Luchtvaart

Ontslagronde bij British Airways zal ‘mogelijk twaalfduizend’ banen kosten

Foto Reuters

Bij British Airways gaan er door de coronacrisis waarschijnlijk duizenden banen verdwijnen. Het zal nog jaren duren voordat de luchtvaart hersteld is van de harde klappen die ze nu krijgt, waardoor massale ontslagen noodzakelijk zijn, meldde moederbedrijf IAG dinsdag.

Hoeveel werknemers er precies uit gaan, weet IAG nog niet. De ontslagronde zal echter „de meeste werknemers treffen, en mogelijk tot twaalfduizend personeelsleden hun baan kosten”, aldus het luchtvaartconcern. British Airways gaat eerst met de vakbonden in gesprek. Er werken 45.000 mensen bij de maatschappij. Voor ongeveer de helft van het personeel heeft British Airways bij de overheid om salarissteun gevraagd.

IAG, ook eigenaar van maatschappijen als Aer Lingus, Iberia en Vueling, gaf dinsdag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers een inkijkje in de gevolgen van het coronavirus voor de luchtvaartsector. Doordat er wereldwijd vrijwel geen vluchten meer vertrekken, zag het concern zijn passagiersaantal sinds het begin van de crisis met 94 procent inzakken ten opzichte van vorig jaar. De omzet nam met ongeveer een vijfde af en IAG leed een verlies van een half miljard euro, waar het in 2019 nog 135 miljoen euro winst maakte.