Gormley vanuit je auto

Kijktips Met de ijle klanken van de Engelenzender rijd je over de Houtribdijk naar een 26 meter hoog beeld in Lelystad.

Graag had ik hier de tentoonstelling van Antony Gormley aangekondigd, die op 21 mei van start zou gaan in Museum Voorlinden. Maar door de coronacrisis moeten we daar nog een jaar op wachten. Wat wél kan, is richting de Flevopolder rijden, het liefst via Enkhuizen, over de 29 kilometer lange Houtribdijk naar Lelystad. Vlak voor het vasteland doemt Gormley’s kunstwerk Exposure op: een gehurkte man van 26 meter hoog die dromerig over het Markermeer staart. Hij lijkt losjes geschetst, met zwarte lijntjes die in werkelijkheid enorme stalen balken blijken te zijn.

Antony Gormley, Exposure, 2000

Foto Koen van Weel/ANP

Exposure werd onlangs uitgeroepen tot een van de ‘100 sleutelwerken kunst in de openbare ruimte sinds 1945’.

Ook op die lijst staat de Engelenzender van Moniek Toebosch, een radiozender die van 1994 tot 1999 alléén op de Houtribdijk te horen was. Je hoorde ijle klanken, door Toebosch zelf ingezongen, en de woorden ‘hoop, geloof en liefde’, in vijf verschillende talen.

Sinds kort is de zender weer in de lucht via de app Engelen/Angels. Toebosch zag de auto als een moderne schuilplaats, een cocon. Nu is dit misschien wel de veiligste manier om van kunst te genieten.