Coronanieuws

VK: geld voor familie

In het VK krijgen familieleden van een overleden zorgmedewerker een eenmalige uitkering van 60.000 pond (bijna 69.000 euro). De Britse regering bekijkt voor welke andere beroepen het wenselijk zou zijn zulke steun aan te bieden. Tot nu toe zijn 82 medewerkers van de National Health Service (NHS) en zestien maatschappelijk werkers overleden. Voor zover bekend is het VK het eerste land waar zo’n uitkering wordt aangeboden. In Nigeria wordt gewerkt aan een gratis levensverzekering voor zorgmedewerkers, in de staten Massachusetts en Connecticut biedt een verzekeringsbedrijf sinds kort een gratis levensverzekering ter waarde van 25.000 dollar (23.000 euro) aan voor zorgmedewerkers.

Norwegian Air wil zichzelf in een soort winterslaap brengen om te overleven en daarna ‘afgeslankt’ opstarten. Het concern wil schulden bij leasemaatschappijen en obligatiehouders omzetten in aandelen, waardoor het aandeel van de bestaande aandeelhouders tot slechts 5,2 procent verwatert. De schuldeisers moeten donderdag met de plannen instemmen. Norwegian Air vreest medio mei zonder liquide middelen te zitten. De herstructurering van de schulden is een voorwaarde voor steun van de Noorse overheid. De maatschappij die in 2017 begon met goedkope vluchten tussen Europa en de VS, draaide al slecht.

Argentinië heeft al het commerciële vliegverkeer tot 1 september verboden. Luchtvaartmaatschappijen protesteren tegen de maatregel. Er zouden zo’n 300.000 banen op het spel staan. Volgens de regering is de maatregel genomen omdat commerciële maatschappijen zonder toestemming tickets naar Argentinië bleven verkopen. Staatsbedrijf Aerolineas Argentinas wordt zo beschermd.

De UEFA heeft een steunpakket van 236,5 miljoen euro samengesteld voor het Europese voetbal. Dat heeft de bond maandag bekendgemaakt. De 55 aangesloten nationale bonden kunnen elk aanspraak maken op 4,3 miljoen, waarvan ze zelf mogen beslissen hoe ze het gebruiken om de economische schade op te vangen.

Het RIVM heeft van zondag- op maandag 43 nieuwe meldingen binnengekregen van overleden mensen. In totaal ligt het Nederlandse dodental, voor zover nu bekend, op 4.518. Het RIVM kreeg van zondag op maandag 65 nieuwe opname-meldingen binnen. Maandag lagen er 905 patiënten op de IC, 29 minder dan een dag eerder. Dat heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekendgemaakt.

Het Formule 1-seizoen moet 5 juli van start gaan, voor lege tribunes in Oostenrijk. Daarna volgen andere inhaalraces over de hele wereld, zodat eind december alsnog vijftien à achttien GP’s zijn verreden. Dit maakte Chase Carey, directeur van de organisatie achter de F1, maandag bekend. De GP van Zandvoort wordt wellicht deze zomer verreden – zonder publiek.