Omstreden VMBO Maastricht is verbeterd, maar blijft onder toezicht

Middelbaar onderwijs De vmbo-school in Limburg heeft zich verbeterd, maar scoort op één onderdeel nog onvoldoende.
354 eindexamens van de school werden afgekeurd.
354 eindexamens van de school werden afgekeurd. Foto Piroschka van der Wouw/Anp

VMBO Maastricht, de school die twee jaar geleden in opspraak raakte wegens wanbeleid rond de school- en eindexamens, heeft zich verbeterd, maar blijft onder toezicht van de Onderwijsinspectie. Dat schrijft minister Arie Slob dinsdag (Basis- en Voortgezet Onderwijs, ChristenUnie) aan de Tweede Kamer.

De Limburgse school kreeg in 2018 de zeldzame, laagste beoordeling van ‘zeer zwakke school’. Ruim driehonderd diploma’s van leerlingen werden afgekeurd vanwege problemen met de schoolexamens, waarop onder meer onderdelen ontbraken. De school moest van de minister op korte termijn orde op zaken stellen. Ook tien andere scholen die onder koepel Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) vielen, werden naar aanleiding van de problemen bij het vmbo onderzocht.

Lees ook: Hoe kon het zo fout gaan bij examens in Maastricht?

Vijf van de acht scholen van de koepel die destijds een onvoldoende kregen, scoren nu voldoende. De drie andere scholen hebben in de tussentijd te weinig verbeterd. De Inspectie blijft daarom op die scholen, waaronder VMBO Maastricht, toezicht houden. VMBO Maastricht ging wel van ‘zeer zwak’ naar ‘onvoldoende’. Op het gebied van didactisch handelen loopt de school nu nog achter.

Naar aanleiding van de problemen bij LVO stapte destijds bestuursvoorzitter van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs André Postema op, evenals voorzitter van de Raad van Toezicht van de scholenkoepel Jan Schrijen.