Schaduweconomie

FNV wil regeling voor huishoudelijke hulpen

Het kabinet moet een regeling optuigen voor de tienduizenden huishoudelijke hulpen die door de coronacrisis hun inkomsten bijna volledig zijn verloren. Die oproep doet vakbond FNV dit weekend via een brief aan het kabinet.

FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga schrijft in de brief dat de huishoudelijke werkers wel 80 procent van hun inkomsten zijn verloren en dat veel van hen „in acute financiële nood” verkeren. Nederlanders werken nu massaal thuis en zouden vanwege het besmettingsgevaar geen schoonmakers meer over de vloer willen.

In de brief aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) schrijft Elzinga dat doordat huishoudelijk werk in Nederland niet is geformaliseerd, er nauwelijks toegang tot sociale zekerheid is voor de hulpen. „Zij worden niet geholpen door de noodmaatregelen die uw kabinet heeft getroffen zoals de NOW-regeling.”

De groep waarvoor FNV opkomt, is onderdeel van de schaduweconomie en verricht hoofdzakelijk zwart werk. Een aanzienlijk deel van hen zou bovendien niet over een verblijfsvergunning beschikken.

Volgens Elzinga is de minister op de hoogte van de precaire situatie waarin veel huishoudelijke hulpen verkeren. Dat blijkt volgens de FNV’er uit de eerdere oproep van Koolmees „om de werkster gewoon door te blijven betalen”. Die oproep zou volgens de vakbond vergezeld van een overheidsregeling moeten gaan. (NRC)