‘De marathon met één deelnemer was een ludieke actie’

Sport en maatschappij De sportwereld ligt bijna volledig stil, ook de voor de inwoners van Terneuzen en Hulst. Zij moesten het doen zonder de marathon, een van de hoogtepunten van het jaar.

Foto’s Gino van den Broecke

Toen Matthieu Warrens in zijn agenda keek en op zondag 18 april niets zag staan, kreeg hij een leeg gevoel. Al jaren is hij verknocht aan de Marathon Zeeuws-Vlaanderen. Zíjn marathon, in 2008 was hij mede-oprichter. Dit jaar zou hij voor de achtste keer als speaker de honderden deelnemers en toeschouwers bij de start in Hulst en de finish in Terneuzen aanmoedigen, met naam en toenaam.

Maar net als alle andere evenementen in Nederland ging ook deze marathon niet door. En dus verzon Warrens een alternatief. Hij trommelde Leendert van der Lugt op, een marathonloper die in 2018 als vierde en in 2019 als tweede eindigde. Van der Lugt legde de route van Hulst naar Terneuzen af, met Warrens als coach, op gepaste afstand, per fiets achter hem aan.

„Een ludieke actie”, noemt Warrens het. „En nog zwaar ook. Ik kreeg kramp en moest lossen. Voor even maar, gelukkig.”

Het leverde leuke beelden op, maar veel Zeeuws-Vlamingen waren teleurgesteld dat ze het dit jaar zonder hun marathon moesten doen. In Hulst en Terneuzen bleef het rustig, terwijl de bewoners normaal massaal uitlopen voor het evenement. „Zeker de Hulstenaren'”, zegt Warrens. „Hulst is een echte bourgondische stad. Ook mensen die niks met de marathon te maken hebben komen daar naar de Grote Markt en blijven, met een paar Belgische trapistjes op, tot laat hangen in de cafés.”

De Marathon Zeeuws-Vlaanderen is een van de grootste evenementen in het zuidelijkste deel van Zeeland, en daarmee een van de hoogtepunten van het jaar. Bovendien is de betrokkenheid van de lokale bevolking bij het evenement volgens Warrens groot. „We hebben een kleinschalige uitstraling, er heerst een echte ons-kent-ons-sfeer. Toch zijn er elk jaar een kleine tienduizend mensen onderdeel van het evenement, een behoorlijk aantal voor deze regio. Dat gaat van deelnemers tot 350 vrijwilligers, en van lokale bedrijven tot bezoekers.”

Die betrokkenheid noemt hij „typisch Zeeuws-Vlaams”. Volgens Warrens waardeert zijn organisatie de deelnemers veel meer dan organisaties van grote wedstrijden. „We hebben veel persoonlijk contact met de lopers, organiseren ieder jaar vanaf januari een hardlooptrainingen voor ze en organiseren jaarlijks een feestavond voor alle vrijwilligers. Door die betrokkenheid weet ik zeker dat we er volgend jaar weer een succes van maken.”