Coronanieuws

VS: miljoen zieken

Het aantal besmettingen in de Verenigde Staten met het coronavirus is dinsdag opgelopen tot boven het miljoen. Het dodental ligt er nu op ruim 58.530. Dat is meer dan het totale aantal Amerikaanse doden in de oorlog in Vietnam. Het dodental in de VS steeg van maandag op dinsdag met 2.207 nieuwe sterfgevallen harder dan een dag eerder.

Wie voor een geannuleerde vlucht direct zijn geld terug wil, moet aankloppen bij de rechter. Dat impliceert minister van Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ze schrijft niet van plan te zijn „handhavend” op te treden tegen luchtvaartmaatschappijen die in ruil voor geschrapte vluchten ‘coronavouchers’ uitreiken. Passagiers houden daarmee het recht op terugbetaling van hun ticket, maar kunnen daar pas na een jaar gebruik van maken.

Dinsdagmiddag lagen er nog 861 Nederlanders met Covid-19 op de intensive care, 44 minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er 48 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld bij het RIVM. Voor zover bekend zijn er in Nederland nu 4.566 mensen overleden aan corona.

In veel landen wordt de beslissing over het uitspelen van de voetbalcompetitie almaar vooruitgeschoven, maar de Europese voetbalbond UEFA wil dat alle 55 nationale bonden voor 25 mei duidelijkheid verschaffen. Dat zegt UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin in een brief, meldt persbureau Reuters. De UEFA drong er vorige week op aan de seizoenen uit te spelen. Wel bood de bond voor het eerst een uitweg als dit onmogelijk blijkt, zoals in Nederland.

De start van de Ronde van Spanje vindt dit jaar definitief niet in Nederland plaats. Het plan de beginetappes van de drie weken durende wielerronde in Utrecht, Breda en Den Bosch van augustus naar de herfst te verplaatsen, blijkt „technisch onhaalbaar”, zegt de Nederlandse organisatie van de Vuelta.

De vrijheidsbeperkingen in Rusland duren nog zeker tot en met 11 mei. Dat heeft president Poetin dinsdag gezegd, meldt persbureau RIA Novosti. Eerst zou de lockdown tot eind april duren. Volgens Poetin is het hoogtepunt van de epidemie nog niet voorbij.

Bij veel Nederlandse IKEA-winkels, die na zes weken weer opengingen, stonden dinsdagochtend rijen. Vooral rond openingstijd (10.00 uur) moesten mensen buiten wachten.

Op het plein in Den Haag hebben dinsdag tientallen mensen betoogd tegen de anticoronamaatregelen van het kabinet. Volgens de politie ging het om 100 tot 200 mensen, die protesteerden tegen de lockdown en de inperking van de bewegingsvrijheid. Sommigen richtten zich ook tegen 5G-zendmasten en vaccinaties.