In beeld

Een Koningsdag met nagenoeg lege straten en parken

Nederlanders gaven grotendeels gehoor aan de oproep om van deze Koningsdag een 'Woningsdag' te maken. Vanwege het verbod op evenementen waren de rommelmarkten afgelast. Straten vulden zich dit jaar niet met in het oranje geklede feestvierders. Toch was het op sommige plekken in Nederland toch nog te druk, lieten gemeenten weten. Beelden van Koningsdag 2020 uit Amsterdam.
Dit jaar geen rommelmarkt buiten op de straten tijdens Koningsdag.
Foto Olivier Middendorp
Hier en daar zoeken mensen de buitenlucht op, maar het blijft relatief rustig. In Amsterdam werden het Vondelpark (op de foto) en het Sarphatipark uit voorzorg grotendeels gesloten.
Foto Olivier Middendorp
Om 16:00 uur werd er door de koning digitaal geproost op iedereen die het land draaiende houdt.
Foto Olivier Middendorp
De zesjarige Daan terwijl het 'Wilhelmus' wordt gespeeld. Om tien uur werd het volkslied door miljoenen Nederlanders gezamenlijk gezongen.
Foto Vincent Jannink/ANP
Om de stijfheid van het binnen zijn te verjagen, worden op het Museumplein yoga-oefeningen gedaan.
Foto Olivier Middendorp
Midden op de dag lijkt het erop dat de meeste mensen in de grote steden gehoor geven aan de oproep niet naar buiten te gaan.
Foto Olivier Middendorp
Koning Willem-Alexander sprak tijdens een toespraak in de ochtend de hoop uit dat het de laatste keer is dat het feest thuis gevierd wordt.
Foto Olivier Middendorp
Coronacrisis of niet, Nederlanders hadden hier en daar alsnog oranje kledij aangetrokken.
Foto Olivier Middendorp
Een enkeling heeft toch nog een kleedje met spullen neergelegd op straat. Met het verbod op evenementen is de traditionele rommelmarkt op Koningsdag afgelast.
Foto Olivier Middendorp
Bij de Postjeskade liep het park toch behoorlijk vol in de loop van de dag. In Groningen riep de gemeente inwoners op niet naar het Noorderplantsoen te komen, waar het ook te druk werd en mensen niet anderhalve meter afstand konden houden.
Foto Olivier Middendorp
'Woningsdag' wordt door sommige Amsterdammers vanaf het balkon gevierd.
Foto Olivier Middendorp
Koning Willem-Alexander had opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven vanwege de coronacrisis. Nederlanders besloten toch gezamenlijk in een park een toast uit te brengen op de koning. Op gepaste afstand natuurlijk.
Foto Olivier Middendorp