Bevolking groeit in eerste kwartaal minder hard dan in 2019

CBS De afname in de groei komt vooral doordat in maart, toen het coronavirus zich snel verspreidde in Nederland, meer mensen stierven dan er geboren werden.
Een couveuse in een Nederlands ziekenhuis. In maart waren meer sterfgevallen in Nederland dan dat er mensen geboren werden.
Een couveuse in een Nederlands ziekenhuis. In maart waren meer sterfgevallen in Nederland dan dat er mensen geboren werden. Foto Erik van 't Woud/Hollandse Hoogte

De Nederlandse bevolking is in het eerste kwartaal van 2020 minder hard gegroeid dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dat komt met name doordat in maart, toen de coronacrisis in Nederland losbarstte, meer mensen overleden dan er geboren werden. Ook nam in die maand het aantal immigranten af, meldt het CBS woensdag.

In januari, februari en maart kwamen er in Nederland in totaal 15.500 inwoners bij. In dezelfde maanden in 2019 waren dat er nog 24.000. De groei in het eerste kwartaal van dit jaar komt volledig op de conto van buitenlandse migranten, van wie zich 59.000 in Nederland inschreven. Tegelijkertijd gingen er 41.000 mensen weg. Omdat er bijna 3.000 mensen meer overleden dan geboren werden, komt de totale groei uit op 15.500.

Het CBS verwacht dat ook in april het aantal overleden mensen hoger is dan gemiddeld, waardoor het saldo van geboorte en sterfte in die maand naar verwachting negatief uitpakt. Nederland telt in totaal 17,4 miljoen inwoners.