Ik merk nu wel dat ik graag uit huis wil. Ik ben toe aan een eigen plek. Mijn moeder zit heel erg op mijn lip. Ik kan makkelijk alleen zijn, ik zit nu ook veel op mijn kamer. Ik doe school op mijn kamer, en ik sport daar.”

„Ik heb een dumbbell gekocht en twee weerstandsbanden, ik zet muziek op, de deur naar de gang open voor meer ruimte, en dan doe ik m’n oefeningen: triceps, biceps, schouders en rug.”