Coronanieuws

Italië heropent bouw

Het officiële dodental als gevolg van Covid-19 in Nederland is zondag gestegen tot 4.475, dat is 66 sterfgevallen meer dan op zaterdag. Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de IC is zondag met 25 afgenomen tot 934. „We zien nog steeds een lichte daling met kleine regionale verschillen”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Nadat bij meerdere nertsen op twee Brabantse houderijen een besmetting met het coronavirus is vastgesteld, heeft minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) een meldplicht ingesteld. Wanneer sprake is van verhoogde sterfte of ziekteverschijnselen als ademhalingsproblemen, moeten onder anderen nertsenhouders en dierenartsen dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De Franse politie heeft een partij met 140.000 illegale mondkapjes onderschept uit Nederland. Een deel van de lading bestond uit mondkapjes met het hoogste beschermingslabel FFP2, de rest betrof chirurgische mondmaskers. De politie heeft twee mannen gearresteerd.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) is bezorgd over de toenemende drukte op de wegen en in het openbaar vervoer. Dat zei ze in het programma WNL op Zondag. „We zeggen niet voor niks: blijf nog steeds zo veel mogelijk thuis”, aldus de minister. Ze riep op het ov niet te belasten met onnodige tripjes naar de andere kant van het land. „Ga nou niet voor de flauwekul met de trein ergens heen om iets leuks te doen.”

In Italië gaan vanaf 4 mei de bouw, de industrie en de groothandel weer open. Dat heeft premier Giuseppe Conte zondag bekendgemaakt. Op 18 mei mogen alle winkels, de musea en bibliotheken weer open. Restaurants, kappers en schoonheidssalons moeten wachten tot 1 juni. De scholen blijven dicht tot september, over hervatting van de voetbalcompetitie is nog geen besluit genomen.

Ruim een miljoen Australiërs hebben zondag direct na de lancering een app gedownload waarmee zij een melding krijgen als ze contact hebben gehad met een mede-app-gebruiker die positief is getest op het coronavirus. Australië (25 miljoen inwoners) heeft volgens officiële cijfers tot nu toe tachtig mensen verloren aan het virus. Volgens premier Scott Morrison hebben alleen gezondheidsautoriteiten toegang tot opgeslagen gebruikersdata. Hij zegt dat de app effectief is als 40 procent van de bevolking meedoet.

De stichting van Bill Gates gaat zich volledig richten op de pandemiebestrijding. Dat zei de Microsoft-oprichter en filantroop in een interview met de Financial Times. De Bill & Melinda Gates Foundation heeft een vermogen van 40 miljard dollar en legde zich tot op heden vooral toe op de bestrijding van hiv/aids, malaria en polio.