Necrologie

Door IRA ontvoerde AKZO-man overleden

Tiede Herrema (1921-2020)

ereburger van Ierland

Nederlander werd in 1975 in Ierland, waar hij directeur was van een kabelfabriek, 36 dagen lang ontvoerd door twee IRA-leden.

Tiede Herrema in de jaren 70
Tiede Herrema in de jaren 70 Foto ANP

De Nederlandse ondernemer Tiede Herrema is vrijdag na een lang ziekbed op 99-jarige leeftijd overleden. Dit meldden Ierse media maandag. Herrema verwierf landelijke bekendheid toen hij in 1975 in Ierland 36 dagen werd ontvoerd door twee leden van een afsplitsing van het Iers Republikeins Leger (IRA).

Herrema, gepromoveerd als revalidatiepsycholoog, ging in 1973 naar het Ierse Limerick. Hij werkte er als directeur van kabelfabriek Ferenka, onderdeel van de Nederlandse multinational AKZO. In oktober 1975 werd hij bij zijn huis ontvoerd. Zijn ontvoerders eisten de vrijlating van drie IRA-gevangenen, wat niet werd ingewilligd.

Hoewel de politie Herrema’s verblijfsplaats na achttien dagen had ontdekt, duurde het nog eens achttien dagen voordat hij werd vrijgelaten. In die periode zat hij met zijn twee gijzelnemers vast in een kamertje in een huis, omgeven door politie en journalisten. Zijn ontvoerders gaven zich over nadat zij, op advies van Herrema, onderhandelden over de duur van hun celstraf. De afspraak betrof vier jaar. Het tweetal werd veroordeeld tot vijftien en twintig jaar.

Kort na zijn vrijlating keerden hij en zijn eerder deze maand overleden vrouw, met wie hij samen tot Iers ereburger werd benoemd, terug naar Arnhem. In Nederland werkte hij nog als directeur van het Rode Kruis en als interim-manager bij Veronica.