Brieven

Brieven 28/4/2020

Coronamaatregelen (2)

Stop met zeuren

Het is om gek van te worden, dat gelamenteer over de coronamaatregelen. „Ik heb niks uitgevreten en toch zit ik gevangen”, zegt een man tegen een schoonmaker (Onzichtbare vijand, 25/4). „Hoe ga ik mijn verjaardag vieren?”, vraagt Hanwe Chang zich af (Voor hen voelt het als járen isolement, 25/4). „We hebben onze grondrechten, onze democratie en onze toekomst opgegeven”, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer (Het virus sloeg onze illusie van controle aan diggelen, 25/4) vanuit Italië. Zomaar een greep citaten uit de weekendkrant. Maar je zít in Nederland niet gevangen! Je mag naar buiten, mits je je aan de afstand houdt. Ben je nou echt zo beklagenswaardig omdat je je verjaardag ‘maar’ met vier dierbaren kunt vieren? We hebben onze democratie en grondrechten niet opgegeven. We hebben enkel heel verstandig (en democratisch!) afgesproken om een tijd bepaalde vrijheden niet te gebruiken. Denk aan landen als India, waar grote hoeveelheden mensen hutjemutje leven, enkel beschermd door een stuk plastic als dak. Die zouden maar wat graag onderdeel zijn van een fatsoenlijke, veilige lockdown. Maar hier zitten we collectief te jeremiëren over de situatie.

Beperkt vervoer

En wie geen auto heeft?

Wie mag er straks mee met het ov?, kopt NRC (24/4). Van berichten dat het ov lange tijd ‘op rantsoen’ gaat, slaat de schrik mij om het hart. Ik heb bewust geen auto en ben dicht bij een station gaan wonen, om kosten te besparen en voor duurzaamheid. Familie en vrienden wonen buiten de stad, ik ben afhankelijk van het ov om ze te bezoeken. Ik heb hen daarom al lang niet gezien, een acceptabel offer in deze tijd. Op één keer per week met de trein had ik niet gerekend, maar nu lijkt één keer per maand al lastig te worden. Dit is natuurlijk betrekkelijk klein leed, maar voor degenen zonder auto is het ov een basisbehoefte. Cruciale beroepen gaan voor, maar denk bij het verdelen van de plekken ook aan degenen die geen auto willen of kunnen kopen.

Zelfbeheersing

Kunst helpt je begrijpen

„Hou vol”, zei Rutte in de persconferentie. Zijn moedige keuzes begrijpen wij beter als we weer oog in oog kunnen staan met een schilderij als ‘De Bedreigde Zwaan’ van Jan Asselijn in het Rijksmuseum. Een zwaan die haar nest beschermt tegen een aanvaller: een allegorie die ons door een magistrale voorstelling van een dier toont wat ons als mensen juist onderscheidt van dieren: kunst en cultuur. Die zijn het waard om verdedigd te worden. Stel de musea weer open, daar vinden wij de antwoorden om vol te houden.

Voetbalcompetitie

Speel de bekerfinale!

Er is geen enkele goede reden om de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord niet te spelen. Er zijn twee teams over. Het gaat om één wedstrijd. Het is te overzien om die spelers te testen. Twee teams in een lege kuip, daar kan iets moois van worden gemaakt. Een finale in coronatijd is goud waard. Toeleven naar de voorbereiding, supporters die elk een deel van de kuip in de eigen kleuren versieren en sportjournalisten die eindelijk weer iets hebben om over te lullen. Het heeft ook financiële voordelen, zelfs buitenlandse zenders zullen er wat voor over hebben om dit mee te beleven. Ook kun je de uitslag gebruiken om de tickets voor Europa te verdelen. Beter een wedstrijd laten beslissen dan een toevallige stand. Dit kan, dus laten we het doen! Ik koop graag een digitaal ticket voor deze wedstrijd!

Correcties/aanvullingen

Crisisbeheersing

In Hoe kritiek op ‘falende ambtenaren’ als boemerang op Rutte III terugslaat (Haagse invloeden, 25/4, p. 14) staat dat minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) geen lid is van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Dit is onjuist. Als vicepremier is Koolmees ook MCCb-lid.