Hillary Clinton steunt partijgenoot Joe Biden in voorverkiezingen

Presidentsverkiezingen VS Voormalig presidentskandidaat Clinton schaart zich achter partijgenoot Biden. Daarmee volgt ze andere prominente Democraten onder wie Barack Obama, Bernie Sanders en Nancy Pelosi.
Presidentskandidaat Joe Biden en partijgenoot Hillary Clinton.
Presidentskandidaat Joe Biden en partijgenoot Hillary Clinton. Foto Brendan Smialowski/AFP

Voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton steunt partijgenoot Joe Biden als kandidaat van de Democraten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november. Dat maakte ze dinsdag bekend in een gezamenlijke livestream.

„Dit is het moment waarop we een leider nodig hebben, een president als Joe Biden”, zei de 72-jarige Clinton. Met haar steun voegt Clinton zich bij een grote groep prominente Democraten. Onder meer Barack Obama, Bernie Sanders en Nancy Pelosi schaarden zich eerder openlijk achter Biden. Pelosi prees Biden maandag in een videoboodschap om zijn „hoop en moed, waarden, authenticiteit en integriteit.” Binnen de partij heeft hij in ieder geval genoeg steun om het officieel als kandidaat op te nemen tegen president Donald Trump.

Biden en Clinton hebben een lange gedeelde geschiedenis. Biden was vice-president onder Barack Obama in beide termijnen. Tegelijkertijd was Clinton minister van Buitenlandse Zaken. Vier jaar geleden overwogen ze beiden een gooi te doen naar het presidentschap. Biden deed dit uiteindelijk toch niet, omdat hij rouwde om de dood van zijn zoon Beau. Clinton verloor de verkiezingen van Trump.

Trumps campagneleider Brad Parscale reageerde op Twitter: „President Trump heeft haar [Clinton] als eens verslagen en nu zal hij de door haar gekozen kandidaat verslaan.”

Twitter avatar parscale Brad Parscale - Download our Trump 2020 App today! There’s no greater concentration of Democrat establishment than @JoeBiden & @HillaryClinton together. Both carry baggage of decades in the DC swamp & both schemed to keep the Dem nomination from Bernie Sanders. @realDonaldTrump beat her once & now he’ll beat her chosen candidate.