Machtsverdeling

Separatisten in zuiden van Jemen verbreken akkoord met de regering

De separatisten in het zuiden van Jemen hebben het vredesakkoord dat vorig jaar met de regering werd gesloten verbroken. Naar eigen zeggen hebben ze de macht in het zuiden van het land overgenomen. Dat meldt persbureau AFP zondag. De schending van het akkoord maakt de oorlog in Jemen nog ingewikkelder. De separatisten en de internationaal erkende regering vochten aanvankelijk samen tegen de Houthi-rebellen, die het noorden van het land beheersen. Volgens de separatisten, gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, heeft de regering de zuidelijke belangen ondermijnd door corruptie en slecht beleid. In het akkoord dat zij in oktober sloten met de regering van president Abd Rabbuh Mansur Hadi al-Hadi was afgesproken om de wapens neer te leggen en de politieke macht te verdelen. Ondertussen woedt de oorlog met de door Iran gesteunde Houthi-rebellen door.