Fladderende, losgeknoopte pijpen als een symbool van herwonnen vrijheid

Wat we gaan dragen Milou van Rossum belicht elke maand een kledingstuk of accessoire dat binnenkort (weer) in de mode komt.

De naam van deze rubriek kan tijdelijk beter ‘Wanneer we gaan dragen’ worden, want het is op moment van schrijven nog steeds niet duidelijk wanneer de lockdowns worden opgeheven en we weer nieuwe kleding gaan kopen, iets wat op dit moment bijna is stilgevallen. Zonder publiek blijkt mode een stuk minder interessant.

Net zo onduidelijk is wanneer er weer modeshows zullen worden gegeven. De modeweken van deze zomer zijn allemaal gecanceld of opgeschoven, en het is niet uitgesloten dat ze in september ook niet doorgaan.

Het zou daarom zomaar kunnen dat deze pantalon van Chanel, getoond op de laatste dag van de voorlopig laatste modeweek, de vrouwenmodeweek in Parijs voor najaar 2020, nog lang in het geheugen blijft.

De broek, van Lagerfeld-opvolger Virginie Viard, kwam in de show in verschillende variaties voorbij. Hij was er met toelopende pijpen en uitlopende pijpen, van stof en van leer. Maar altijd was hij ruim gesneden en – dat is het hele punt van het ontwerp – aan de zijkant open te knopen, tot halverwege dan wel tot aan de dij, en werd hij gecombineerd met een sportieve laars die aan een paardrijlaars deed denken. Een chique variant van de openknoopbare trainingsbroek die een paar jaar geleden populair was.

Zelden heeft een kledingstuk de laatste tijd voor zo veel verdeeldheid gezorgd als deze broek. Waar hij voor de één de frisse wind vertegenwoordigde die Viard door het huis laat waaien, werd hij door anderen juist afgedaan met termen als ‘clunker’ (roestbak, Vanessa Friedman, The New York Times).

Ik hoor bij groep één. Tijdens de show op 3 maart al, en nu nog meer. Ik kan niet wachten tot die fladderende, losgeknoopte pijpen de straat opgaan, een passend symbool voor de herwonnen bewegingsvrijheid.