‘Iedereen staat te popelen om het veld weer op te kunnen’

Sport en maatschappij De sportwereld ligt bijna volledig stil, ook voor jeugdtrainers. Joep van Nuland van hockeyclub Tilburg doet er alles aan om zijn pupillen bezig te houden.

De afgelopen weken schakelden de jongens van de C1 van HC Tilburg op maandag en donderdag om 17.00 uur in op Zoom. Trainer Joep van Nuland (39) gaf ze in een periode zonder hockey vanuit huis online krachttraining. Oefeningen van 40 minuten waarin ze leerden goede push-ups en squads te doen.

„Het idee was niet om ze sterker te maken, maar om als team in deze tijd bij elkaar te blijven”, vertelt Van Nuland. „De jongens zijn dertien, veertien jaar oud, die vinden het hartstikke interessant om sterker te worden.”

Behalve jeugdtrainer is Van Nuland assistent en videoanalist bij het eerste team en technisch manager van de jeugdafdeling. Toen bekend werd dat HC Tilburg zijn deuren moest sluiten, bedacht hij van alles om zijn junioren aan de gang te houden. „Ik heb spelers van heren 1 thuis een aantal trucjes laten opnemen. Om de dag stuurde ik zo'n video in de appgroep van de C1, met als opdracht om die na te doen. De corona challenges noemde ik het. Sommige filmden zichzelf terwijl ze aan het fietsen, voetballen of badmintonnen waren, andere maakten een hindernisbaan in de achtertuin waar ze doorheen kropen. Heel leuk om te zien hoe ze daar zelfstandig mee aan de slag gingen.”

Voor Van Nuland was het contact met zijn spelers ook een manier om zelf aan de gang te blijven. Veel van zijn werk bij HC Tilburg lag stil en de club besloot noodgedwongen om betalingen aan trainers en staf tijdelijk op te schorten. „Dat was voor mij niet zo'n probleem omdat ik nog betaald kreeg als technisch jeugdmanager. Maar voor sommige trainers viel ineens een flink deel van hun inkomen weg.”

De versoepelde maatregelen van de regering bieden nu uitkomst. Jeugdteams mogen binnenkort weer in groepsverband trainen. Tot grote opluchting van Van Nuland. „Iedereen staat te popelen om het veld weer op te kunnen. Ik ook. Normaal haal ik mijn energie en spanning uit trainingen en wedstrijden. Dat viel nu weg.”

Ook kinderen die geen lid zijn van een vereniging mogen straks meetrainen. Van Nuland is daar blij mee. „Het maakt de maatschappelijke rol van HC Tilburg groter dan ooit. Hopelijk kunnen wij de komende maanden zoveel mogelijk kinderen training geven.”