Museumdirecteur Robbert Roos: ‘Bruiklenen regelen is nu lastig’

Coronaweekboek cultuur Robbert Roos (55) van Kunsthal Kade is er klaar voor om weer bezoekers te ontvangen.

In de serie Coronaweekboek Cultuur praat NRC wekelijks met mensen uit de cultuursector. Van kunstenaar en muzikant tot galeriehouder en theaterdirecteur: hoe slaan zij zich door de coronacrisis? Wat zijn de effecten op hun leven en werk? Hoe zal deze crisis de kunstwereld veranderen?

‘Zodra Mark Rutte zegt dat het kan, gaan wij weer open. De afgelopen week hebben we onze expositieruimte zo ingericht dat er een compleet leidend parcours is, met pijlen en lijnen op de vloer. Verder hebben we in het entreegebied kasten en balies verplaatst en zijn de garderobe en museumshop verhuisd naar een andere plek in de kunsthal, zodat de route eenrichting is en mensen niet meer heen en weer hoeven te lopen. Ook hebben we een online ticketsysteem ontwikkeld en gaan we met timeslots werken.

„Gelukkig konden we de huidige tentoonstelling Tell Me Your Story, over Afrikaans-Amerikaanse kunst, verlengen tot 30 augustus. Al kostte dat veel extra werk. Ik heb de contracten met alle 35 bruikleengevers opnieuw moeten afsluiten. Uiteindelijk hoefden we maar één werk te vervangen, een textielwerk van Alison Saar moet terug naar Californië. Al is het maar de vraag of het kunstwerk überhaupt kan terugreizen.

We teren nu in op onze reserves, het zou mooi zijn als onze huur zou worden kwijtgescholden

„Financieel valt de schade mee. Als we eind mei weer open mogen, zie ik voor Kade geen grote problemen. We hadden met de huidige tentoonstelling nog maar één maand gedraaid, hopelijk kunnen we daar nog drie maanden aan vastplakken. Dan halen we onze begroting. Maar belangrijker: dan kunnen mensen de bijzondere kunst uit de VS zien, daar deden we het voor. Voorlopig missen we minimaal twee maanden aan inkomsten, en we hebben kosten gemaakt voor de extra maatregelen en extra marketing. We teren nu in op onze reserves, het zou mooi zijn als de gemeente onze huur zou kwijtschelden.

„Verder missen we de inkomsten van de zomerexpositie die we nu hebben moeten schrappen. Dat was best zuur, ik had die tentoonstelling over Amerikaanse kunst in de jaren tachtig al zo goed als rond. We zouden geweldige bruiklenen krijgen van de Guerrilla Girls, Keith Haring, Alfredo Jaar, Barbara Kruger en Jenny Holzer. Nu ben ik druk bezig met het voorbereiden van de najaarstentoonstelling, waarvoor ook veel bruiklenen uit de VS zijn aangevraagd. Maar in Amerika hebben ze nu wel wat anders aan hun hoofd. Het is moeilijk contact te krijgen met galeries en kunstenaars. Die zijn bezig met overleven, niet met of ze een schilderijtje wel op tijd in Amersfoort kunnen krijgen. Het lukt, maar het gaat traag.”

Anne van Veen

Anne van Veen (1983)

Schrijver en actrice uit Utrecht.

Robbert Roos

Robbert Roos (1964)

Directeur van Kunsthal Kade in Amersfoort

Jorg Grimm

Jorg Grimm (1976)

Galeriehouder in Amsterdam en New York.

Dave von Raven

Dave von Raven (1981)

Muzikant, zanger van The Kik, uit Ooltgensplaat.

Alida Dors

Alida Dors (1977)

Artistiek directeur van Theater Rotterdam.

Jeroen Bartelse

Jeroen Bartelse (1968)

Directeur van TivoliVredenburg in Utrecht.

Marc Mulders

Marc Mulders (1958)

Beeldend kunstenaar uit Brabant.

Cees Debets

Cees Debets (1959)

Directeur Theater van Het Nationale Theater in Den Haag.

Nanouk Leoplod

Nanouk Leopold (1968)

Filmmaker uit Rotterdam.

Maarten Mostert

Maarten Mostert (1956)

Artistiek directeur Cello Biënnale Amsterdam.