Gesloten liveblog

WHO-gezant: ‘China laat WHO niet bij onderzoek naar oorsprong virus’

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei. Evenementen blijven tot september verboden. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 30 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Grote luchtvaartmaatschappijen VS stellen gezichtsmaskers verplicht

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Er is voldoende capaciteit om coronatesten beschikbaar te stellen voor personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang, en voor jeugdtrainers en mantelzorgers. Vanaf volgende week kunnen dagelijks 8.000 coronatests worden uitgevoerd.
 • In Duitsland mogen speeltuinen, musea en dierentuinen onder strikte voorwaarden weer open en zijn op beperkte schaal kerkdiensten toegestaan. De stad New York legt het metroverkeer elke nacht stil om alle metrostellen te desinfecteren.
 • Shell heeft zijn dividend sterk verlaagd, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. In plaats van 0,43 euro per aandeel, wordt dit kwartaal slechts 0,16 euro uitgekeerd. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden noemt de economische omstandigheden sinds de coronacrisis „extreem uitdagend”.
 • De economie van de eurozone is volgens Eurostat in het eerste kwartaal van 2020 met 3,8 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het is de grootste krimp sinds de metingen begonnen in 1995 en dus ook groter dan de krimp tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2009. ECB-president Christine Lagarde verwacht dat de economie van de eurozone 5 tot 12 procent zal krimpen.
 • De Britse oorlogsveteraan Tom Moore, die miljoenen ophaalde voor de gezondheidszorg door rondjes in zijn tuin te wandelen, heeft donderdag zijn honderdste verjaardag gevierd. Twee ouderwetse jachtvliegtuigen van de Britse luchtmacht vlogen over zijn huis als eerbetoon.
 • In het door oorlog verscheurde Jemen zijn voor het eerst twee doden bevestigd als gevolg van Covid-19. Het officiële aantal besmettingen staat daar officieel op zes, maar vermoedelijk ligt het werkelijke aantal veel hoger
 • Paris Saint-Germain is in Frankrijk uitgeroepen tot landskampioen, ook al wordt de voetbalcompetitie in het land niet uitgespeeld. Daarnaast wordt op basis van de huidige stand, in tegenstelling tot in Nederland, bepaald welke clubs promoveren en degraderen.

Amazon: flink meer omzet in eerste kwartaal, ook kosten door coronamaatregelen

Webwinkel Amazon meldt in het eerste kwartaal van dit jaar een fors hogere omzet dan in hetzelfde tijdsvak een jaar eerder. In de eerste drie maanden van 2020 kochten klanten veel meer artikelen online, als gevolg van de lockdowns die in veel landen werden afgekondigd vanwege de coronacrisis.

In totaal zette de internetretailer bijna 75,5 miljard dollar (bijna 69 miljard euro) om, 26 procent meer dan in Q1 van 2019. De coronacrisis zorgde ook voor meer extra kosten: Amazon nam 175.000 extra mensen in dienst om de vraag aan te kunnen, het personeel moest beschermd worden en werd extra betaald. Het bedrijf blijft met een nettowinst over van ongeveer 2,5 miljard euro, tegenover de 3,6 miljard die vorig jaar in dezelfde periode werd verdiend.

Door in de begeleidende uitleg extra in te gaan op de beschermende maatregelen voor het personeel, leek baas Jeff Bezos donderdagavond (Nederlandse tijd) de kritiek op zijn bedrijf te willen doen verstommen. In meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten en Frankrijk, kreeg Amazon kritiek vanwege de werkomstandigheden en druk op de werknemers. Er zou te laks worden omgesprongen met maatregelen die moeten voorkomen dat werknemers ziek worden of elkaar besmetten. Bezos beloofde in het tweede kwartaal vier miljard dollar te besteden aan meer coronamaatregelen, onder meer aan schoonmaken, coronatests en beschermingsmiddelen als mondkapjes.

Dat bedrag komt overeen met de verwachte operationele winst. Daarom houdt Amazon in het tweede kwartaal rekening met rode cijfers, waarschuwde Bezos.

Lees ook over Maren Costa, een klokkenluider die werd ontslagen bij Amazon: ‘Ze proberen ons stil te krijgen’

WHO-gezant: 'China laat WHO niet bij onderzoek naar oorsprong virus'

China heeft meermaals verzoeken geweigerd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om aan te kunnen sluiten bij onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Dat zei de gezant van de organisatie in China, Gauden Galea, donderdag in het nieuwsprogramma Sky News. China heeft zelf een onderzoek opgezet naar de herkomst van het nieuwe virus, dat voor het eerst in Wuhan opdook. Maar de WHO mag niet meekijken, en verzoeken om eigen onderzoekers het land in te laten, zijn geweigerd. Galea zegt dat er wat hem betreft geen goede reden is om de WHO buiten het nationale Chinese onderzoek te houden. „We verwachten binnenkort een briefing te krijgen over de resultaten daarvan”, zo zei hij.

De Chinese houding in de internationale crisis oogt momenteel kritiek van meerdere partijen. Zo werd donderdag in Brussel gesproken over een EU-rapport over desinformatie rondom de coronacrisis. Beijing zou hebben geprobeerd druk uit te oefenen op de uitkomst daarvan.

Lees ook: ‘EU gaf niet toe aan Chinese druk na kritiek op rapport’

Frankrijk: een stoplichtsysteem om de weg naar versoepeling bij te houden

Voor het eerst heeft de Franse regering donderdagavond 'coronakaarten' gedeeld met de bevolking. Die geven inzicht in welke departementen mogelijk binnenkort de beperkende maatregelen versoepeld kunnen worden. De departementen zijn daarin via een stoplichtsysteem ingekleurd: in groene gebieden is het coronavirus al beter onder controle, in plaatsen die rood zijn gekleurd, is de situatie nog kritiek. Donderdag was vooral het noordoosten van het land rood.

De indicaties zullen de komende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden. Franse lokale media publiceerden donderdagavond hun eerste analyses over een ophanden zijnde 'opening' in hun departementen. De indeling kan tot 7 mei nog worden aangepast, in de opmaat naar 11 mei, de datum die de Franse regering heeft aangemerkt voor een versoepeling van de strenge lockdown in het land.

Twitter avatar MinSoliSante Ministère des Solidarités et de la Santé #Coronavirus #COVID19 | Carte
Synthèse de la situation au 30 avril 2020 https://t.co/SbWqr2i3Iu

Voor deze indeling wordt rekening gehouden met drie peilers: het aantal nieuwe gevallen onder de lokale bevolking in één week tijd, de druk op de ziekenhuizen in het departement, en de testcapaciteit. Aan dat laatste criterium wordt nog in alle bestuurslagen gewerkt.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid maakte donderdag melding van een nieuw dodental van 24.376 als gevolg van het coronavirus. Dat betekent dat sinds woensdagmiddag 289 doden zijn gerapporteerd. Woensdag waren dat er nog 427 - en werden bovendien meer herstelde dan nieuwe patiënten gemeld.

Lees meer over de bescheiden versoepeling die de Franse regering wil laten ingaan

Per direct coronatesten voor jeugdtrainers, later voor mantelzorgers

Er is voldoende capaciteit om coronatesten beschikbaar te stellen voor personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang, en voor jeugdtrainers en mantelzorgers. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid donderdagavond bekendgemaakt. Vorige week, toen de eerste maatregelen werden versoepeld, werd al aangekondigd dat het testbeleid werd uitgebreid naar andere doelgroepen. Tot nu toe waren de testen voornamelijk beschikbaar voor zorgmedewerkers die directe zorg verlenen aan coronapatiënten en voor kwetsbare groepen.

Personeel in het basisonderwijs en de kinderopvang - die op 11 mei weer opengaan - kan zich vanaf komende woensdag laten testen als zij klachten hebben die wijzen op een mogelijke besmetting met Covid-19. Voorwaarde is wel dat zij minimaal 24 uur die klachten hebben en contact hebben gehad met een arts. Jeugdtrainers met klachten kunnen per direct al worden getest. Zij konden woensdag voor het eerst in weken weer trainingen geven aan jeugd tot en met achttien jaar. Mantelzorgers van kwetsbare groepen moeten nog tot „uiterlijk” 18 mei wachten voor ook zij in aanmerking komen voor een coronatest.

Op dit moment worden dagelijks tussen de zes- en zevenduizend mensen getest op besmetting met het coronavirus. Eerder op donderdag zei Feike Sijbesma, speciaal coronagezant van het kabinet, dat vanaf volgende week dagelijks achtduizend coronatests kunnen worden uitgevoerd. Het ministerie van Volksgezondheid gaat, vooruitlopend op mogelijke verdere versoepelingen, aan de slag met een „verdere verruiming” van het testbeleid.

Lees ook: Testen, testen, testen? Zo simpel is dat niet

Langzaamaan weer meer fysieke behandelingen mogelijk in fysiotherapie

Fysiotherapeuten kunnen „behoedzaam en stapsgewijs” weer meer patiënten behandelen in praktijken. Een advies van meerdere beroepsorganisaties hierover is goedgekeurd door het RIVM, meldt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) donderdagavond. Tot nu toe moest fysiotherapeutische zorg op afstand worden uitgevoerd, bijvoorbeeld telefonisch, tenzij fysieke behandeling noodzakelijk was.

Door de coronamaatregelen kunnen niet evenveel patiënten worden behandeld als voor de uitbraak van Covid-19, laat het KNGF weten aan persbureau ANP. Voorlopig krijgen patiënten met ernstige klachten voorrang op patiënten die ook op afstand kunnen worden behandeld. Fysiotherapeuten kunnen aan de hand van een nog niet openbaar stappenplan bepalen welke patiënten zij „op een veilige en verantwoorde manier” in hun praktijk kunnen behandelen.

Russische premier Misjoestin is positief getest op het coronavirus

De Russische premier Michaïl Misjoestin is besmet met het coronavirus. De 54-jarige Misjoestin zou koorts hebben en zichzelf hebben geïsoleerd, zo melden Russische media donderdagavond. De premier heeft zijn ziekte zelf bevestigd, maar onduidelijk is hoe ernstig hij eraan toe is en of hij in het ziekenhuis is opgenomen. „De testen die ik heb gedaan zijn positief uitgevallen. Ik moet nu in zelfisolatie”, zei Misjoestin volgens tv-zender Rossija-24.

De eerste vicepremier Andrej Beloesov zal voorlopig optreden als waarnemend regeringsleider.

Misjoestin, die in januari de ontslagen Dmitri Medvedev opvolgde, is door Poetin belast met de bestrijding van de coronacrisis in Rusland. Het aantal besmettingen passeerde donderdag de honderdduizend. Er zijn tot nu toe 1.073 sterfgevallen bekend als gevolg van Covid-19.

Corona-effect: gebruik van Twitter schiet omhoog, maar resultaten vallen tegen

Het aantal dagelijkse Twitter-gebruikers is in het eerste kwartaal van 2020 omhooggeschoten naar 166 miljoen. Dat is een toename van 24 procent, laat het bedrijf donderdag weten. Twitter zegt dat meer mensen naar het platform trekken sinds de uitbraak van het coronavirus, onder meer om informatie op te doen over de uitbraak.

Het gaat om de grootste toename in dagelijkse gebruikers die Twitter ooit heeft meegemaakt. Eind vorig jaar waren dat er nog 152 miljoen. Toch zit het in San Francisco gevestigde techbedrijf mogelijk in de financiële problemen. Door de pandemie zijn de advertentie-inkomsten in maart sterk teruggelopen, met 27 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Welke gevolgen de lockdowns wereldwijd hebben gehad voor het bedrijf, moet nog blijken in april.

Lees ook: Het grootste journalistieke verhaal drijft media in de rode cijfers

Vooral in de VS zijn de inkomsten van advertenties teruggelopen. Zo'n 84 procent van alle omzet van Twitter is afkomstig uit de verkoop van advertentieruimte. Vooral in de VS liepen die inkomsten terug. In Azië, waar in verschillende landen de coronamaatregelen al iets verzwakt worden, ziet Twitter de verkoop van advertenties weer toenemen. Twitter verwacht pas in de cijfers van het tweede kwartaal een betere inschatting te kunnen maken van de gevolgen van het coronavirus.

De aandelen van Twitter schoten na de kwartaalcijfers eerst omhoog met 11 procent, maar daalde vervolgens meer dan 7 procent ten opzichte van de beginkoers van de dag.

Spaanse minister: alarmfase heeft effect gehad

De Spaanse minister van Volksgezondheid Salvador Illa stelt dat de alarmfase in het Zuid-Europese land heeft gefunctioneerd. Sinds 14 maart gelden strenge maatregelen om het coronavirus te bestrijden. In de afgelopen zes weken raakten meer dan 220.000 mensen besmet en lieten ruim 22.000 zieken het leven. Op alle fronten is er al weken sprake van afvlakkende cijfers. Zo bedroeg het aantal nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur nog maar 1.500 personen.

De Spaanse regering zet de eerder deze week aangekondigde verlichting van een aantal maatregelen door. Vanaf zaterdag mogen de inwoners van Spanje een uur sporten of wandelen. Mensen die symptomen van het virus hebben zijn daarvan uitgesloten. Het sporten en wandelen moet plaatsvinden tussen 6.00 en 10.00 uur in de ochtend of van 20.00 tot 23.00 in de avond. Het is de bedoeling dat mensen wel 1,5 meter afstand houden. Kinderen onder de veertien jaar mogen van 12.00 tot 19.00 uur met één begeleider naar buiten.

Minister Salvador Illa sprak donderdag in het Spaanse parlement een commissie toe over de corona-epidemie in Spanje. Foto Emilio Naranjo/EPA

Duitsland opent publieke plaatsen, in de stad New York staat metro stil voor desinfectie

 • In Duitsland mogen speeltuinen, musea en dierentuinen onder strikte voorwaarden weer open. Ook worden op beperkte schaal weer kerkdiensten toegestaan. Die versoepeling van de coronamaatregelen zijn de Duitse regering en deelstaten overeengekomen, maakte bondskanselier Angela Merkel bekend. Op 6 mei wordt een besluit genomen over de andere maatregelen, die nog zeker anderhalve week van kracht blijven. Dit „grotere pakket” heeft onder meer betrekking op scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportclubs.
 • De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft gezegd dat mogelijk versneld maatregelen kunnen worden versoepeld in sommige regio's met een zeer lage besmettingsgraad. Italië begint landelijk op 4 mei met het afbouwen van de eerste maatregelen. Vanaf dan is onder meer familiebezoek weer toegestaan en gaan ook de parken weer open. Het dodental in het land, dat in Europa de meeste sterfgevallen als gevolg van Covid-19 telt, is met 285 toegenomen tot 27.967. Op de intensive care zijn sinds woensdag ruim honderd bedden vrijgekomen, waarmee de langdurige dalende trend opnieuw doorzette.
 • Het metronetwerk in de stad New York wordt vanaf 6 mei tussen 1.00 en 5.00 uur 's nachts stilgelegd om alle metrostellen te desinfecteren. „Dit is meer ambitieus dan alles wat we ooit hebben ondernomen”, aldus Andrew Cuomo, gouverneur van de staat New York. Tot nu toe worden de wagons eens in de drie dagen gedesinfecteerd. Door de coronacrisis vervoeren de metro's minder dan 10 procent van het normale aantal passagiers. In de staat New York zijn donderdag 306 nieuwe sterfgevallen gemeld, het laagste dagelijkse aantal sinds eind maart. Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nam voor de zeventiende dag op rij af.
 • Het Verenigd Koninkrijk is volgens premier Boris Johnson over de piek van de corona-epidemie heen. Hij benadrukte donderdagavond nog eens dat het „cruciaal” is dat het land „de controle” houdt op de uitbraak. Binnen de regering wordt gewerkt aan beleid waarmee de verspreiding van het coronavirus wordt beperkt én de economie kan worden ondersteund. Het dodental in het VK is donderdag met 586 opgelopen tot 21.678. Er liggen nog 15.769 mensen in het ziekenhuis met Covid-19.
 • De autoriteiten van Tadzjikistan hebben donderdag voor het eerst melding gemaakt van besmettingsgevallen, zo schrijft persbureau Reuters. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn in de hoofdstad Dusjanbe vijf gevallen van het coronavirus vastgesteld, en tien andere in het gebied dat grenst aan Oezbekistan.

PSG officieel kampioen in Frankrijk ondanks stopzetten competitie

Paris Saint-Germain is in Frankrijk uitgeroepen tot landskampioen, ook al wordt de voetbalcompetitie in het land door de coronacrisis niet uitgespeeld. Daarnaast wordt op basis van de huidige stand bepaald welke clubs promoveren en degraderen. De startbewijzen voor de Champions League en Europa League worden eveneens verdeeld op basis van de ranglijst in de Ligue 1, de hoogste competitie. Dat heeft competitie-organisator Ligue de Football Professionnel donderdag besloten.

De Franse competitie is, na die in Nederland, de tweede in Europa die officieel is beëindigd. Uitspelen was geen mogelijkheid meer nadat het Franse kabinet dinsdag bepaalde dat profvoetbal tot begin september verboden blijft. Het is onduidelijk wat de gevolgen hiervan zijn voor deelname van PSG en Olympique Lyon aan de Champions League. Beide clubs waren nog actief in de hoogste Europese clubcompetitie toen deze in maart werd stilgelegd.

Bij het stilleggen van de competitie was PSG koploper met twaalf punten voorsprong op Olympique Marseille, dat bovendien een wedstrijd meer had gespeeld. Er stonden in de Ligue 1 nog tien speelrondes op het programma. Voor de Parijzenaren is het de zevende landstitel in acht jaar tijd, waarmee het totaal op negen komt.

Lees ook: Met 1,3 miljard kocht PSG alleen Franse heerschappij

Vooralsnog zijn er alleen in Duitsland vergevorderde plannen om binnenkort weer te kunnen voetballen. Zo testen alle clubs in de Bundesliga hun spelers sinds donderdag op het coronavirus, melden Duitse media. Als de voetballers tweemaal negatief testen, kunnen clubs de groepstrainingen hervatten. Het Duitse kabinet neemt op 6 mei een besluit of en wanneer het profvoetbal kan worden hervat. In Zwitserland mag vanaf 11 mei weer in groepen worden getraind.

UEFA wil voor 25 mei van alle nationale bonden weten of en wanneer het seizoen wordt hervat. De KNVB maakte vorige week een einde aan de seizoenen in de eredivisie en eerste divisie. In tegenstelling tot in Frankrijk, wees de Nederlandse voetbalbond geen kampioen aan. Ook zullen er dit seizoen geen clubs promoveren of degraderen.

PSG-aanhangers tijdens een wedstrijd in de Franse competitie Ligue 1. Foto Yoan Valat/EPA

Het belangrijkste nieuws van donderdag

Het belangrijkste nieuws van donderdag 30 april:

 • Het kabinet kan volgende week opschalen naar 8.000 coronatests per dag. Dat zei speciaal coronagezant Feike Sijbesma donderdag tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Nederland ligt op mondiaal niveau „in de middenmoot” wat betreft het aantal testen dat kan worden uitgevoerd.
 • Shell heeft zijn dividend sterk verlaagd, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. In plaats van 0,43 euro per aandeel, wordt dit kwartaal slechts 0,16 euro uitgekeerd. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden noemt de economische omstandigheden sinds de coronacrisis „extreem uitdagend”.
 • De economie van de eurozone is volgens Eurostat in het eerste kwartaal van 2020 met 3,8 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het is de grootste krimp sinds de metingen begonnen in 1995 en dus ook groter dan de krimp tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2009. ECB-president Christine Lagarde verwacht dat de economie van de eurozone 5 tot 12 procent zal krimpen.
 • De Britse oorlogsveteraan Tom Moore, die miljoenen ophaalde voor de gezondheidszorg door rondjes in zijn tuin te wandelen, heeft donderdag zijn honderdste verjaardag gevierd. Twee ouderwetse jachtvliegtuigen van de Britse luchtmacht vlogen over zijn huis als eerbetoon.
 • In het door oorlog verscheurde Jemen zijn voor het eerst twee doden bevestigd als gevolg van Covid-19. Het officiële aantal besmettingen staat daar officieel op zes, maar vermoedelijk ligt het werkelijke aantal veel hoger

Aantal coronapatiënten op IC neemt verder af tot 783

Er lagen donderdagmiddag nog 783 Nederlandse coronapatiënten op de intensive care, 21 minder dan op woensdag. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding. Van deze patiënten liggen er 29 in een ziekenhuis in Duitsland, één meer dan een dag eerder.

De daling is iets lager dan de afgelopen dagen, maar nog altijd „geheel in lijn met de verwachting”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Ook wordt het verschil in drukte tussen de verschillende regio’s „steeds kleiner”.

Verder liggen op de intensivecareafdelingen 432 patiënten die niet zijn besmet met het coronavirus. Dat betekent dat in totaal 1.215 IC-bedden bezet zijn. Normaal gesproken ligt de maximale IC-capaciteit in Nederland op 1.150 bedden. Het aantal patiënten dat met Covid-19 op de IC ligt, neemt al circa drie weken geleidelijk af.

Revalidatiecentra verwachten voldoende capaciteit te hebben om alle patiënten die de IC verlaten te kunnen behandelen. Desondanks is het wel „een grote uitdaging” om tegelijkertijd de revalidatiezorg voor niet-coronapatiënten te hervatten, vertelde brancheorganisatie Revalidatie Nederland donderdag aan persbureau ANP.

Volgens Revalidatie Nederland is de revalidatieduur van een Covid-19-patiënt die op de IC heeft gelegen „heel wisselend”. Zo kan de een het revalidatiecentrum al na een week verlaten, terwijl anderen drie maanden moeten blijven. Een patiënt moet normaal voor elke dag op de intensive care één week revalideren. Covid-19-patiënten liggen gemiddeld drie weken op de IC.

Lees ook deze reportage: Na drie weken intensive care nog eenentwintig weken revalideren

ECB-voorzitter Lagarde: economie eurozone krimpt tot 12 procent

De economie in de eurozone zal met 5 tot 12 procent krimpen verwacht de Europese Centrale Bank.
ECB-president Christine Lagarde gaf donderdagmiddag een toelichting op het beleid dat eerder door de bank werd gepresenteerd.

De ECB rekende een aantal scenario's door. Die wezen onder meer op „een snel verslechterende arbeidsmarkt” en „een aanzienlijke inkrimping van economische activiteiten” tijdens de pandemie. Lagarde liet weten te verwachten dat het nog wel een tijd zal duren voordat de situatie kan verbeteren.

Volgens Lagarde is het van groot belang dat banken in de negentien eurolanden gemakkelijk geld kunnen uitlenen aan het midden- en kleinbedrijf, dat hard wordt geraakt door de beperkende coronamaatregelen. Vanaf juni geldt daarom een lagere rente, van min 1 procent, voor de goedkope leningen aan de banken. „Die maatregel is bedoeld voor de échte economie: daarmee moet het geld kunnen circuleren naar grote corporaties en de kleine ondernemers”, zo stelde Lagarde in de persconferentie na de beleidsvergadering.

Het in maart ingestelde noodopkoopprogramma (750 miljard euro) heeft volgens de voorzitter „cruciale steun verleend” en de financiële markten gekalmeerd.

3,8 miljoen extra Amerikanen vragen werkloosheidsuitkering aan, in totaal ruim 30 miljoen aanvragen

Nog eens 3,8 miljoen Amerikanen hebben vorige week een beroep gedaan op een werkloosheidsuitkering. In totaal meldden zich in de afgelopen weken ruim dertig miljoen werklozen aan voor een uitkering, blijkt uit cijfers die het ministerie van Werkgelegenheid donderdag heeft gepresenteerd.

Het openbare leven in de Verenigde Staten ligt al zo'n zes weken goeddeels stil. Kantoormedewerkers werken thuis en bars, restaurants en de meeste winkels zijn dicht, met veel definitieve sluitingen tot gevolg. De Amerikaanse overheid maakte eerder deze week bekend dat de economie de eerste drie maanden van het jaar met zo'n 4,8 procent gekrompen is, de grootste krimp sinds de financiële crisis van 2008. De afgelopen weken werden in verschillende staten 'excessive quarantine'-protesten georganiseerd, waarin betogers het verder openen van de economie bepleiten.

Tegelijkertijd zijn de VS momenteel het land met de meeste bevestigde besmettingen: ruim een miljoen. Ook zijn ruim zestigduizend mensen overleden aan het virus. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal zieken hoger, omdat niet iedereen met symptomen wordt getest.

Lees ook de reportage over Amerikaanse protesten van correspondent Bas Blokker: 'Trump moet laveren: regels uitvoeren én sympathiseren met actievoerders'

ECB helpt banken met extra gunstige leningen

De Europese Centrale Bank heeft nieuwe stappen gezet om de recessie door het coronavirus te verzachten. Na een videovergadering maakte het bestuur van de ECB donderdagmiddag in een persbericht bekend dat langetermijnleningen voor banken beschikbaar komen voor nóg lagere rentes. Banken die gericht krediet verstrekken aan burgers en bedrijven kunnen lenen tegen een rente tot minus 1 procent. Voorheen was dit minus 0,75 procent. Ook komen er nieuwe pandemienoodleningen voor banken beschikbaar zonder speciale voorwaarden tegen een rente van minus 0,25 procent.

Anders dan de Amerikaanse Fed heeft de ECB haar belangrijkste rentetarief na de uitbraak van de coronacrisis – dit staat op 0 procent - niet verlaagd. Door steeds gunstiger langetermijnkrediet voor banken te verstrekken tegen negatieve rentes doet de ECB in feite wel degelijk aan renteverlagingen. De negatieve rente betekent dat banken geld toe krijgen op het lenen bij de ECB.

Daarnaast besloot het ECB-bestuur in maart 750 miljard euro extra aan staats- en bedrijfsleningen op te kopen voor het einde van dit jaar. Dit ‘pandemienoodopkoopprogramma’ zal worden uitgebreid als de „coronacrisisfase” volgend jaar voortduurt, aldus het ECB-bestuur in de verklaring donderdag.

ECB-president Christine Lagarde geeft om 14.30 uur een persconferentie die live is te volgen.

RIVM: 84 nieuwe sterfgevallen, negen zorgmedewerkers overleden

Het afgelopen etmaal heeft het RIVM 84 meldingen ontvangen over nieuwe sterfgevallen door Covid-19. Dat betekent dat voor zover bekend nu 4.795 mensen in Nederland zijn overleden door de longziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Onder de doden zijn negen zorgmedewerkers. Het is voor het eerst dat het RIVM daar cijfers over publiceert.

De negen overleden zorgmedewerkers waren tussen de 45 en 69 jaar oud, van zes van hen is bekend dat zij onderliggende gezondheidsproblemen hadden. Tot dusver zijn 13.884 zorgmedewerkers tussen de 18 en 69 jaar oud positief getest op het coronavirus. Dit aantal is zo hoog doordat zorgmedewerkers getest worden bij milde klachten om verspreiding in zorginstellingen te voorkomen. 458 van de besmette zorgmedewerkers zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Verder heeft het RIVM het afgelopen etmaal meldingen ontvangen over 84 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten. Niet alle nieuw gemelde sterfgevallen en opnames vonden in de afgelopen 24 uur plaats: er is in veel gevallen sprake van een vertraging van enkele dagen. Tot dusver zijn nu 10.769 patiënten met Covid-19 opgenomen (geweest). Woensdagmiddag lagen 804 van hen op de intensive care. Later op donderdag zal het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendmaken hoeveel dat er nu zijn.

39.316 mensen in Nederland zijn positief getest op het coronavirus - 514 meer dan woensdag. Het aantal werkelijke besmettingen ligt hoger, omdat niet iedereen met een vermoedelijke besmetting wordt getest.

'Duidelijke daling' aantal nieuwe doden in België, ook nieuwe cijfers uit Spanje, Indonesië en Iran

 • Het dodental in België als gevolg van Covid-19 is in het afgelopen etmaal met 111 opgelopen. Dat is „een duidelijke daling” in het dagelijkse aantal sterfgevallen ten opzichte van eerdere dagen en weken en zelfs het laagste aantal sinds een maand, verklaarde viroloog Steven Van Gucht donderdag tijdens de dagelijkse persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum. Ook is het totale aantal intensivecarepatiënten gedaald met 28. De eerste versoepelingen van de coronamaatregelen in het land zullen op 4 mei ingaan: Belgen mogen, mits afstand gehouden wordt, ook met mensen uit het eigen huishouden naar buiten. Wel wordt het gebruik van stoffen gezichtsbeschermers verplicht.
 • Spanje registreerde de afgelopen 24 uur 268 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, met op donderdag een totaal van 24.543 doden. Dat melden de Spaanse autoriteiten donderdag (pdf). Vanaf zaterdag mogen volwassenen voor het eerst sinds 14 maart weer een uur naar buiten. Mensen mogen dan op gezette tijden naar buiten om te voorkomen dat het alsnog te druk wordt op de Spaanse straten, schrijft El País.
 • Het ministerie van Gezondheid in Indonesië heeft donderdag 347 nieuwe besmettingsgevallen met het coronavirus gerapporteerd, zo melden lokale media. Daarmee komt het totale aantal bevestigde gevallen op 10.118. Het aantal sterfgevallen is met acht gestegen naar 792 in totaal. Critici stellen dat het werkelijke dodental als gevolg van het virus in Indonesië hoger ligt. Vanwege beperkte testcapaciteiten wordt niet iedereen getest. Het dodental in Indonesië is het hoogst van heel Zuidoost-Azië, gevolgd door 568 doden in de Filipijnen en 102 in Maleisië.
 • In het Midden-Oosten blijft Iran het hardst getroffen land, met vanaf donderdag zeker 94.640 bevestigde besmettingen. De Iraanse autoriteiten meldden donderdag bovendien 71 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus, schrijft persbureau Reuters. Het dodental stijgt daarmee tot 6.028. Ook Iran kent naar alle waarschijnlijkheid ook een onderrapportage van besmettings- en sterftecijfers.

Maastrichts Universiteitsfonds keert 35.000 euro uit aan studenten in geldnood

Het Maastrichtse Universiteitsfonds SWOL heeft tot nu toe 35.000 euro uitgekeerd aan studenten die door toedoen van de coronacrisis in de financiële problemen zijn geraakt. Het onafhankelijke fonds, dat wordt gefinancierd met giften van onder anderen alumni en leden van het college van bestuur van de universiteit, wordt normaal gesproken gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek in Limburg.

Sinds de actie begin april werd aangekondigd, deden volgens een woordvoerder van de universiteit tachtig studenten een aanvraag voor een renteloze lening van 1.500 euro. Daarvan zijn er 55 gehonoreerd, vooral aanvragen van internationale studenten, zegt de universiteitswoordvoerder. Zij komen in de regel moeilijker of helemaal niet in aanmerking voor regelingen van Nederlandse instanties als de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

De toegekende leningen zijn voor studenten „die op geen enkele andere wijze in inkomen kunnen voorzien” en daardoor bijvoorbeeld geen boodschappen of huur meer kunnen betalen. Voor wie afstudeert aan de Universiteit Maastricht, wordt de lening omgezet in een gift.

Twitter avatar UFLSWOL UniversiteitsfondsL - Help UM students in financial trouble due to the corona crisis! - We need your support to help these members of the 'Maastricht family'. Read more and contribute now: https://t.co/CHow98qYte. #umcovid19 #umcrowd https://t.co/KqWFoFYGKG

Britse oorlogsveteraan viert honderdste verjaardag met promotie en koninklijke felicitaties

De Britse oorlogsveteraan die miljoenen heeft opgehaald voor de gezondheidszorg door rondjes in zijn tuin te wandelen, heeft donderdag zijn honderdste verjaardag gevierd. Niet alleen de leeftijd die Tom Moore heeft bereikt is bijzonder, ook de manier waarop de voormalige militair werd geëerd is niet veel mensen gegund.

Terwijl de honderdjarige met een kleedje om zijn schouders in zijn tuin zat, vlogen twee ouderwetse jachtvliegtuigen driemaal over zijn huis om „kapitein Toms verjaardag te vieren en aandacht te schenken aan zijn fantastische actie”. De veteraan zei tegen de BBC dat het fantastisch was om de vliegtuigen die hij kende uit de Tweede Wereldoorlog in vredestijd te zien rondvliegen.

The amazing moment a Spitfire and Hurricane flew over @captaintommoore's house to mark his 100th birthday on #BBCBreakfast.#CaptainTom100
More here: https://t.co/1BAoxJgEVN pic.twitter.com/auFO4hbGbC

— BBC Breakfast (@BBCBreakfast) April 30, 2020

Ook de andere krijgsmachtonderdelen lieten de verjaardag niet ongemerkt voorbijgaan. De marine en de landmacht speelden beide een eigen versie van Happy birthday voor de veteraan - de een op anderhalve meter afstand, de ander via videobeldienst Zoom.

Moore mag zich bovendien sinds vandaag kolonel noemen. Luitenant-kolonel Thomas Miller kwam de honderdjarige persoonlijk een brief brengen waarin hij tot erekolonel wordt bevorderd vanwege zijn „volwassen wijsheid, no nonsense-houding en humor”. De veteraan reageerde dat hij „altijd kapitein Tom zal blijven”, maar het niet erg te vinden om kolonel genoemd te worden.

Verder heeft Moore zo'n 140.000 verjaardagskaarten ontvangen en namen zelfs de beroemdste Britten de tijd om hem te feliciteren. Zo nam premier Boris Johnson een videoboodschap op waarin hij de „heroïsche kapitein” feliciteert en stuurde volgens de BBC ook koningin Elizabeth hem een persoonlijke kaart.

Eerder deze week was het ook al feest in huize Moore, toen de veteraan een nummer 1-hit scoorde. Zijn cover van You'll Never Walk Alone samen met de Britse zanger Michael Ball is 82.000 keer verkocht, waarmee het duo de Canadese zanger The Weeknd van de troon stootte. Moore is nu de oudste persoon die ooit op nummer 1 van de Britse top 40 stond.

Moore begon op 6 april met het lopen van honderd rondjes in zijn tuin, in de hoop 1.000 pond op te halen voor de nationale gezondheidszorg (NHS). Toen Britse media de actieve veteraan ontdekten, kreeg Moore grote bekendheid kreeg en stroomden de donaties plots binnen. De honderd rondjes heeft hij inmiddels afgerond, maar nog altijd komen schenkingen binnen. De teller staat momenteel op 29 miljoen pond (33,4 miljoen euro).

'Kapitein Tom' juicht bij het overvliegen van de jachtvliegtuigen. Foto Emma Sohl/AFP

Eurostat: economie eurozone kromp in eerste kwartaal met 3,8 procent

De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van 2020 met 3,8 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat meldt statistiekbureau Eurostat donderdag op basis van voorlopige cijfers. Het is de grootste krimp sinds de metingen begonnen in 1995 en dus ook groter dan de krimp tijdens het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2009.

Het werkloosheidspercentage in de eurozone nam sinds januari met 0,1 procentpunt toe tot 7,4 procent. Deze relatief kleine stijging is volgens persbureau AP te danken aan de noodpakketten die de verschillende eurolanden hebben uitgetrokken om de economische gevolgen van de coronacrisis te beperken. In de hele Europese Unie staat het werkloosheidscijfer op 6,6 procent.

De Eurostat-cijfers worden enkele uren voor een persconferentie van de Europese Centrale Bank (ECB) naar buiten gebracht. Mogelijk zullen dan extra maatregelen bekendgemaakt worden die de eurolanden door de economische crisis heen moeten slepen. Eerder trok de ECB al 750 miljard euro extra uit voor staats- en bedrijfleningen om het vertrouwen van beleggers te herstellen.

Twitter avatar EU_Eurostat EU_Eurostat Euro area #GDP -3.8% in Q1 2020, -3.3% compared with Q1 2019: preliminary flash estimate from #Eurostat https://t.co/x17Ql1VD2U https://t.co/1fNtPVZokS

Kabinet kan volgende week opschalen naar 8.000 tests per dag

Volgens Feike Sijbesma, speciaal coronagezant van het kabinet, kunnen vanaf volgende week 8.000 coronatests per dag worden uitgevoerd. Daarvoor zijn dan zowel tests beschikbaar als laboratoriumcapaciteit, zei hij donderdag tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer. Tot en met vorige week werden gemiddeld 6.000 à 7.000 per dag uitgevoerd.

Voormalig DSM-topman Sijbesma werd vorige maand door het kabinet aangesteld om te onderzoeken hoe Nederland meer coronatests kon uitvoeren en hoe er meer tests ingekocht kunnen worden. Donderdag zei hij dat er „te zijner tijd” 17.500 tests per dag gedaan moeten kunnen worden in Nederland. Per wanneer dat is, zei Sijbesma niet.

Volgens Sijbesma staat Nederland op mondiaal niveau „in de middenmoot” wat betreft het aantal testen dat kan worden uitgevoerd. Iedereen in Nederland testen zou volgens Sijbesma betekenen dat „tienduizenden” tests per dag moeten worden uitgevoerd. „We proberen op te schalen en meer in te kopen, maar we zijn niet de enige.”

De NOS meldde donderdagochtend dat een Duits laboratorium twee weken geleden heeft aangeboden iedere dag 5.000 tests uit Nederland te verwerken - wat een verdubbeling van de huidige capaciteit zou betekenen. Een woordvoerder van de Taskforce Diagnostiek bevestigt dit tegenover de omroep, maar stelt dat de extra testen nog niet nodig zijn omdat er voorlopig voldoende labcapaciteit is in Nederland. Op langere termijn zou het Duitse aanbod wel interessant kunnen zijn.

Tijdens de briefing in de Tweede Kamer voegde GGD-directeur Jan Woldman daaraan toe dat er inderdaad meer getest zou kunnen worden, maar dat dat niet gebeurt omdat het beleid is alleen bepaalde groepen in de bevolking te testen.

Een laboratorium waar op corona getest wordt in het Roosendaalse Bravis ziekenhuis. Foto Sem van der Wal/ANP

Geen binnenlandse besmettingen in Zuid-Korea, iets minder doden in Duitsland, en meer sterfgevallen in de VS

 • In Zuid-Korea zijn donderdag vier nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus gemeld. In alle vier de gevallen gaat het om mensen die vanuit het buitenland naar Zuid-Korea zijn gereisd. Voor het eerst sinds de virusuitbraak meldt Zuid-Korea daarmee geen nieuwe binnenlandse besmettingen, blijkt uit de laatste cijfers van het Koreaanse centrum van ziektebestrijding en -preventie. Zuid-Korea kreeg het virus al vroeg en in rap tempo onder controle, zonder de bevolking verregaande beperkingen op te leggen. Intensief testen, opsporen en waarschuwen bleken doeltreffend in de virusaanpak. In totaal zijn 10.765 Zuid-Koreanen positief getest op het virus en zijn 247 mensen eraan overleden, op een bevolking van ruim 51 miljoen inwoners.
 • Het Duitse Robert Koch-Institut meldt donderdag 173 nieuwe sterfgevallen, iets minder dan woensdag. In totaal zijn in Duitsland 6.288 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Het Duitse reproductiegetal, dat laat zien hoeveel mensen door één virusdrager besmet worden, zorgde woensdag voor onrust. Het getal zou van 0,7 naar rond de 1 zijn gestegen. Dat wil zeggen dat iedere coronapatiënt gemiddeld één andere persoon besmet. De Duitse regering neemt waarschijnlijk later donderdag een besluit over verlenging van de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het voornemen zou zijn om de maatregelen te verlengen tot 10 mei.
 • In het land met de meeste bevestigde besmettingen ter wereld, de Verenigde Staten, zijn tot en met donderdagochtend 60.999 meldingen gedaan van patiënten die overleden aan Covid-19, blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University. Ook telt het land ruim een miljoen bevestigde besmettingen. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger, aangezien niet iedereen op het virus getest wordt.
 • Het totale aantal bevestigde besmettingen in Rusland is donderdag met 7.099 toegenomen en telt nu meer dan honderdduizend gevallen. In totaal zijn 106.498 mensen positief getest op het virus. Het totale aantal bevestigde sterfgevallen is met 101 gestegen naar 1.073. Verschillende critici betwisten de officiële Russische cijfers, melden ook lokale media. Vermoedelijk is het werkelijke aantal sterf- en besmettingsgevallen hoger dan de officiële cijfers doen vermoeden.

UEFA: impact Covid-19 nog jaren voelbaar

De UEFA gaat er vanuit dat de nasleep van de coronacrisis het internationale voetbal nog zeker twee tot drie jaar zal duren. Volgens de Zweed Lars-Christer Olsson, lid van het dagelijks bestuur van de Europese bond, is het zeer de vraag of het wereldkampioenschap van 2022 in Qatar op de geplande data door zal gaan. „Als het virus zich op een ernstige manier blijft ontwikkelen, kan het een groot probleem worden”, zei hij volgens persbureau Reuters. „Zeker als er competities van het ene naar het andere jaar moeten verschuiven, er halverwege het Europese seizoen nog een WK tussendoor komt en je nationale en internationale competities in elkaar moet persen.”

Vrijdag besloot de KNVB als eerste voetbalbond ter wereld om het lopende seizoen te beëindigen. Dit seizoen krijgt geen kampioenen en degradanten en er promoveert niemand naar de eredivisie. Tickets voor deelname aan de Europese toernooien worden verdeeld op basis van de stand op de ranglijst tijdens het laatste speelweekend, begin maart. Inmiddels is ook de Franse Ligue 1 beëindigd. Elders in Europa zijn dergelijke besluiten nog niet genomen.

Er is grote onvrede over de wijze waarop de KNVB dit seizoen afsluit. Clubs dreigen naar de rechter te stappen.

In Spanje wordt volgens Reuters voorbereidend werk gedaan om de Primera Division opnieuw op te starten. Volgens een bron van het persbureau gaan profclubs daar hun spelers testen op het coronavirus. De insteek is om het seizoen in juni weer te hervatten. De Spaanse minister van Sport Irene Lozano tweette woensdagavond dat sportcompetities in Spanje gefaseerd zullen „terugkeren”.

Veertien van de achttien clubs in de eredivisie hebben om de economische gevolgen van het coronavirus het hoofd te bieden de hulp ingeroepen van de overheid. Dat stelt BNR Nieuwsradio donderdag na een rondgang langs alle betaaldvoetbalclubs. Ajax, AZ en PSV wilden volgens de zender niets over eventuele overheidssteun zeggen. FC Emmen moet de aanvraag voor de zogeheten NOW-regeling naar eigen zeggen nog indienen.

Feyenoord en Ajax kochten halverwege maart samen advertentieruimte om een woord van dank te sturen naar zorgpersoneel. Foto Remko de Waal/EPA

'Twee op vijf cannabisgebruikers zijn meer gaan gebruiken tijdens coronacrisis'

Ruim 40 procent van de cannabisgebruikers is meer wiet of hasj gaan gebruiken sinds de invoering van de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt het Trimbos instituut donderdag op basis van een enquête onder 588 gebruikers. De respondenten die zeggen meer te blowen, doen dat naar eigen zeggen omdat zij zich vervelen of omdat ze last hebben van stress, eenzaamheid of andere psychische klachten.

Ongeveer de helft van de geënquêteerden zegt het gebruik niet te hebben veranderd. Zo'n 10 procent is minder gaan gebruiken of (tijdelijk) gestopt. Ook zeggen de geënquêteerden dat ze zelf maatregelen hebben getroffen om zichzelf en anderen te beschermen tegen het coronavirus. Zo zeggen respondenten geen joints meer te delen of niet meer met vrienden te roken.

De manier waarop gebruikers wiet en hasj tot zich nemen, is voor de meesten (83,3 procent) niet veranderd. De rest is minder tabak gaan gebruiken of meer edibles gaan eten. Veruit de meeste cannabisgebruikers (92,7 procent) roken de drug in een joint waarin ook tabak is verwerkt. Anderen roken pure joints (zonder tabak), verwerken de cannabis in voedsel of gebruiken een pijp of vaporizer.

Klik op 'verandering sinds coronacrisis' om het verschil in gebruik te zien.

Tientallen lichamen gevonden in ongekoelde vrachtwagens in New York

Bij een uitvaartcentrum in Brooklyn, New York zijn woensdagavond vrachtwagens vol doden aangetroffen. De politie deed die vondst nadat buurtbewoners zich hadden beklaagd over stank. In de laadruimtes van vier gehuurde wagens lagen volgens The New York Times „tientallen” lichamen, in staat van ontbinding.

Het betrokken uitvaartcentrum zou hebben verklaard dat de vrachtwagens dienden als noodopslag omdat er te weinig koelcellen beschikbaar waren om het grote aantal doden door het coronavirus onder te brengen. De vrachtwagen werd volgens persbureau Reuters niet gekoeld. Of de overledenen ook aan Covid-19 zijn gestorven, is onduidelijk.

De stad en staat New York kennen de meeste geregistreerde besmettingen en dodelijke slachtoffers van het nieuwe coronavirus. Zeker 18.000 New Yorkers zijn overleden aan de gevolgen van de longziekte. Verspreid door de stad heeft burgemeester Bill de Blasio 45 mobiele mortuaria opgesteld, om de grote hoeveelheid doden te kunnen verwerken.

Enkele van de aangetroffen lichamen worden een gekoelde vrachtwagen van de gemeente in gereden. Foto Craig Ruttle/AP

Franse economie belandt in recessie, sterkste krimp sinds 1949

De Franse economie heeft het slechtste kwartaal ooit achter de rug. Sinds het federale statistiekenbureau INSEE in 1949 met metingen begon, kromp de economie nooit zo hard als in de eerste drie maanden van 2020: met 5,8 procent. Daarmee is in Frankrijk officieel sprake van een recessie. Ter vergelijking: in het laatste kwartaal van 2019 kromp het Franse bbp met 0,1 procent

De krimp is volgens het INSEE met name veroorzaakt door „het stopzetten van niet-essentiële activiteiten” vanwege het coronavirus. In Frankrijk gelden vergeleken met andere Europese landen strengere isolatiemaatregelen. Fransen mogen alleen nog hun huis uit als ze een officieel en ondertekend document bij zich hebben waarop de „dwingende reden” staat dat ze buiten zijn. Voor overtredingen worden boetes uitgedeeld. De maatregelen zijn half maart ingevoerd en worden vanaf 11 mei geleidelijk afgebouwd.

Het IMF rekent erop dat de wereldeconomie dit jaar met 3 procent zal krimpen. In het eurogebied zal dit 7,5 procent krimp zijn. Spanje en Italië komen later op donderdag met gegevens over het bruto binnenlands product.

Shell verlaagt dividend sterk, nettoresultaat gehalveerd

Shell verlaagt zijn dividend sterk. Dat maakte het Nederlands-Britse oliebedrijf donderdag voor beurs bekend, tegelijk met de kwartaalcijfers. Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Shell zijn dividend verlaagt. Sinds 2014 keerde het oliebedrijf per kwartaal 47 dollarcent (0,43 euro) per aandeel uit; dit kwartaal is dat nog slechts 16 cent (0,15 euro).

In een persbericht noemde bestuursvoorzitter Ben van Beurden de economische omstandigheden „extreem uitdagend”. Het dividend staat nu op het laagste niveau sinds 2006, het eerste jaar waarover Shell gegevens de dividenduitkeringen deelt.

Lage benzineprijzen bij een Shell-tankstation in de Amerikaanse staat Michigan. Foto Gregory Shamus/Getty

Het nettoresultaat van het olie- en gasconcern voor het eerste kwartaal komt uit op 2,9 miljard dollar (2,67 miljard euro). Dat is bijna een halvering ten opzichte van een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2019 werd nog 5,3 miljard dollar (4,88 miljard euro) winst geboekt. De winst is wel stabiel ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019, toen de resultaten ook al tegenvielen.

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden pleitte al bij de jaarcijfers in januari voor „financiële discipline”. Het aandeel Shell is sinds begin dit jaar sterk in waarde afgenomen. In 2019 en 2018 was de koers ongeveer stabiel tussen 25 en 30 dollar, vanochtend voor beurs was dat nog 17,28 dollar. Het dividend besloeg daarmee een steeds groter deel van de waarde van het aandeel.

Lees ook: Shell snijdt voor zeker 8 miljard in uitgaven

Coronacrisis leidt tot omzetstijging én -daling

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in maart met 3,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De groei is te danken aan supermarkten en speciaalzaken die voedsel verkopen. Daar werd voor 12,2 procent meer omgezet dan een jaar eerder: de grootste omzetstijging sinds 2005. Kleding- en schoenenwinkels leden juist een „ongekend omzetverlies”.

Lees ook het hele nieuwsbericht: Omzet detailhandel gestegen dankzij extra verkoop supermarkten

Eerste bevestigde sterfgevallen door coronavirus in Jemen

In Jemen zijn twee mensen overleden aan het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters donderdag. Het betreft de eerste bevestigde sterfgevallen door de longziekte in het land. Het aantal bevestigde besmettingen is bijgesteld naar zes. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger, vanwege de beperkte medische capaciteiten in het land.

Tot dusver was er pas één bevestigde besmetting bekend in Jemen. De nieuwe besmettingen zijn allemaal vastgesteld in havenstad Aden. In reactie op het nieuws is daar een drie dagen lange lockdown afgekondigd. Hiermee hopen de autoriteiten de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Al langer wordt gevreesd voor de gevolgen van een uitbraak van het coronavirus in het door oorlog verscheurde land. Miljoenen inwoners van het land zijn gevlucht, ondervoed of hebben geen toegang tot medische zorg. Bovendien is het land de afgelopen weken geteisterd door zware regenval en overstromingen. Woensdag waarschuwden de Verenigde Naties nog voor nóg een nieuwe humanitaire crisis in het land.

Lees ook: Wapenstilstand door het coronavirus, nu sámen tegen die andere vijand?

CNV wil geen strenge voorwaarden aan steunpakketten bedrijven

Het kabinet moet volgens vakbond CNV niet te veel eisen stellen aan bedrijven die een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen, omdat ze meer dan 20 procent omzet verliezen. De zogeheten NOW-regeling is bedoeld om werkgelegenheid te behouden tijdens de coronacrisis, maar strenge voorwaarden kunnen juist leiden tot banenverlies, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin tegen persbureau ANP.

„Wanneer we nu extra eisen stellen, lopen we een hoog risico op tienduizenden extra werklozen. Veel werknemers werken immers bij een bedrijf dat niet voldoet aan alle duurzaamheidseisen. We roepen de minister op om de rug recht te houden en zich niet te laten verleiden tot een groot eisenpakket voor de nieuwe NOW die juist banen gaat kosten.”

Fortuin vindt dat duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen op lange termijn wel deel uit kunnen gaan maken van het eisenpakket, maar stelt dat het daar nu nog niet het juiste moment voor is. Volgens CNV moeten hoge bonussen en dividend wel worden verboden bij bedrijven die staatssteun aanvragen.

De huidige NOW-regeling loopt op 31 mei af en daarom er is nu volop discussie over hoe een tweede ronde steunpakketten voor het bedrijfsleven eruit moet zien.

Elon Musk noemt coronalockdown 'fascistisch'

Topman Elon Musk van elektrische autofabrikant Tesla heeft woensdagavond lokale tijd tijdens een conferencecall felle kritiek geuit op de lockdown in de Amerikaanse staat Californië, waar mensen alleen voor noodzakelijke zaken de deur uit mogen.

„Om te zeggen dat zij hun huis niet mogen verlaten en dat zij gearresteerd worden als zij dat wel doen, dit is fascistisch. Dit is niet democratisch, dit is geen vrijheid. Geef mensen hun verdomde vrijheid terug.”

De fabrieken van Tesla in Californië liggen nagenoeg stil en de lockdown blijft nog tot zeker 31 mei van kracht.

Woensdag werd bekend dat de omzet en winst van Tesla in het eerste kwartaal hoger dan ooit waren, maar de autobouwer ziet inmiddels steeds meer leveringsproblemen ontstaan. Musk omschrijft de huidige situatie dan ook als een „serieus risico voor het miljardenbedrijf.”

De CEO van Tesla neemt zelden een blad voor de mond en noemde de paniek rondom het coronavirus begin maart 'stompzinnig', maar bood later aan ziekenhuizen te voorzien van gratis beademingsapparaten. Ook de laatste dagen uit hij zijn ongenoegen over de coronamaatregelen volop op Twitter.

FREE AMERICA NOW

— Elon Musk (@elonmusk) April 29, 2020

Trump wil snelle goedkeuring van experimenteel middel tegen corona

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat toezichthouder FDA zo snel mogelijk kijkt of een veelbelovend experimenteel middel van biofarmaceut Gilead Sciences tegen het coronavirus goedgekeurd kan worden.

Uit eerste onderzoeksresultaten van het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) blijkt volgens Gilead dat het experimentele middel remdesivir coronapatiënten sneller helpt herstellen. Maar andere onderzoeken hebben juist nog geen klinische voordelen in de strijd tegen Covid-19 kunnen vaststellen.

Trump zei tijdens een persconferentie woensdag dat hij volop vaart wil zetten achter het goedkeuringsproces: „We willen dat alles veilig is, maar we willen zeer snelle goedkeuringen, zeker van dingen die werken.”

Volgens het hoofd van het NIAID, Anthony Fauci, is de FDA is momenteel in gesprek met de medicijnfabrikant om het middel snel beschikbaar te maken voor patiënten. Fauci put hoop uit de onderzoeksresultaten en vergelijkt het volgens persbureau Reuters met een moment in 1986 „toen we aan het worstelen waren met medicijnen tegen HIV en we niks hadden.”

Trump zei tijdens zijn persconferentie verder dat hij snel weer door de VS wil gaan reizen en verkiezingsbijeenkomsten wil gaan houden. Volgende week brengt hij waarschijnlijk een bezoek aan Arizona, met mogelijk een bezoek aan een mondkapjesfabriek, en hij zei ook snel naar Ohio te willen, een belangrijke staat in de strijd om het presidentschap.

Facebook, Microsoft en Tesla presenteren goede cijfers in crisistijd

Terwijl de Amerikaanse economie in zijn geheel hard onderuit is gegaan in het eerste kwartaal, hebben Facebook, Microsoft en Tesla juist uitstekende kwartaalcijfers gepresenteerd. Microsoft dankzij de coronacrisis en Facebook en Tesla ondanks.

Microsoft profiteert van het vele thuiswerken en het leren op afstand met diensten als Teams en Skype. Volgens het techbedrijf zijn in twee maanden tijd stappen gezet in de digitale transformatie die normaal gesproken in twee jaar gezet zouden zijn. Microsoft ziet bij vrijwel alle bedrijfsonderdelen groei, maar topman Satya Nadella benoemt specifiek leren op afstand, kritieke cloudinfrastructuur en beveiliging. De omzet in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar steeg met een kwart naar 35 miljard dollar en de operationele winst ook met een kwart naar 13 miljard dollar.

Facebook heeft het afgelopen kwartaal de omzet en winst ook fors zien stijgen, maar ziet de vraag naar het plaatsen van advertenties sinds kort wel teruglopen. Het bedrijf van Mark Zuckerberg boekte 17,7 miljard dollar aan omzet, een stijging van 18 procent en zag de winst ruimschoots verdubbelen ten opzichte van een jaar eerder naar 4,9 miljard dollar.

CEO Mark Zuckerberg van Facebook Foto Erik S. Lesser/EPA

Vanwege de onzekere vooruitzichten waagt Facebook zich niet aan een prognose voor de komende periode. Wel stelt topman Zuckerberg dat Facebook in deze crisistijd een belangrijke rol vervult door mensen ondanks alle coronamaatregelen met elkaar in contact te houden.

Tesla beleeft ondanks de coronacrisis de beste start van het jaar ooit. De maker van elektrische auto's boekte met 6 miljard dollar 32 procent meer omzet dan in het eerste kwartaal van een jaar eerder en de brutowinst nam met liefst 118 procent toe tot 1,2 miljard dollar. De opbrengsten hadden volgens Tesla nog hoger kunnen zijn als de leveringen niet in de knel waren gekomen door de coronacrisis.

De omzet en winst van internethandelaar eBay liepen het afgelopen kwartaal juist terug. Het moederbedrijf van Marktplaats zag de onlinehandel op zijn platformen sinds het uitbreken van de coronapandemie half maart wel toenemen, maar dat compenseerde een eerder inkomstenverlies niet. De webwinkelmarkt in de VS wordt vrijwel volledig gedomineerd door Amazon.

Correctie (30 april 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat de brutowinst van Tesla steeg tot 12,2 miljard dollar. Dat moest 1,2 miljard zijn. De tekst is aangepast.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland is opgelopen met 145 tot 4.711. Dat aantal loopt vermoedelijk op omdat sterfgevallen in het weekend en op feestdagen vaak later binnenkomen bij het RIVM.
 • De geleidelijke daling van het aantal coronapatiënten op de intensive care is doorgezet. Er lagen woensdag 804 coronapatiënten op de IC in Nederland, 25 minder dan de dag ervoor. Hiervan liggen 28 patiënten op de IC in Duitsland.
 • Nederlandse kinderen krijgen sinds woensdag meer ruimte om buiten te spelen en te sporten. Ook mogen zelfstandig wonende ouderen weer beperkt bezoek ontvangen.
 • Het Tassenmuseum in Amsterdam is het eerste Nederlandse museum dat definitief de deuren sluit vanwege de coronacrisis. Het museum heeft geen geld in kas om straks weer open te kunnen gaan.
 • De Amerikaanse economie maakte in het eerste kwartaal de grootste krimp door (min 4,8 procent) sinds de economische crisis van 2008. Duitsland rekent dit jaar op een krimp van 6,3 procent.
 •  

  Lees hier het blog van woensdag terug