Verenigd Koninkrijk

Eenmalig 60.000 pond voor nabestaanden zorgverleners

Familieleden van een zorgmedewerker die komt te overlijden ten gevolge van Covid-19 krijgen voortaan een eenmalige uitkering van 60.000 pond (omgerekend bijna 69.000 euro). Dat heeft de Britse minister Matt Hancock (Volksgezondheid) maandag aangekondigd. „Uiteraard kan niets een geliefde vervangen. Maar wij willen alles doen wat we kunnen om families in rouw te steunen.” Volgens Hancock onderzoekt de regering voor welke andere beroepen het eventueel wenselijk zou zijn om vergelijkbare steun aan te bieden.

Tot nu toe zijn er 82 medewerkers van het door de overheid gefinancierde zorgsysteem NHS en zestien maatschappelijk werkers overleden door het coronavirus. De Britse overheid is geregeld bekritiseerd vanwege tekorten aan beschermende medische hulpmiddelen. Vanaf dinsdag gaat de NHS ook de niet-coronazorg weer opstarten.

Voor zover bekend is het Verenigd Koninkrijk het eerste land waar een dergelijke uitkering wordt aangeboden. In Nigeria wordt er gewerkt aan een gratis levensverzekering voor zorgmedewerkers, in de Amerikaanse staten Massachusetts en Connecticut biedt een verzekeringsbedrijf sinds kort een gratis levensverzekering ter waarde van 25.000 dollar (23.000 euro) aan voor zorgmedewerkers.