Brazilië

Onderzoek machtsmisbruik door president Bolsonaro

De Braziliaanse politie moet onderzoeken of president Bolsonaro zijn macht misbruikte om het werk van de federale politie van het land te beïnvloeden. Dat heeft het Hooggerechtshof maandag bepaald. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek, dat zestig dagen mag duren, bepaalt het OM of de president wordt vervolgd.

Aanleiding zijn beschuldigingen van ex-minister van Justitie Moro, die vorige week zijn ontslag indiende. Volgens Moro had de president hem opgedragen de chef van de federale politie te ontslaan. Ook zou Bolsonaro geprobeerd hebben inzage te krijgen in dossiers en wilde hij ingrijpen in politieonderzoek naar familieleden. Bolsonaro spreekt de beschuldigingen tegen.

Dat het tot een veroordeling komt, lijkt onwaarschijnlijk. Het parlement zou een officiële aanklacht moeten goedkeuren, maar een Kamermeerderheid steunt Bolsonaro. Pas na die goedkeuring zou een proces bij het Hooggerechtshof volgen. Mocht hij wel veroordeeld worden, dan wordt Bolsonaro afgezet.

Bolsonaro ontsloeg een week eerder zijn minister van Volksgezondheid na een conflict over het coronabeleid, dat veel critici als te lichtzinnig beschouwen. Lang bagatelliseerde Bolsonaro het gevaar van het virus. Nu zijn zeker 4.500 Brazilianen gestorven aan de gevolgen van Covid-19. (Reuters)