Interview

Galeriehouder Jorg Grimm: ‘In april leverden we 70 procent in’

Coronaweekboek Cultuur

Drie galeries heeft Jorg Grimm (44), twee in Amsterdam en één in New York. Vooral over zijn Amerikaanse team is hij bezorgd.

In de serie Coronaweekboek Cultuur praat NRC wekelijks met mensen uit de cultuursector. Van kunstenaar en muzikant tot galeriehouder en theaterdirecteur: hoe slaan zij zich door de coronacrisis? Wat zijn de effecten op hun leven en werk? Hoe zal deze crisis de kunstwereld veranderen?

‘We hebben geboft: vlak voor de lockdown openden wij in Amsterdam en New York tentoonstellingen die goed liepen. De twee exposities in New York waren zelfs meteen uitverkocht. In Amsterdam bleven we op afspraak open, maar de eerste drie weken kwam er niemand. Iedereen had zijn eigen sores. Maar de afgelopen twee weekeinden hadden we verzamelaars op bezoek. En van Aziatische klanten kregen we weer de eerste aanvragen binnen.

„Ik heb direct na de lockdown besloten om mijn klanten zes weken lang niet lastig te vallen. Ik hoorde van verzamelaars dat ze van andere galeriehouders wel mails en telefoontjes kregen: ‘Hoe gaat het met je?’, en dan: ‘Heb je belangstelling voor dit schilderij?’ Moet ik een grote ondernemer of een eigenaar van een hotelketen op dit moment kunst aanbieden? Dat lijkt me ongepast.

Mijn grootste zorg is dat iedereen hier goed en gezond doorheen komt

„Naar omstandigheden gaat het redelijk. Ik heb acht werknemers voltijds in dienst en twee parttimers. Daar heb ik werktijdverkorting voor aangevraagd. Ook ben ik met de verhuurders van mijn panden gaan praten. In New York heb ik voor mei en juni 20 procent korting gekregen, in Amsterdam 25 procent, alle beetjes helpen.

„Door de geslaagde openingen was onze omzet in maart op peil. In april leverden we fors in, misschien wel 70 procent. Mijn geluk is dat we een aantal kunstenaars hebben met een wachtlijst. Als ze weer een werk af hebben, kan ik dat verkopen.

„Normaal is Frieze New York voor ons in mei belangrijk. Voor die beurs komt nu een digitaal alternatief. In virtuele kamers zullen we de kunst aanbieden die we anders op de beurs hadden getoond. En de echte kunstwerken hangen we deels op in onze nieuwe ruimte in Amsterdam.

„Transport is lastig op dit moment, net als planning. Normaal maak je een jaar van tevoren al afspraken over exposities en catalogi. Alles is nu ongewis en aan het schuiven. Sommige kunstenaars komen daardoor in problemen. Die moet je als galerie helpen om een half jaar uitstel te overbruggen. Mijn grootste zorg is dat iedereen hier goed en gezond doorheen komt. Dat is hier vermoedelijk minder moeilijk dan in New York, waar velen in de kunstwereld zich zonder sociaal vangnet moeten zien te redden.”

In deze video geeft Jorg Grimm een rondleiding door zijn oude en de nieuwe galerieruimte in Amsterdam.

Anne van Veen

Anne van Veen (1983)

Schrijver en actrice uit Utrecht.

Robbert Roos

Robbert Roos (1964)

Directeur van Kunsthal Kade in Amersfoort

Jorg Grimm

Jorg Grimm (1976)

Galeriehouder in Amsterdam en New York.

Dave von Raven

Dave von Raven (1981)

Muzikant, zanger van The Kik, uit Ooltgensplaat.

Alida Dors

Alida Dors (1977)

Artistiek directeur van Theater Rotterdam.

Jeroen Bartelse

Jeroen Bartelse (1968)

Directeur van TivoliVredenburg in Utrecht.

Marc Mulders

Marc Mulders (1958)

Beeldend kunstenaar uit Brabant.

Cees Debets

Cees Debets (1959)

Directeur Theater van Het Nationale Theater in Den Haag.

Nanouk Leoplod

Nanouk Leopold (1968)

Filmmaker uit Rotterdam.

Maarten Mostert

Maarten Mostert (1956)

Artistiek directeur Cello Biënnale Amsterdam.