Ontwikkelingen Covid-19

Rutte: weer drukker op straat en dat is niet zonder risico’s

De eerste anticoronamaatregelen worden weer versoepeld. Wel blijven veel scholen nog dicht en zijn evenementen tot september verboden. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op woensdag 29 april de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe liveblog.

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland is opgelopen met 145 tot 4.711. Dat aantal loopt vermoedelijk op omdat sterfgevallen in het weekend en op feestdagen vaak later binnenkomen bij het RIVM.
 • De geleidelijke daling van het aantal coronapatiënten op de intensive care is doorgezet. Er lagen woensdag 804 coronapatiënten op de IC in Nederland, 25 minder dan de dag ervoor. Hiervan liggen 28 patiënten op de IC in Duitsland.
 • Nederlandse kinderen krijgen sinds woensdag meer ruimte om buiten te spelen en te sporten. Ook mogen zelfstandig wonende ouderen weer beperkt bezoek ontvangen.
 • Het Tassenmuseum in Amsterdam is het eerste Nederlandse museum dat definitief de deuren sluit vanwege de coronacrisis. Het museum heeft geen geld in kas om straks weer open te kunnen gaan.
 • De Amerikaanse economie maakte in het eerste kwartaal de grootste krimp door (min 4,8 procent) sinds de economische crisis van 2008. Duitsland rekent dit jaar op een krimp van 6,3 procent.

 

Lees hier het corononablog van donderdag 30 april

Frankrijk stelt duurzaamheidseisen aan staatssteun Air France

De Franse minister van Financiën heeft woensdag voorwaarden gesteld aan de 7 miljard euro aan staatssteun die Air France is toegezegd door de Franse staat. Bruno Le Maire eist dat de CO2-uitstoot van de luchtvaartmaatschappij in 2030 nog maar de helft bedraagt van die in 2005, zo zei hij volgens persbureau Reuters in het Franse parlement. Voor binnenlandse vluchten geldt 2024 al als einddatum voor die halvering. En in 2025 moet 2 procent van de kerosine duurzaam zijn.

Air France-KLM gaat door een bijzonder zware periode nu het internationale vliegverkeer zo goed als stilgelegd is door de coronacrisis. Het Nederlandse kabinet wil op zijn beurt 2 tot 4 miljard euro beschikbaar stellen voor KLM, werd vorige week duidelijk. De verwachting is dat de Tweede Kamer daar niet zomaar mee instemt. Met name oppositiepartijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren, maar ook coalitiepartij D66, willen duidelijke voorwaarden ten aanzien van verduurzaming verbinden aan de steun, net als nu in Frankrijk gebeurt.

Lees ook: De vier obstakels voor steun aan KLM

Eerste museum valt om door coronacrisis

Het Tassenmuseum in Amsterdam is het eerste Nederlandse museum dat definitief de deuren sluit vanwege de coronacrisis. Het museum dat sinds 13 maart verplicht gesloten is, laat woensdag weten onvoldoende geld in kas te hebben om straks weer open te kunnen gaan.

De directie van het Tassenmuseum heeft de afgelopen weken tevergeefs gezocht naar nieuwe geldschieters. „Er zijn helaas onvoldoende financiële middelen in de vorm van subsidies en sponsoring gevonden voor continuering op lange termijn", meldt het museum in een verklaring. Directeur Manon Schaap, die in maart 2019 werd aangesteld bij de onafhankelijke stichting, hoopt de collectie van ruim vijfduizend tassen bijeen te houden.

Het voormalig Tassenmuseum Hendrikje aan de Herengracht trok sinds 2007 zonder subsidie zo’n 70.000 bezoekers per jaar. Bij het museum werkten tot de verplichte sluiting in totaal 32 medewerkers (15,2 FTE), onder wie freelancers en oproepkrachten, en zo'n 55 vrijwilligers. Volgens het museum zullen hun arbeidsovereenkomsten „op zorgvuldige wijze worden afgewikkeld”.

Net als alle andere musea kreeg het Tassenmuseum op 21 april te horen dat het nog tot zeker dinsdag 19 mei niet open mag wegens de verlenging van de coronamaatregelen. Dat verbod geldt ook voor andere culturele activiteiten, zoals theatervoorstellingen, concerten en bioscopen. Het kabinet maakte medio april bekend dat het na het eerder opschorten van de huren van rijksmusea nog eens 300 miljoen euro extra uitrekt voor de culturele sector. Dat geld is volgens minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, D66) bedoeld voor „cruciale culturele instellingen”.

Lux et Libertas Lees ook: Met 300 miljoen is de culturele sector geholpen, niet gered

Dodental VK overschrijdt Spanje en Frankrijk, ziekenhuisopnames New York nemen weer toe

Een greep uit de cijfers over de grens:

 • Het dodental in het Verenigd Koninkrijk ligt sinds woensdag hoger dan dat van Spanje en Frankrijk. Voor zover bekend heeft het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk nu aan 26.097 mensen het leven geëist, ruim 4.400 meer dan tot dinsdag bekend was. Dat komt omdat nu voor het eerst sterfgevallen buiten ziekenhuizen zijn meegeteld. Daarmee ontstaat volgens Britse autoriteiten een completer beeld van de uitbraak, wat het kabinet weer moet helpen bij het bepalen van maatregelen.
 • In Europa ligt nu alleen het dodental in Italië hoger. Hier werden afgelopen etmaal 323 nieuwe sterfgevallen gemeld, wat het totaal op 27.682 bracht. Het aantal Italiaanse patiënten op de intensive care nam intussen opnieuw af. Er hebben nu nog 1.795 mensen met Covid-19 intensievere zorg nodig, waarmee afgelopen etmaal bijna zeventig bedden zijn vrijgekomen.
 • In Frankrijk is het dodental opgelopen tot boven de 24.000. Afgelopen etmaal werd melding gemaakt van 427 overleden coronapatiënten. Het aantal mensen met Covid-19 in het ziekenhuis nam intussen opnieuw af, ook op de intensive care. Beide aantallen laten al meer dan twee weken een neerwaartse trend zien.
 • Het dagelijkse aantal nieuwe ziekenhuisopnames in de staat New York is na twaalf dagen juist weer licht toegenomen. „Dat is geen goed nieuws”, aldus gouverneur Andrew Cuomo, die dinsdag zei te vrezen voor een tweede coronagolf. Het dodental in de Amerikaanse staat nam met 330 toe, een vergelijkbare stijging als die in de afgelopen twee dagen. Voor zover bekend heeft Covid-19 het leven geëist van 17.968 patiënten in New York.

Rutte: drukker op straat en dat is niet zonder risico's

Het is de laatste dagen weer drukker op straat en dat is niet zonder risico's. Dat zei premier Mark Rutte woensdagavond na afloop van het crisisberaad van het kabinet. Nederlanders gaan volgens Rutte steeds vaker naar buiten, ook als dit niet nodig is. De premier waarschuwt dat dit kan leiden tot meer besmettingen, wat weer gevolgen kan hebben voor mogelijke versoepeling van maatregelen.

Rutte stelde dat het naleven van de coronamaatregelen de afgelopen weken „toch wat lijkt te verrommelen”. Als het aantal besmettingen hierdoor weer oploopt, betekent dit dat de „zwaarbevochten ruimte” weer verdwijnt. Dat zou het voor het kabinet lastiger maken om andere sectoren, zoals kappers en horecagelegenheden, meer ruimte te geven.

Op dit moment is er volgens Rutte „nog geen enkele indicatie” dat de coronamaatregelen eerder dan 20 mei kunnen worden versoepeld. Wel merkte hij op dat het de goede kant opgaat met de cijfers. Er komt „weer wat ruimte” als deze trend zich voortzet en iedereen zoveel mogelijk thuisblijft, aldus de premier.

Het kabinet beslist „in de aanloop” naar 20 mei over het „hele pakket” aan maatregelen dat nu geldt. Als er aanleiding is om voor die tijd versoepeling door te voeren, zei Rutte, dan zal dat gebeuren. Hij wees daarbij onder meer op contactberoepen.

Premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad vorige week. Foto Bart Maat/ANP

Flinke verliezen Boeing en Airbus, 10 procent van banen weg bij Boeing

De coronacrisis raakt vliegtuigbouwers Boeing en Airbus hard. Beide hadden in het eerste kwartaal met flinke verliezen te maken. Het Amerikaanse Boeing maakte woensdag bekend 10 procent van de ongeveer 160.000 banen te gaan schrappen.

Lees meer in het nieuwsbericht: Boeing gaat 10 procent van de banen schrappen, ook grote verliezen voor Airbus

De dag tot nu toe

Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen vandaag:

 • Er lagen woensdagmiddag 804 Nederlandse coronapatiënten op de IC, een afname van 57. Het dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland nam toe met 145 en ligt nu op 4.711.
 • De Amerikaanse economie maakte in het eerste kwartaal de grootste krimp door (min 4,8 procent) sinds de economische crisis van 2008. Duitsland verwacht dit jaar een economische krimp van 6,3 procent.
 • Het inkomen van 1,6 miljard mensen die in de informele economie werken is door de coronacrisis in gevaar, waarschuwt de VN-organisatie Internationale Arbeidsorganisatie.
 • De eerste versoepelde maatregelen zijn sinds vandaag van kracht. In Rotterdam en omgeving is daarnaast weer dagrecreatie toegestaan. Ook het Limburgse Heuvelland is niet langer afgesloten.

Aantal Nederlandse coronapatiënten op intensive care daalt tot 804

Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op de intensive care (IC) ligt, is afgelopen etmaal met 57 afgenomen. Dat betekent dat er woensdagmiddag nog 804 mensen met Covid-19 op de IC lagen, blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

Van de 804 patiënten liggen er 28 op de IC in Duitse ziekenhuizen. Sinds dinsdag is één iemand vanuit Duitsland overgeplaatst naar een ziekenhuis in Nederland.

Sinds drie weken neemt het aantal coronapatiënten op de intensive care geleidelijk af. In totaal zijn nu 1.235 IC-bedden bezet, waarvan 431 door patiënten zonder Covid-19-besmetting.

Dagtoerisme weer toegestaan in Rotterdam-Rijnmond en Heuvelland

Het is sinds woensdag weer toegestaan om in Rotterdam en omgeving overdag te verblijven op recreatieparken, campings, in strandhuisjes en bij jachthavens. Dat staat in de nieuwe noodverordening die sinds woensdag van kracht is in de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waar onder meer Hoek van Holland en Goeree-Overflakkee onder vallen.

Recreatieve overnachtingen blijven vooralsnog wel verboden: de versoepeling geldt alleen tussen 07.00 uur en 22.00 uur. Hierop wordt een uitzondering gemaakt voor mensen die tijdelijk nergens anders terecht kunnen en voor seizoensarbeiders. Gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen blijven wel gesloten omdat daarbij volgens de Veiligheidsregio het risico bestaat dat onvoldoende afstand wordt gehouden.

Lees ook: Elke veiligheidsregio beslist over zijn eigen campingbeleid. Dit leidt tot verschillen, maar overal is de schade groot.

Ook in het Limburgse Heuvelland is dagtoerisme sinds woensdag weer toegestaan. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg acht afsluiting van het gebied niet langer nodig omdat de „traditionele topdrukte” tijdens feestdagen en op dagen met mooi weer is uitgebleven.

Het Heuvelland was afgelopen drie weken alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer. Dat besluit werd genomen toen het in het eerste weekend van april „enorm druk” was in het gebied. Annemarie Penn-te Strake, voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, noemt de versoepeling echter geen vrijbrief om weer „massaal” naar het Heuvelland te trekken. „Bewegen is gezond en doe dat ook vooral, maar bij voorkeur in je eentje en alleen in de eigen omgeving.”

Amerikaanse economie maakt grootste krimp sinds crisis door

Het bruto binnenlands product (bbp) van de VS is het eerste kwartaal van 2020 afgenomen met 4,8 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken op woensdag. Het betekent de grootste krimp sinds de economische crisis van 2008, toen het bbp in het vierde kwartaal met 8,4 procent afnam.

De nieuwe cijfers tonen de eerste economische gevolgen van de coronamaatregelen in de VS, die inmiddels zes weken van kracht zijn. Het is voor het eerst in zes jaar tijd dat het land zijn economie ziet krimpen. President Trump kondigde 13 maart een nationale noodtoestand af vanwege de corona-uitbraak, nadat verschillende staten zoals New York al individueel een lockdown hadden ingesteld. Inmiddels willen meerdere staten hun economie weer openstellen, ondanks waarschuwingen van experts dat dit snel kan leiden tot een nieuwe toename in besmettingen.

Naar verwachting zal het tweede kwartaal nog slechter zijn. Zelfs als Amerikanen de komende maanden langzaam weer naar werk kunnen, zijn veel bedrijven hard getroffen. Bijna een op de zes Amerikanen is zijn of haar baan kwijtgeraakt. Een agentschap van het Congres schat dat het bbp dit kwartaal zelfs met 40 procent kan kelderen. Het IMF waarschuwde half april al voor een krimp van de Amerikaanse economie van 5,9 procent.

Analyse van Maarten Schinkel: IMF schetst gitzwarte toekomst voor economie

Freerunners beklimmen de daken van Parijs

Franse coronamaatregelen verhinderen mensen ervan om uitstapjes van meer dan een kilometer en langer dan een uur van hun huis te maken. Freerunners in Parijs hebben een oplossing om toch fit te blijven: ze beklimmen de daken van Parijs.

Duitsland verwacht dit jaar economische krimp van 6,3 procent

De Duitse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 6,3 procent door de coronacrisis. De prognose is gebaseerd op een „geleidelijke en gematigde” opheffing van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit de voorjaarsprognose die de Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier woensdag bekend heeft gemaakt, melden Duitse media. De economie in het land is naar verwachting pas in 2022 weer volledig hersteld. Voor volgend jaar wordt een groei van 5,2 procent verwacht.

Volgens de voorjaarsprognose zal de Duitse recessie zijn dieptepunt uiterlijk aan het einde van dit kwartaal bereiken. De verwachting is dat de economie in de tweede helft van dit jaar weer aantrekt. Daarbij is wel van belang dat de coronamaatregelen tegen die tijd zijn versoepeld.

De prognose is iets minder negatief dan de 7 procent krimp die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) twee weken terug voor Duitsland voorspelde. De Duitse regering heeft al voor meer dan 1.100 miljard euro aan steunmaatregelen getroffen om de gevolgen van de coronacrisis tegen te gaan.

VN-organisatie: 1,6 miljard dreigen levensonderhoud te verliezen

De helft van de mensen die wereldwijd in de informele economie werkt, dreigt het levensonderhoud te verliezen vanwege de coronacrisis. Dat houdt in dat het inkomen van 1,6 miljard mensen onzeker is. Daarvoor waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) woensdag.

De informele economie betreft werk dat niet in officiële cijfers terugkomt en waar vaak geen belasting over betaald wordt, zoals straatverkopers. In landen zoals India verliezen dit soort groepen door lockdownmaatregelen hun inkomen, zonder dat er een sociaal vangnet is om ze te beschermen. Zo'n 2 miljard van de 3,3 miljard werkenden wereldwijd verdienen op deze manier hun geld.

Het gemiddelde inkomen van deze groep nam al 60 procent af de eerste maand dat landen door de crisis getroffen werden, schrijft de ILO. „Voor miljoenen werkers betekent geen inkomen geen geld, geen zekerheid en geen toekomst”, reageert directeur-generaal Guy Ryder. „Aangezien de pandemie en de banencrisis zich verder ontwikkelt, wordt het des te belangrijker om de meest kwetsbaren te beschermen.”

Volgens laatste schattingen zal er de komende tijd „aanzienlijk” minder werk zijn dan in eerste instantie werd geschat. De ILO verwacht nu dat het tweede kwartaal van 2020 zeker 10,5 procent van alle voltijdbanen wereldwijd verdwijnen. Dat zijn 305 miljoen banen. Drie weken geleden werd nog rekening gehouden met een daling van 6,7 procent. Vanwege de aanhoudende lockdownmaatregelen in veel landen zijn de voorspellingen nu aanzienlijk slechter.

Deze banen zullen vooral verdwijnen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Centraal-Azië. Ook waarschuwt de ILO dat 436 miljoen bedrijven wereldwijd in zwaar weer verkeren vanwege de coronacrisis.

RIVM: 145 nieuwe sterfgevallen gemeld

Het dodental als gevolg van het coronavirus is in Nederland met 145 opgelopen. Het gaat hierbij om meldingen die afgelopen etmaal bij het RIVM zijn binnengekomen. Sterfgevallen in het weekend en op feestdagen - maandag was het Koningsdag - worden veelal pas later doorgegeven aan het instituut. Daardoor is er nu sprake van een administratief inhaaleffect. Voor zover bekend heeft Covid-19 nu aan 4.711 mensen het leven gekost in Nederland.

Het RIVM ontving afgelopen etmaal 76 meldingen over nieuwe ziekenhuisopnames. Ook hierbij geldt dat er sprake kan zijn van een vertraging van één of meerdere dagen. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn nu 10.685 patiënten met Covid-19 opgenomen geweest in het ziekenhuis. Dinsdagmiddag lagen nog 861 van hen op de intensive care, van wie 29 in Duitse ziekenhuizen.

Er is nu van 38.802 mensen in Nederland bekend dat zij een coronabesmetting hebben opgelopen, 386 meer dan op dinsdag. Dit aantal ligt in werkelijkheid hoger, omdat niet iedereen met een vermoedelijke besmetting op het virus wordt getest.

Een greep uit de ontwikkelingen in het buitenland

 • De Russische president Poetin heeft coronamaatregelen in zijn land verlengd tot zeker 11 mei. Russen mogen nog niet naar hun werk. Volgens Poetin is de piek nog niet bereikt. „We bevinden ons nu mogelijk in het meest serieuze stadium van de epidemie.” Het aantal vastgestelde besmettingen in Rusland staat nu op bijna 100.000. Zeker 972 mensen zijn volgens de Russische autoriteiten overleden aan Covid-19.
 • Duitsland heeft de waarschuwing dat burgers dit jaar niet met vakantie kunnen naar het buitenland, tot zeker 14 juni verlengd. Eerder gold die waarschuwing tot en met 3 mei. Het totale dodental in Duitsland werd woensdag met 202 bijgesteld en staat inmiddels op 6.115. Bijna 158.000 Duitsers testten al positief op het virus.
 • In België neemt het aantal Covid-19-patiënten op de intensive care langzaam af. Daar liggen momenteel nog zo'n 797 op de IC, een daling van 32 ten opzichte van dinsdag. Wel nam het aantal nieuwe sterfgevallen iets toe - 170 gemelde doden op woensdag ten opzichte van 134 op dinsdag - maar dat komt waarschijnlijk omdat in België net als in Nederland sprake is van een vertraging in de registratie van mensen die in het weekend zijn overleden.
 • Het dodental in Iran staat inmiddels officieel op 5.957. Bij ruim 93.000 mensen is het virus vastgesteld. Iran, waar half februari de eerste besmetting werd vastgesteld in de stad Qom, is een van de grootste besmettingshaarden in het Midden-Oosten.

Motorrace TT Assen afgelast, volgende editie in juni 2021

Ook de TT Assen gaat deze zomer niet vanwege het coronavirus. De negentigste editie van de jaarlijkse circuitrace wordt verplaatst naar juni 2021, meldt de organisatie woensdag. Elk jaar trekt het evenement zo'n 160.000 bezoekers. Tickets voor de race van dit jaar, origineel gepland op 28 juni, blijven geldig voor de volgende editie.

Het is voor het eerst in 75 jaar dat de race wordt afgelast. De laatste keer dat de TT niet doorging, was tijdens de Tweede Wereldoorlog. „Geen TT in 2020 is een trieste breuk met ons mooie en roemruchte verleden”, schrijft de organisatie. Toch stelt de organisatie „hoopvol vooruit” te kijken. „In 2021 gaan wij weer geschiedenis schrijven.”

In Duitsland loopt het reproductiegetal weer een beetje op

In Duitsland is onrust ontstaan over een lichte stijging van het reproductiegetal van het coronavirus. Dat getal laat zien hoeveel mensen er door iemand met het virus besmet worden. Maandagavond meldde het Robert Koch Institut (RKI), dat vergelijkbaar is met het RIVM, dat het reproductiegetal (R) weer rond de 1 schommelt. Dat wil zeggen dat iedere coronapatiënt één andere persoon besmet. Op 16 april lag het cijfer korte tijd op 0,7, de afgelopen dagen schommelde het rond de 0,9.

Bondskanselier Angela Merkel had bij de eerste plannen voor een verlichting van de strenge lockdown-maatregelen gezegd dat het reproductiegetal goed in de gaten wordt gehouden. Als dat te veel oploopt, kunnen eventuele versoepelingen worden teruggedraaid en nieuwe worden uitgesteld.

Als in Duitsland het reproductiegetal hoger is dan 1, moet de lockdown mogelijk weer opnieuw worden ingevoerd

Chinese politieke top komt in mei alsnog bijeen

Een belangrijke jaarlijkse bijeenkomst van de Chinese politieke top zal met twee maanden vertraging alsnog plaatsvinden in mei. Het Nationaal Volkscongres (NPC) had de vergadering uitgesteld vanwege het coronavirus, maar de uitbraak is volgens politici in China inmiddels voldoende onder controle. Dat laat de leiding van het congres weten in een verklaring, schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Het partijcongres bestaat uit zo'n drieduizend vertegenwoordigers vanuit het hele land. Dat zo'n grote groep mensen weer door het land mag reizen en in één ruimte bij elkaar mag zitten, laat volgens de partijtop zien dat China erop vertrouwt dat de uitbraak onder controle is. Inmiddels is de situatie „steeds beter aan het worden”, schrijft het de partijleiding, en wordt het „economische en sociale leven langzaam weer normaal”.

Sinds het virus eind vorig jaar voor het eerst werd aangetroffen in de Chinese stad Wuhan, zijn volgens officiële cijfers in China zo'n 4.600 mensen overleden aan Covid-19 en ongeveer 83.000 mensen besmet geraakt. Het land heeft een paar maanden lang strenge lockdownregels ingesteld. Inmiddels zouden in China bijna geen nieuwe besmettingen meer bijkomen. Chinezen kunnen voorzichtig weer aan het werk en laten sommige provincies studenten weer naar school gaan.

De politici vergaderen op 22 mei onder meer over nieuwe economische doelstellingen van China en het defensiebudget. De Communistische Partij kondigt tijdens deze bijeenkomst in de Grote Volkszaal in de hoofdstad Beijing vaak ook belangrijke nieuwe projecten aan. Het grootste parlementaire orgaan ter wereld zou eerst op 5 maart samenkomen. De NPC-leiding, het zogeheten Permanente Comité, besloot in februari dat de bijeenkomst uitgesteld moest worden vanwege de snelle verspreiding van het coronavirus.

Leden van het congres tijdens de bijeenkomst van vorig jaar. De politici staan voor het Chinese volkslied. Foto Mark Schiefelbein / AP Photo

Australië versnelt testen na verkrijgen 10 miljoen coronatests

Australië heeft tien miljoen coronatests weten te bemachtigen. Met de Covid-19-testkits wil het land het aantal tests voor het einde van het jaar vertwintigvoudigen, meldt het Australische ministerie van Volksgezondheid woensdag.

De uitbreiding van het aantal testen is onderdeel van de Australische exitstrategie en een voorwaarde voor het versoepelen van sociale en economische coronamaatregelen, stellen de Australische autoriteiten. „Het doel van de overheid is simpel. Het virus onderdrukken, test- en traceercapaciteiten uitbreiden, langzaam de beperkingen verminderen en ervoor zorgen dat Australiërs weer aan het werk kunnen”, aldus het ministerie.

Eerder deze week downloadden in minder dan 24 uur tijd ruim twee miljoen Australiërs de applicatie 'Covidsafe', die het opsporen van besmettingen makkelijker moet maken. Ook veelvuldig gebruik van de app moet het versoepelen van de lockdown versnellen, beloofde de minister van Volksgezondheid Greg Hunt.

Enige versoepeling is al gaande in Australië. Het bekende Bondi Beach in Sydney, dat in maart gesloten werd vanwege drukte op het strand, is dinsdag na vijf weken weer geopend voor surfers en zwemmers. Op doordeweekse dagen tussen 07.00 uur 's ochtends en 17.00 uur in de middag mogen zij het water weer betreden. Hardlopers, wandelaars en zonnebaders zijn nog niet welkom.

Ronde van Spanje start definitief niet in Nederland, mogelijk wel in 2022

De start van de Ronde van Spanje vindt dit jaar definitief niet in Nederland plaats. Het plan om de drie eerste etappes in Utrecht, Breda en Den Bosch naar het najaar te verplaatsen blijkt „technisch onhaalbaar”, schrijft de Nederlandse organisatie van de Vuelta. De start van de wielerwedstrijd wordt daarom „teruggeven aan de Spaanse organisatie”. Momenteel wordt bekeken of een Nederlandse start in 2022 wel mogelijk is.

Wordt de Tour verplaatst, dan moet iedereen meebewegen: De Tour laat het wielrennen nog niet stilvallen

Aanvankelijk werd de Ronde van Spanje, die normaliter in augustus wordt verreden, uitgesteld naar het najaar om de Tour de France in augustus en september plaats te kunnen laten vinden. De situatie rond het coronavirus is volgens de organisatie echter te onzeker om een groot publieksevenement in die periode te organiseren. Ook zijn het parcours en een aantal accommodaties niet beschikbaar. „Zo hadden we bijvoorbeeld niet de beschikking over de Jaarbeurs, een onmisbare schakel in de hele organisatie. Daarnaast zijn in het najaar veel wegwerkzaamheden rondom de 34 doorkomstgemeenten”, aldus Martijn van Hulsteijn, projectleider van de Nederlandse start.

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht, zegt teleurgesteld te zijn maar wel begrip te hebben voor het besluit. „We waren er helemaal klaar voor. [...] Een enorme teleurstelling, maar uiteraard staat de volksgezondheid altijd voorop.”

De bekendmaking van de Nederlandse routes van de Vuelta. Noord-Brabant en Utrecht zouden samen het decor vormen voor de start van de Ronde van Spanje. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Reders: gevaarlijke toestanden op zeeschepen door oververmoeidheid

Omdat bemanningen aan boord van zeeschepen door de coronacrisis niet afgelost kunnen worden, dreigen gevaarlijke omstandigheden aan boord. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) woensdag in een interview met BNR Nieuwsradio. De organisatie pleit voor een luchtbrug om de bemanningen aan boord van Nederlandse zeeschepen af te lossen.

Nu wereldwijd landen hun grenzen hebben gesloten en het luchtverkeer goeddeels is stilgelegd, moeten bemanningen van zeeschepen vaak aan boord blijven. Volgens de KVNR zitten momenteel 12.000 bemanningsleden wereldwijd aan boord van schepen onder Nederlandse vlag, zonder dat ze naar huis kunnen. Het personeel komt vaak uit de Filipijnen, Oekraïne en Rusland. Sommige zeelieden zaten aan het einde van hun contract en waren al acht of negen maanden onderweg.

Door de lange werkdagen aan boord van schepen is het „des te belangrijker” dat bemanningen op tijd worden afgelost, legt KVNR-directeur Annet Koster uit bij BNR. Anders dreigen gevaarlijke situaties door oververmoeidheid. De onduidelijkheid over wanneer ze van boord kunnen, heeft ook een impact op de bemanningen. „Een zeevarende is best wel wat gewend. Als het slecht weer is, kan het wat langer duren. Maar juist nu zonder duidelijk eindpunt is de onzekerheid groot en dat breekt op.”

De KNVR zegt in gesprek te zijn met KLM om personeel alsnog naar huis te krijgen.

Het land wil de zeelui niet hebben. Het schip wil hen niet laten gaan

NS verruimt dienstregeling en zet meer intercity's in om beter afstand te kunnen houden

Vervoersbedrijf NS laat sinds woensdag meer intercity's rijden, om het op die manier makkelijker te maken voor reizigers om afstand te kunnen houden in de trein. Op bijna ieder station waar gewoonlijk intercity's stoppen, zal vanaf woensdag minstens één keer per uur een intercity rijden, meldt de spoorvervoerder. Ook de Intercity Direct tussen Rotterdam en Amsterdam rijdt weer twee keer per uur.

Dat is een verruiming van de basisdienstregeling, die op 21 maart in ging en waaronder hoofdzakelijk sprinters reden. Vanaf elk station vertrok twee keer per uur een trein in elke richting. Volgens de NS ging de dienstregeling „over het algemeen goed”, hoewel de reistijd over lange afstanden vergroot werd en het op een aantal trajecten niet lukte om afstand van elkaar te houden.

Vervoersbedrijven GVB in Amsterdam, RET in Rotterdam en HTM Den Haag zagen het aantal reizigers de afgelopen tijd toenemen, en verruimen de dienstregeling daarom ook. Met name in de spits reizen steeds meer mensen, aldus het GVB. Eerder verschenen foto's van drukke ponten en trams in Amsterdam, waar mensen dicht bij elkaar stonden en zaten. Volgens het GVB ligt de verantwoordelijkheid voor het in acht nemen van maatregelen bij reizigers zelf.

Het Haagse vervoer was de afgelopen weken vooral te druk in bussen en trams naar zorginstellingen en ziekenhuizen, stelt vervoerder HTM. Ook in Rotterdam waren op een aantal specifieke trajecten veel reizigers, aldus de RET. Aan deze lijnen zijn extra ritten toegevoegd. De vervoersbedrijven benadrukken dat de verruimde dienstregelingen alleen zijn bedoeld voor reizigers die de trein noodzakelijkerwijs moeten gebruiken. Op die manier moet „Nederland bereikbaar” blijven voor „zorgmedewerkers, mantelzorgers, vakkenvullers en andere mensen voor wie dit echt noodzakelijk is”, aldus de NS. Treinreizen is „even geen uitje”.

Een ander gevolg van de beperkte bezetting is dat er op sommige treinen minder contact is met het personeel. Reizigers die zich niet op hun gemak voelen in de trein, kunnen dit met een bericht via WhatsApp of sms doorgeven aan NS.

Versoepeling maatregelen, dit mag weer vanaf vandaag:

Evenementen gaan nog zeker tot 1 september niet door en Nederlanders moeten nog steeds zoveel mogelijk thuis blijven. Wel zijn een aantal andere coronamaatregelen van het kabinet vanaf vandaag verlicht. Wat verandert er precies?

 • Kinderen krijgen meer ruimte om buiten spelen en te sporten. Voor kinderen tot 12 jaar geldt dat ze daarbij geen anderhalve meter afstand hoeven te houden. Jongeren van 13 tot 18 jaar moeten deze afstand wel bewaren. Officiële wedstrijden worden voorlopig nog niet gespeeld.
  Topsporters mogen op aangewezen trainingslocaties weer gaan trainen, zolang ze daarbij anderhalve meter afstand houden.
 • Beperkt bezoek aan zelfstandig wonende ouderen, die een verhoogd risico lopen vanwege het coronavirus, mag ook weer. Nederlanders ouder dan 70 jaar kunnen één of twee vaste personen „met enige regelmaat” ontvangen. Bezoek aan verzorgingstehuizen is nog steeds niet toegestaan.
 • Kinderen in het primair basisonderwijs gaan vandaag nog niet naar school, dat gebeurt pas vanaf 11 mei. Klassen worden dan gehalveerd. Docenten moeten bepalen hoe de dagen worden ingevuld dat kinderen niet op school zijn. Het speciaal basisonderwijs mag tegen die tijd wel weer volledig open, de dag- en gastouderopvang gaat dan ook weer beginnen. Het voortgezet onderwijs moet zich voorbereiden om op 2 juni weer de deuren te openen.
 • Het kabinet besluit in de week voor 19 mei wat met de overige coronamaatregelen moet gebeuren.

'Coronacrisis heeft slechte invloed op leefstijl'

De coronacrisis lijkt ongunstige effecten op de leefstijlen van Nederlanders te hebben. Ruim één op de drie Nederlanders ervaart de afgelopen twee weken meer stress dan in de periode voor de uitbraak van het coronavirus, zo blijkt uit een peiling onder ongeveer duizend mensen door onderzoeksbureau Ipsos, in samenwerking met de Volkskrant. Onder jongeren is dat percentage met 40 procent nog iets hoger.

Ook stelt ruim een derde van de ondervraagden minder te bewegen of sporten, terwijl driekwart niets aan het eigen eetpatroon veranderd heeft. Daartegenover zegt 13 procent juist vaker te bewegen of sporten, en 18 procent ook gezonder te eten. Ongeveer 10 procent van de ondervraagden stelde meer alcohol te drinken en 5 procent stelt de afgelopen twee weken meer dan gewoonlijk te roken.

Lees ook hoe de coronacrisis onze slaap beïnvloedt: 'Nachtrust in de coronacrisis: de één slaapt beter dan ooit, de ander doet geen oog dicht'

'Stemming onder ondernemers bereikt uitzonderlijke dieptepunten'

Ondernemers zijn door de coronacrisis zeldzaam pessimistisch over de nabije toekomst. De meeste bedrijven verwachten in het tweede kwartaal van dit jaar minder omzet te draaien en minder personeel nodig te hebben. Het vertrouwen dat industriële producenten in de toekomst hebben, maakte zelfs de sterkste daling in ten minste 35 jaar door en bereikte een historisch dieptepunt, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag heeft gepubliceerd.

Het CBS publiceerde woensdag de uitkomsten van een aantal maandelijkse onderzoeken. In de zogenoemde persoonlijke dienstverlening, waaronder ook de reisbranche en de horeca vallen, was men het negatiefst. 80 procent van de ondernemers verwacht daar een omzetdaling. De detailhandel is verdeeld, maar ook overwegend negatief, meldt het statistiekbureau. 44 procent verwacht minder te verkopen, maar 20 procent juist méér. Ruim een derde denkt dat de omzet ongeveer gelijk blijft.

De cijfers over het producentenvertrouwen, een belangrijke economische indicator, laten eveneens een uitzonderlijk pessimistisch beeld zien. Industriële producenten waren in maart al pessimistischer dan de maanden ervoor, maar het vertrouwen maakte desondanks in april de sterkste daling door sinds het begin van de meting in 1985. De indicator ging van 0,2 (net iets boven nul wil zeggen dat optimisme nog net de overhand had) naar -28,7. Het oude dieptepunt was -23,5, in februari 2009. De cijfers zijn gebaseerd op de orders die open staan, de bedrijvigheid die ondernemers verwachten en hun voorraden.

In alle sectoren van de industrie werd de sterkste daling van het vertrouwen ooit gemeten, en in vrijwel alle branches werd ook het laagste vertrouwenscijfer ooit genoteerd. Producenten van voeding en geneesmiddelen zijn overwegend pessimistisch, maar met een cijfer van -18,3 minder dan andere sectoren. De transportmiddelenbranche is met -46 negatiever dan de andere sectoren. Ondernemers waren sinds september 2014 overwegend positief over de toekomst.

Pence draagt geen gezichtsmasker bij bezoek aan kliniek

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence ligt onder vuur omdat hij dinsdag tijdens een bezoek aan de Mayo Clinic in Minnesota geen gezichtsmasker droeg, in weerwil van het beleid van het gerenommeerde medische centrum. Dat meldt AP.

Op videobeelden is te zien dat Pence geen masker droeg tijdens een ontmoeting met een werknemer van de Mayo Clinic die is hersteld van Covid-19 en plasma doneert. Andere aanwezigen droegen wel maskers. Pence droeg ook geen masker toen hij een laboratorium van de Mayo Clinic betrad waar coronatesten worden uitgevoerd.

Ook tijdens een rondetafelgesprek tijdens het bezoek droeg Pence geen masker. Alle andere deelnemers deden dat wel, onder wie bestuursleden van de Mayo Clinic en de gouverneur van Minnesota.

De Mayo Clinic twitterde dat de vicepresident voorafgaand aan zijn bezoek was geïnformeerd over de richtlijn om een gezichtsmasker te dragen. Die tweet werd later gewist. Het medische centrum ging niet direct in op vragen waarom de tweet was gewist, of op wiens verzoek.

Pence, voorzitter van een taakgroep van het Witte Huis over de aanpak van het coronavirus in de Verenigde Staten, verklaarde zijn besluit om geen masker te dragen door te zeggen dat hij regelmatig op het virus wordt getest en het virus niet heeft.

De Amerikaanse vicepresident dinsdag tijdens een bezoek aan de Mayo Clinic in Minnesota. Foto Nicholas Pfosi / Reuters

Dodental coronavirus VS hoger dan dat bij Vietnam-oorlog

Het dodental als gevolg van het coronavirus in de Verenigde Staten is de afgelopen 24 uur opgelopen met 2.207, een snellere stijging dan de afgelopen paar dagen. Dat blijkt uit cijfers van Johns Hopkins University in Baltimore, schrijft AFP. Zondag en maandag lag de toename van het aantal sterfgevallen door Covid-19 lager dan 1.300.

Het totale aantal doden bedraagt inmiddels meer dan 58.350. Daarmee is het dodental het aantal Amerikanen dat omkwam bij de oorlog in Vietnam gepasseerd. Tijdens dat conflict kwamen in de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig volgens officiële cijfers 58.220 Amerikaanse militairen om het leven.

Dinsdag werd in de VS de symbolische grens van 1 miljoen bekende gevallen van Covid-19 gepasseerd. Omdat niet alle patiënten worden getest, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.

Tweede marineschip VS getroffen door corona-uitbraak

Een tweede marineschip van de Verenigde Staten is op zee getroffen door een uitbraak van het coronavirus. Aan boord van de USS Kidd zijn 64 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Het schip is dinsdag aangemeerd in San Diego voor medische zorg en ontsmetting. Dat meldt AP.

Eind vorige maand sloeg de kapitein van het vliegdekschip USS Roosevelt alarm over een uitbraak van het coronavirus aan boord van dat schip. De USS Roosevelt ligt aangemeerd in Guam. Bij meer dan 900 van de bijna vijfduizend bemanningsleden is Covid-19 vastgesteld.

De marine heeft de bemanning van het oorlogsschip USS Kidd, van in totaal ongeveer 500 man, snel van boord gehaald. Bij de USS Roosevelt ging dat moeizaam; de kapitein, Brett Crozier, werd uit zijn functie ontheven nadat hij bij de marine aandrong op snellere actie. De marine wil hem zijn positie teruggeven.

Volgens de marine is 63 procent van de bemanningsleden van de USS Kidd inmiddels getest op het coronavirus. Bemanningsleden worden aan wal in quarantaine geplaatst. De schoonmaak van het schip, dat voor de westkust van Midden-Amerika bezig was aan een missie tegen drugscriminaliteit, gaat naar verwachting twee weken duren.

Volgens de Amerikaanse marine zijn er geen bekende gevallen van Covid-19 aan boord van andere schepen.

Het Amerikaanse marineschip USS Kidd, dat kampt met een uitbraak van het coronavirus aan boord, komt dinsdag aan in San Diego. Foto Reuters

Goedemorgen, een nieuw blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Er liggen nog 861 Nederlandse coronapatiënten op de IC, 44 minder dan maandag. Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland is met 48 opgelopen tot 4.566.
 • Wie voor een geannuleerde vlucht direct zijn geld terug wil, moet aankloppen bij de rechter. Dat impliceert minister van Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.
 • Invest-NL – met 1,7 miljard euro het grootste investeringsfonds van de overheid en beheerd door oud-minister Wouter Bos – heeft dinsdag 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor innovatieve start-ups en scale-ups die zijn getroffen door het coronavirus.
 • Frankrijk gaat zijn anti-coronamaatregelen iets versoepelen. Vanaf 11 mei mogen niet-essentiële winkels weer open. Ook worden de regels voor reizen in de metro wat minder streng.
 • Nu de verspreiding van coronavirus lijkt af te remmen, versoepelen verschillende landen voorzichtig hun maatregelen tegen het virus. Fotografen wereldwijd leggen vast hoe dat eruit ziet. De nieuwe werkelijkheid bestaat uit mondmaskers, handschoentjes en het blijven houden van afstand.

Lees hier het blog van dinsdag terug