8000 werknemers

Volkswagen begint weer met auto’s produceren in thuisstad Wolfsburg

Automaker Volkswagen start deze week zijn fabrieken in thuisstad Wolfsburg weer op. Daardoor kunnen ongeveer 8.000 werknemers van het bedrijf weer aan de slag. De fabriek in Wolfsburg zal deze week 10 tot 15 procent van zijn maximale productie halen, eind volgende week moet 40 procent zijn bereikt.

Vorige week opende VW ook al fabrieken in Zwickau, waar de elektrische ID.3 van de band loopt, en in Slowakije.

Bij de heropening liet VW-topman Herbert Diess weten dat de politiek snel moet beslissen over maatregelen om de verkoop van auto’s aan te jagen. Dat is volgens hem nodig omdat consumenten vanwege de coronacrisis de hand op de knip houden, zeker voor grote aankopen zoals auto’s. Dat kan dan weer tot ontslagen leiden: niet alleen in de fabrieken van Volkswagen, maar ook bij dealers.

Premier Stephan Weil van de Duitse deelstaat Nedersaksen – tevens commissaris bij Volkswagen – kondigde eerder al aan over steunmaatregelen te praten met zijn kabinet. Zo wordt gewerkt aan een premiemodel, waarbij consumenten geld krijgen voor bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe auto of de inruil van een oude. (ANP)