Live
 

Duizenden ontslagen verwacht bij British Airways

De anticoronamaatregelen zijn door het kabinet verlengd tot 20 mei. Evenementen blijven tot september verboden. Volg hier het laatste nieuws rond de pandemie.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op dinsdag 28 april is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Tweede marineschip VS getroffen door corona-uitbraak

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Er liggen nog 861 Nederlandse coronapatiënten op de IC, 44 minder dan maandag. Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland is met 48 opgelopen tot 4.566.
 • Wie voor een geannuleerde vlucht direct zijn geld terug wil, moet aankloppen bij de rechter. Dat impliceert minister van Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.
 • Invest-NL – met 1,7 miljard euro het grootste investeringsfonds van de overheid en beheerd door oud-minister Wouter Bos – heeft dinsdag 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor innovatieve start-ups en scale-ups die zijn getroffen door het coronavirus.
 • Frankrijk gaat zijn anti-coronamaatregelen iets versoepelen. Vanaf 11 mei mogen niet-essentiële winkels weer open. Ook worden de regels voor reizen in de metro wat minder streng.
 • Nu de verspreiding van coronavirus lijkt af te remmen, versoepelen verschillende landen voorzichtig hun maatregelen tegen het virus. Fotografen wereldwijd leggen vast hoe dat eruit ziet. De nieuwe werkelijkheid bestaat uit mondmaskers, handschoentjes en het blijven houden van afstand.

Zijn met corona besmette nertsen potentieel nieuwe virushaarden?

Afgelopen weekend werden bij twee nertsenfokkerijen in Noord-Brabant met corona besmette dieren aangetroffen. Dat roept de vraag op of ook dieren vatbaar zijn voor het virus, en dit kunnen verspreiden. Volgens deskundigen in een advies aan landbouwminister Carola Schouten (CU) valt dit mee. Wageningen Bioveterinary Research begon in samenwerking met andere instituten vorige week wel al een onderzoek naar de omvang van de infectie in de twee nertsenfokkerijen en het risico op verspreiding.

Lees hier het hele artikel: Niet de nerts, maar de mens is gevaarlijkste besmetter

Een greep uit het coronanieuws over de grens

 • Inmiddels zijn in de Verenigde Staten meer dan een miljoen coronabesmettingen bekend. Dat is een derde van het totale aantal besmettingen in de hele wereld, meldt persbureau Reuters. Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen nog hoger, aangezien niet iedereen getest wordt op Covid-19.
 • Ongeveer 30 procent van de coronabesmettingen in de VS is vastgesteld in de staat New York. Daar zijn dinsdag in een etmaal 335 nieuwe meldingen gedaan van patiënten die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Gouverneur Andrew Cuomo vreest een tweede coronagolf. Hij zei dat de maatregelen in de staat pas worden versoepeld als de ziekenhuisbezetting onder de 70 procent komt en de verspreidingsgraad onder de 1,1.
 • In Italië zijn meer dan 200.000 coronabesmettingen bekend. Dat is wereldwijd het hoogste aantal, na de Verenigde Staten. In een etmaal waren er 333 nieuwe meldingen van mensen die bezweken aan het virus. Op de intensive cares in het land lagen dinsdag 1.863 coronapatiënten, waar dat er een dag daarvoor nog 93 meer waren.
 • Griekenland heeft dinsdag een voorzichtige versoepeling van de coronamaatregelen afgekondigd. Premier Kyriakos Mitsotakis zei dat een deel van de reisbeperkingen wordt opgeheven en Grieken niet meer via sms of een formulier hoeven te melden waar ze naar toe gaan. Ze mogen echter nog niet buiten hun provincie reizen. Ook mogen kleine winkels hun deuren weer mogen openen vanaf 4 mei. De premier zei verder naar een geleidelijke opheffing van de lockdown toe te willen werken. Die verloopt in fases.
 • Ook Spanje maakte dinsdag een versoepeling van de coronamaatregelen bekend, bestaande uit vier fases van elk twee weken. Eind juni hoopt het land dan weer terug naar normaal te kunnen keren. De eerste fase begint op 4 mei, zo kondigde premier Pedro Sanchez aan. Restaurants mogen hun deuren openen tot 30 procent van de capaciteit, maar Spanjaarden moeten nog zoveel mogelijk thuis blijven werken. In de laatste fase mogen ook de stranden weer open.
 • Een begrafenisondernemer loopt langs kisten vol overledenen in Queens, New York, Foto Bryan R Smith/Reuters

Coronasteun voor meer bedrijven toegankelijk

De overheidsregelingen die ondernemers financieel ondersteunen vanwege het coronavirus zijn dinsdag verder verruimd. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) zegt in de mededeling hierover te verwachten dat hierdoor „tienduizenden" extra ondernemers door de regelingen geholpen kunnen worden.

Ondernemers die deelnemen aan de garantstelling op bankkredieten via de BMKB-regelingen, krijgen langer de tijd om dat krediet terug te betalen: vier in plaats van twee jaar. Daarnaast krijgen banken bij de beoordeling of een bedrijf in aanmerking komt voor zo'n krediet, de mogelijkheid om niet alleen de liquiditeitprognose mee te wegen – die voor veel ondernemers momenteel moeilijk te maken is – maar mag ook worden getoetst op omzet.

Verdere regelingen

Voor een tweede garantstelling waar grotere bedrijven ook aanspraak op kunnen maken, de zogenoemde GO-regeling, heeft het kabinet groen licht gekregen van de Europese Commissie. Banken kunnen vanaf woensdag deze kredieten gaan verstrekken. De looptijd van deze leningen tot maximaal 10 miljard euro is zes jaar.

Het ministerie heeft ook de regels voor de TOGS-regeling, waarbij ondernemers aanspraak kunnen maken op een gift van 4.000 euro, verruimd. Ondernemers die eerst geen aanspraak konden maken op basis van hun hoofdactiviteit, mogen een nieuwe poging wagen als hun nevenactiviteit wel voldoet.

Ook innovatieve start-ups en scale-ups die zijn getroffen door het coronavirus kregen dinsdag extra ondersteuning. Invest-NL – met 1,7 miljard euro het grootste investeringsfonds van de overheid en beheerd door oud-minister Wouter Bos – maakte bekend 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor deze groep. Het bedrag komt bovenop de eerder toegezegde 100 miljoen euro steun van EZK.

Het ministerie maakte daarnaast bekend 10 miljoen extra beschikbaar te stellen aan investeringsfondsen die zich richten op start-ups.

Alleen via de rechter direct geld terug bij geannuleerde vlucht

Wie voor een geannuleerde vlucht direct zijn geld terug wil, moet aankloppen bij de rechter. Dat impliceert minister van Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur, VVD) dinsdagavond in een brief aan de Tweede Kamer. Ze schrijft niet van plan te zijn „handhavend” op te treden tegen luchtvaartmaatschappijen die in ruil voor geschrapte vluchten 'coronavouchers' uitreiken.

Passagiers behouden met zo'n waardebon het recht op terugbetaling van hun ticket, maar kunnen daar wel pas na een jaar gebruik van maken. Wie de voucher niet binnen het jaar gebruikt, krijgt alsnog het geld terug. Passagiers moeten daar door de luchtvaartmaatschappijen op gewezen worden.

Eigenlijk hebben reizigers in geval van annulering recht op een omboeking of terugstorting van het ticketbedrag, zo is vastgelegd in een Europese Verordening. Dat is nu niet haalbaar, meent Van Nieuwenhuizen, omdat er nauwelijks vluchten zijn en de luchtvaartmaatschappijen onvoldoende geld in kas hebben. Als er „honderdduizenden” tickets moeten worden terugbetaald, vergroot dat volgens de bewindsvrouw het risico op een faillissement.

Lees ook: ‘Nederland overtreedt wet, passagier moet geld van ticket terug kunnen krijgen’

Wel zegt Van Nieuwenhuizen te gaan werken aan „garantstelling op vouchers”, zodat passagiers met een coronavoucher niet met lege handen komen te staan zodra een luchtvaartmaatschappij alsnog failliet gaat. Die garantstelling moet in Europees verband worden geregeld. De minister dringt er verder op aan om de vouchers zo flexibel mogelijk te houden, en pleit ervoor om deze overdraagbaar te maken op een andere passagier.

Eerder kwamen de Consumentenbond en ANWB in het verzet tegen de regeling. Beide wezen erop dat passagiers geen garantie hebben op terugbetaling in het geval van een faillissement, en vinden dat consumenten nu sterk benadeeld worden. Ook de Europese Commissie zei eerder dat passagiers de vouchers niet hoeven te accepteren.

Duizenden ontslagen verwacht bij British Airways

Bij British Airways gaan door de coronacrisis waarschijnlijk duizenden banen verdwijnen. Het zal nog jaren duren voordat de luchtvaart hersteld is van de harde klappen die ze nu krijgt, waardoor massale ontslagen noodzakelijk zijn, meldt moederbedrijf IAG dinsdag.

Hoeveel werknemers er precies uit gaan, weet IAG nog niet. De ontslagronde zal echter „de meeste werknemers treffen, en mogelijk tot twaalfduizend personeelsleden hun baan kosten”, aldus het luchtvaartconcern. British Airways gaat eerst met de vakbonden in gesprek. Er werken 45.000 mensen bij de maatschappij. Voor ongeveer de helft van het personeel heeft British Airways bij de overheid om salarissteun gevraagd.

IAG, ook eigenaar van maatschappijen als Aer Lingus, Iberia en Vueling, gaf dinsdag bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers een inkijkje in de gevolgen van het coronavirus voor de luchtvaartsector. Doordat er wereldwijd vrijwel geen vluchten meer vertrekken, zag het concern zijn passagiersaantal sinds het begin van de crisis met 94 procent inzakken ten opzichte van vorig jaar. De omzet nam met ongeveer een vijfde af en IAG leed een verlies van een half miljard euro, waar het in 2019 nog 135 miljoen euro winst maakte.

Vliegtuigen van British Airways staan geparkeerd op een luchthaven in het Britse Bournemouth. Foto Paul Childs/Reuters

Investeringsfonds Invest-NL stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor start-ups

Invest-NL – met 1,7 miljard euro het grootste investeringsfonds van de overheid en beheerd door oud-minister Wouter Bos – heeft dinsdag 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor innovatieve start-ups en scale-ups die zijn getroffen door het coronavirus. Het bedrag komt bovenop de eerder toegezegde 100 miljoen euro steun van het ministerie van Economische Zaken.

Invest-NL is oorspronkelijk opgericht om geld te steken in bedrijven die helpen de energietransitie vorm te geven, maar verlegt nu de focus – zo vertelde Bos dinsdagmiddag tijdens een gesprek met jonge techondernemers. Het fonds wil ook investeren in „bedrijven die vechten tegen de coronacrisis en innovatieve ondernemers die nu niet aan kapitaal kunnen komen”, vertelde Bos.

Dit nieuwe investeringsprogramma – Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scaleups (TOPSS) – is bedoeld om risicokapitaal te verzekeren voor de startups en scale-ups die getroffen zijn door de coronacrisis. Op die manier kunnen bedrijven hun activiteiten voortzetten in een periode waarin fondsenwerving moeilijk zal zijn, schrijft Invest-NL in een persbericht. TOPSS biedt financiering vanaf 2 miljoen euro, met betrokkenheid van professionele investeerders. Invest-NL financiert in principe maximaal 50 procent van de financieringsronde.

Geïnteresseerden kunnen een aanvraag doen die binnen enkele weken versneld wordt behandeld. Organisaties met maatschappelijke impact krijgen voorrang bij het toezeggen van de financiering.

Franse Ligue 1 wordt niet meer hervat, Tour kan misschien doorgaan

De Franse voetbalcompetitie Ligue 1 wordt dit seizoen niet meer hervat. Dat heeft premier Edouard Philippe dinsdag gezegd. Tot begin september zijn profwedstrijden in onder meer het voetbal en het rugby verboden in Frankrijk. De Franse voetbalbond heeft nog geen officiële aankondiging gedaan over het afbreken van de competitie.

Voor de Tour de France betekent de aankondiging van de regering nog niet direct het einde. De wielerronde zou aanvankelijk in juni en juli plaatsvinden, maar is verplaatst. De startdatum is nu 29 augustus, waarmee het evenement binnen de verbodsperiode valt. Volgens het ministerie van Sport is het echter denkbaar dat de Tour met minder of geen publiek doorgaat, meldt persbureau Reuters.

Europese voetbalbonden moeten van de UEFA vóór 25 mei beslissen hoe ze hun competities afronden. PSG was met nog tien speelrondes te gaan koploper. De Ligue 1 is de eerste van de vijf grote competities in Europa waaraan vroegtijdig een einde komt vanwege het virus. Duitsland, Engeland, Italië en Spanje hebben nog geen besluit genomen en wachten een eventuele versoepeling van de maatregelen af.

De KNVB was vorige week de eerste Europese bond die het seizoen 2019-2020 beëindigde. Wat de Franse maatregelen betekenen voor het verloop van de Champions League is nog onduidelijk. UEFA wil dit toernooi, waarin nog twee Franse clubs meedoen, in augustus uitspelen.

Twitter avatar EPhilippePM Edouard Philippe Les grandes manifestations sportives, culturelles, notamment les festivals, les grands salons professionnels, ne pourront se tenir avant le mois de septembre. La saison 2019-2020 de sports professionnels, notamment celle de football, ne pourra pas non plus reprendre.

Russische lockdown duurt nog zeker twee weken

De vrijheidsbeperkingen in Rusland om het coronavirus een halt toe te roepen, duren nog zeker tot en met 11 mei. Dat heeft president Vladimir Poetin dinsdag gezegd, meldt persbureau RIA Novosti.

Aanvankelijk zou de lockdown tot eind april duren. Volgens Poetin is het hoogtepunt van de epidemie echter nog niet achter de rug. „We bevinden ons nu bijna in misschien wel de spannendste fase van het gevecht tegen het virus”, aldus de president. „Het is nu ondenkbaar om het over opheffen van de beperkingen te praten.”

Het Kremlin raadt burgers ook met klem aan om zeker tot en met 11 mei niet naar hun werk te gaan. Deze oproep deed Poetin eind maart voor het eerst, een paar dagen voor de strenge lockdown inging. Vrijwel overal in het land moet iedereen binnen blijven, behalve om naar de winkel te gaan. Voor Russen die echt naar hun werk moeten, wordt een uitzondering gemaakt.

Lees ook: Geen QR-code? Dan kunnen Russen niet meer met de metro

De dag tot nu toe

Dit waren vandaag de belangrijkste coronanieuwsgebeurtenissen:

 • Er liggen nog 861 Nederlandse coronapatiënten op de IC, 44 minder dan maandag. Het officiële dodental als gevolg van het coronavirus in Nederland is met 48 opgelopen tot 4.566.
 • Frankrijk gaat zijn anti-coronamaatregelen iets versoepelen. Vanaf 11 mei mogen niet-essentiële winkels weer open. Ook worden de regels voor reizen in de metro wat minder streng.
 • In Den Haag demonstreerden aan het begin van de middag tussen de honderd en tweehonderd mensen tegen de lockdown, vrijheidsbeperkingen, 5G-masten en vaccinaties. Niet iedereen hield zich aan de anderhalvemeterregel.
 • Europese voetbalbonden moeten vóór 25 mei een besluit hebben genomen over het al dan niet hervatten van hun competities. Dat heeft de UEFA vandaag gezegd. De spelers van RKC Waalwijk, dat uitkomt in de reeds geschrapte eredivisie, gaan woensdag weer trainen.
 • Bij filialen van IKEA, die dinsdag na anderhalve maand weer open gingen, stonden dinsdag lange rijen. In de winkels zelf was het dan weer rustig, omdat er maar een beperkt aantal klanten tegelijk naar binnen mag.

Frankrijk gaat maatregelen iets versoepelen en zet in op meer tests

Frankrijk gaat de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus iets versoepelen vanaf 11 mei, de dag waarop de huidige maatregelen eindigen. Dat heeft premier Edouard Philippe dinsdag bekendgemaakt.

De premier zei dat iedereen die thuis kan werken, dit ook na 11 mei moet blijven doen. Wel mogen niet-essentiële winkels hun deuren weer openen en klanten vragen mondmaskers te dragen. Ook wat betreft de metro worden de maatregelen iets versoepeld, zodat mensen naar hun werk kunnen reizen, maar wel genoeg afstand kunnen houden van elkaar.

Professionele sporten zullen in ieder geval tot september nog niet worden hervat. Bijeenkomsten van tien of meer personen, zowel binnen als buiten, blijven verboden. De stranden blijven tot ten tenminste 1 juni gesloten blijven voor publiek.

Het land gaat verder inzetten op meer testen op Covid-19. Het doel is iedereen te testen die in contact is geweest met een coronapatiënt. Vanaf 11 mei zullen er wekelijks minstens 700.000 testen worden uitgevoerd. De lockdown blijft voorlopig nog wel van kracht, tenzij er structureel minder dan drieduizend besmettingen per dag gemeld worden.

Dankzij de lockdownregels zijn er volgens Philippe tienduizenden levens gered. Hij wil met de versoepelingen de schade aan de economie inperken. Ook zei Philippe: "We zullen moeten leven met het virus".

Philippe spreekt het parlement toe. Foto David Niviere/Reuters

Nog 861 coronapatiënten op de IC, 44 minder dan maandag

Dinsdagmiddag lagen er nog 861 Nederlanders met Covid-19 op de intensive care, 44 minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.

Van de 861 IC-patiënten met het coronavirus, liggen er 29 in Duitse ziekenhuizen. Maandag waren dat er nog drie meer: twee mensen zijn teruggeplaatst, één patiënt is overleden.

Volgens voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers „wisselt de drukte per ziekenhuis en per regio”. „Wel zien we dat dit verschil geleidelijk kleiner wordt, onder andere door een daling van het aantal Covid-patiënten op de IC in Noord-Limburg.”

Drie weken geleden was de drukte op de intensive care het grootst. Er lagen toen ruim twaalfhonderd Nederlandse coronapatiënten op de IC. Sindsdien wordt het geleidelijk aan rustiger op de IC-afdelingen. Er liggen momenteel ook nog 399 mensen op de intensive care in Nederland die geen Covid-19 hebben, wat betekent dat er in totaal 1.260 bedden bezet zijn. De maximale IC-capaciteit zit normaal gesproken net onder de twaalfhonderd.

Vanaf morgen mondkapjesplicht in alle Duitse winkels

Wie in Duitsland naar de winkel gaat, zal de mond en neus moeten bedekken. Berlijn is woensdag de laatste deelstaat die deze verplichting invoert voor het winkelend publiek, melden Duitse media. Een mondkapje is niet noodzakelijk: een doek of een sjaal om het gezicht slaan is voldoende om aan de regel te voldoen.

Andere deelstaten liepen wat betreft het dragen van gezichtsmaskers in winkels voor op Berlijn. Daar was de verplichting al van kracht, maar het hoofdstedelijke gewest liet het vooralsnog bij een dringend advies. Ook passagiers in bussen, treinen, trams en metro's moeten in heel Duitsland mond- en neusbedekking dragen.

‘Niet-acute zorg bleef te lang buiten beeld’

Een ‘stille ramp’ wordt het genoemd: in verpleeg- en verzorgingstehuizen overlijden twee keer zo veel ouderen als normaal. Het wordt toegeschreven aan het coronavirus. In een op de drie verpleeghuizen zijn uitbraken van Covid-19 vastgesteld. Aan het begin van de pandemie moest het personeel in de verpleeghuizen vaak onbeschermd zorg verlenen, met het risico dat zij het virus doorgeven aan kwetsbare bewoners.

Dat dit probleem zich juist in verpleeg- en verzorgingshuizen voordoet is geen toeval, zegt crisisexpert Gert-Jan Ludden. Binnenlandredacteur Andreas Kouwenhoven sprak hem over het functioneren van het Regionaal Overleg Acute zorg (ROAZ).

Lees hier het hele artikel: Crisisexpert: ‘De niet-acute zorg bleef te lang buiten beeld bij pandemie’

Naakt protest Duitse huisartsen vanwege gebrek aan beschermingsmiddelen

Omdat Duitse huisartsen naar eigen zeggen telkens weer onbeschermd worden blootgesteld aan patiënten die mogelijk het coronavirus hebben, zijn ze een online protest begonnen. Een naakt online protest welteverstaan. „Wanneer het weinige dat we hadden op is”, schrijven de campagnevoerders. „Dan zien we er zo uit.”

Met de actie Blanke Bedenken ('naakte zorgen') vragen de artsen aandacht voor het tekort aan mondkapjes en handschoenen. Op hun naaktfoto's dragen ze veelal alleen een stethoscoop of bloeddrukmeter en houden ze bordjes omhoog met teksten als „is het voldoende?” en „ik heb geleerd wonden te naaien, waarom moet ik nu maskers leren naaien?"

In veel Europese landen gaat net als in Duitsland het grootste deel van de beschermingsmiddelen naar ziekenhuizen. Hierdoor zijn tekorten ontstaan bij verzorgingshuizen en huisartsen. De Duitse huisartsen zijn een petitie gestart in de hoop de situatie in hun land te veranderen.

De artsen demonstreren tegen het tekort aan beschermingsmiddelen. Foto Blanke Bedenken

Noodfonds wereldatletiekbond voor atleten met financiële problemen

De internationale atletiekfederatie World Athletics stelt 500.000 dollar (bijna 460.000 euro) beschikbaar voor atleten die door de coronacrisis in financiële problemen komen. Het geld is bedoeld voor atleten wier inkomsten goeddeels zijn opgedroogd nu er geen wedstrijden meer worden gehouden, meldt de federatie dinsdag. Het is niet bekend welke atleten in aanmerking komen en hoe groot het bedrag is dat zij kunnen krijgen.

De laatste internationale atletiekwedstrijd was zo'n twee maanden geleden, waardoor profatleten wedstrijdpremies mislopen. Volgens World Athletics-voorzitter Sebastian Coe hebben veel atleten daardoor te maken met financiële problemen. Hij noemt hierbij geen aantallen. Het opgezette fonds moet de atleten helpen de periode te overbruggen tot er weer wedstrijden worden gehouden.

Coe zegt „hoopvol” te zijn dat de sporters later dit jaar weer in actie kunnen komen. Door de uitbraak van het coronavirus zijn onder meer de WK indoor en de Olympische Spelen uitgesteld. De EK in Parijs, die voor augustus op de kalender stonden, zijn afgelast. De eerstvolgende wedstrijd in de Diamond League die vooralsnog doorgaat, is die in Londen op op 4 juli.

Rijen bij IKEA-winkels, rustig binnen

Bij veel Nederlandse IKEA-winkels, die na zes weken weer opengingen, stonden dinsdagochtend rijen. Vooral rond openingstijd (10.00 uur) moesten mensen buiten wachten. Daarna losten de rijen zich snel op, meldt een woordvoerder van de Zweedse meubelketen aan persbureau ANP.

De klanten in de rijen leken zich aan de afstandsregels te houden, afgaande op beelden die te zien zijn op lokale en sociale media. Een verslaggever van RTV Rijnmond zag dat het bij de locatie in het Zuid-Hollandse Barendrecht binnen bijzonder rustig was. De IKEA-woordvoerder zegt tegen ANP dat het minder druk is in de filialen dan normaal.

Sinds de IKEA's op 17 maart sloten, is er volgens het bedrijf achter de schermen gewerkt aan maatregelen waarmee de filialen weer verantwoord open kunnen. Bezoekers mogen met maximaal twee personen tegelijk komen. Het aantal binnenkomende en vertrekkende mensen wordt gemonitord en er is maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk welkom, één klant per 30 vierkante meter. De restaurants blijven voorlopig dicht, evenals de Småland-kinderspeelplaatsen.

Twitter avatar MauLaparliere Maurice Laparlière Zoals verwacht lange rijen voor heropening #Ikea. In dit geval Barendrecht. Klanten mogen mondjesmaat naar binnen. Loopt wel door, in een lange slinger over parkeerplaats. wachttijd net na opening zeker half uur. @RTV_Rijnmond https://t.co/vUNrNsuNQ0

Dodental in Nederland loopt met 48 op tot 4.566

Afgelopen etmaal zijn 48 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld bij het RIVM. Zij zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden. De meldingen worden regelmatig één of meerdere dagen na overlijden doorgegeven. In het weekend, dat ditmaal een dag langer duurde vanwege Koningsdag, is vaak sprake van een grotere vertraging. Voor zover bekend zijn in Nederland nu 4.566 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen, nam de afgelopen 24 uur met 88 toe. Ook hierbij kan er sprake zijn van een vertraging van één of meerdere dagen. In totaal zijn nu 10.609 mensen met Covid-19 opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. Het aantal patiënten op de intensive care neemt al langere tijd geleidelijk af en lag maandagmiddag op 905.

Demonstratie in Den Haag tegen coronamaatregelen

Op het Plein in Den Haag hebben dinsdag tientallen mensen gedemonstreerd tegen de anti-coronamaatregelen van het kabinet. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat het om honderd tot tweehonderd betogers gaat. Agenten zijn ter plaatse om de demonstratie „te begeleiden”. Rond 13.50 uur was de onaangekondigde demonstratie „zo goed als ontbonden” en werden de laatste demonstranten van het Plein geleid.

Betogers protesteerden tegen de lockdown en de inperking van de bewegingsvrijheid. Sommigen richten zich ook tegen 5G-zendmasten, vaccinaties en privacyschendingen. Op filmpjes en foto's die circuleren op sociale media is te zien dat niet iedereen zich aan de anderhalvemeterregel houdt. In oproepen voor de demonstratie op sociale media staat volgens ANP wel dat deelnemers afstand moeten houden.

De demonstratie verliep rustig, laat de politie weten. Of alle betogers die onvoldoende afstand bewaarden tot anderen een boete krijgen, kon de woordvoerder niet zeggen. De politie heeft het Binnenhof afgezet, omdat demonstraties daar altijd verboden zijn.

De demonstratie was niet aangekondigd van tevoren. Foto Niels Wenstedt/ANP

Corona-Koningsdag trekt minder kijkers

Maandag hebben minder kijkers dan afgelopen jaren afgestemd op de live-uitzending van de koninklijke familie die Koningsdag vierde. Dit jaar keken gemiddeld ruim 1,4 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Vorig jaar was dat nog bijna 2,4 miljoen en een jaar eerder bijna 2 miljoen. In 2016 en 2017 zagen zelfs meer dan 3 miljoen mensen hoe de Oranjes de verjaardag van de koning vierden.

In plaats van de traditionele viering waarbij koning Willem-Alexander en zijn familie in een stad of dorp een programma volgen, hield de koninklijke familie zich dit jaar netjes aan de coronaregels. Koningin Máxima en de drie prinsessen openden een digitale kleedjesmarkt, de koning hield een toespraak vanuit paleis Huis ten Bosch en het Wilhelmus werd gespeeld.

Tijdens de koninklijke toespraak, die 's ochtends werd uitgezonden, zei Willem-Alexander dat er respect voor zorgprofessionals uit zou spreken als we de beperkende coronaregels blijven volgen. „Doe het voor jezelf en doe het voor hen”, aldus de koning.

Lees ook: Een niet-uitbundige Koningsdag, met iedereen op zijn eigen digitale kleedje

UEFA wil voor 25 mei duidelijkheid, RKC gaat woensdag weer trainen

Welke voetbalcompetities worden dit seizoen nog uitgespeeld, en wanneer gaat dat gebeuren? In veel landen wordt die beslissing almaar vooruit geschoven. UEFA wil nu dat alle 55 nationale bonden voor 25 mei duidelijkheid verschaffen. Dat schrijft Aleksander Ceferin, voorzitter van de Europese voetbalbond, in een brief die dinsdag is ingezien door persbureau Reuters.

Behalve in Wit-Rusland liggen alle nationale competities in Europa al wekenlang stil. UEFA drong er vorige week nogmaals op aan de seizoenen uit te spelen. Wel bood het voor het eerst een uitweg als dit echt niet mogelijk blijkt, zoals in Nederland. In dat geval wil UEFA binnen een maand van de bonden weten op welke wijze de startbewijzen voor de Champions League en Europa League worden verdeeld.

De KNVB is vooralsnog de enige voetbalbond in Europa die officieel een streep heeft gezet door het voetbalseizoen. De nieuwe jaargang van de eredivisie begint op zijn vroegst na de zomer: betaald voetbal is tot zeker 1 september verboden. Vanaf woensdag mogen betaaldvoetbalclubs hun spelers na meer dan zes weken wel weer verwelkomen op het trainingsveld, zolang dit op anderhalve meter afstand gebeurt.

RKC Waalwijk is de eerste eredivisieclub die zijn voetballers woensdag weer op het eigen complex laat trainen. Dit zal „uiteraard” niet in de vorm van groepstrainingen zijn, meldt de club dinsdag. De spelers van FC Twente verschijnen vanaf „begin mei” weer op het trainingscomplex van hun club.

Twitter avatar RKCWAALWIJK RKC Waalwijk 🔜 Aanstaande woensdag hervat het eerste elftal van #RKC de trainingen, geheel volgens de richtlijnen van het RIVM en de KNVB. 🚧 Deze trainingssessies vinden voor ieders veiligheid & gezondheid besloten plaats. 🔗 https://t.co/bGCdkEa47s https://t.co/P8WK02epRR

Online koopenthousiasme flink toegenomen sinds corona-uitbraak

Sinds de uitbraak van de corona-epidemie zijn online uitgaven in Nederland met 56 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde weken vorig jaar. Uit cijfers van onderzoeksbureau GfK blijkt dat de omzet in de week van 13 april zelfs met 72 procent is toegenomen ten opzichte van 2019; het equivalent van 30 miljoen euro extra. De online verkoop van voedsel is niet meegenomen in de cijfers.

Doordat veel mensen sinds de uitbraak thuiszitten en -werken en doordat winkels veelal gesloten zijn, bestelt een groeiend aantal consumenten producten bij webshops. Volgens GfK is de afgelopen twee maanden onder meer de online verkoop van elektronica, doe-het-zelfspullen, mode en tuinmateriaal toegenomen.

Voor het begin van de epidemie was ook al een groei waar te nemen in online koopgedrag, maar die was met gemiddeld 18 procent veel kleiner dan de nu gerapporteerde toename. Het is onduidelijk in hoeverre consumenten hun online koopgedrag zullen voortzetten als de coronamaatregelen versoepeld worden.

113 Zelfmoordpreventie verwacht toenemende drukte door coronacrisis

113 Zelfmoordpreventie, waar mensen met suïcidegedachten terecht kunnen voor hulp, verwacht het door de coronacrisis drukker te gaan krijgen. De organisatie is daarom bezig de „bezetting op te schalen”, zegt een woordvoerder dinsdag tegen persbureau ANP.

Op dit moment is er nog geen toename in het aantal mensen dat 113 via de telefoon of de webchat benadert. Dagelijks voeren de hulpverleners circa 250 gesprekken. Dat getal gaat echter oplopen, vermoedt 113, vooral doordat een hoop mensen door de crisis in financiële problemen zullen raken.

Ook de regering maakt zich zorgen over de gevolgen van de virusuitbraak voor de geestelijke gesteldheid van Nederlanders. Via de dinsdag gelanceerde campagne 'Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover' spoort het ministerie van Volksgezondheid mensen aan hulp te zoeken als het niet goed met ze gaat. „Met deze campagne willen we duidelijk maken aan mensen die hiermee te maken hebben: je bent niet alleen”, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie). De campagneboodschap wordt verspreid via sociale media en op de radio.

Twitter avatar MinVWS Ministerie van VWS Voel jij je door het coronavirus somber, gespannen of angstig? Dat is begrijpelijk. Het is belangrijk om erover te praten. Met elkaar, of bel een hulplijn. https://t.co/vlC1ElmG4Z

Praten over zelfdoding kan via hulplijn 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of www.113.nl.

Coronacrisis zorgt voor onzekerheid rond overname NIBC

De Amerikaanse investeerder Blackstone Group zegt de overname van NIBC niet te kunnen financieren nu de Nederlandse zakenbank de betaling van dividend vanwege de coronacrisis heeft uitgesteld. Beide partijen zijn daardoor opnieuw met elkaar in gesprek gegaan, meldt Blackstone dinsdag. Het biedingsbericht moet uiterlijk 19 mei zijn ontvangen door de Autoriteit Financiële Markten.

Met het uitstellen van de dividendbetaling gaf NIBC gehoor aan een oproep van de Europese Centrale Bank aan banken om tijdens de coronacrisis geen dividend uit te keren aan hun aandeelhouders. Blackstone had daar echter wel op gerekend toen het in februari een bod deed, waarmee zo'n 1,4 miljard euro is gemoeid. NIBC stemde eind februari in met het bod van 9,85 euro per aandeel inclusief dividend.

Blackstone verwacht daarnaast dat er door de coronacrisis „aanzienlijke onzekerheid” kan bestaan bij toezichthouders wat betreft de overnameplannen. Hoewel de investeerder daar nog geen signalen over heeft ontvangen, wijst Blackstone erop dat bij het opstellen van de plannen geen rekening is gehouden met de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Het aandeel van NIBC op het Damrak opende dinsdag 18 procent lager. Rond het middaguur was dit licht hersteld tot bijna 13 procent verlies.

In beeld: soepelere maatregelen in Australië

In Australië gelden vanaf vandaag soepelere coronamaatregelen, wat te zien is in het straatbeeld. Meer mensen lopen op straat en vooral de stranden worden drukbezocht. Dat leverde mooie beelden op.

Het verschilt overigens wel per deelstaat hoe ver het opheffen van de restricties gaat. In het westen zijn bijeenkomsten met tien personen weer toegestaan, terwijl het maximum in andere delen van het land op twee personen staat. Het coronavirus eiste in Australië (25 miljoen inwoners) tot nu toe 84 dodelijke slachtoffers. Het aantal besmettingen bedraagt voor zover bekend 6.752.

Échte en digitale bloemen bij Dodenherdenking

Hoewel het publiek thuis zal blijven tijdens de Nationale Dodenherdenking, kunnen oorlogsmonumenten op 4 mei toch van bloemen worden voorzien. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en betaaldienst Tikkie geven Nederlanders de mogelijkheid voor 4,50 euro een bosje tulpen te bestellen die op de herdenkingsdag bij oorlogsmonumenten worden neergelegd.

Wie de komende dagen zijn Tikkie-app opent, wordt geattendeerd op de mogelijkheid te doneren. Dat kan ook via de website bloemenvoor4mei.nl. Behalve om de Dodenherdenking luister bij te zetten, is de actie ook bedoeld als steun in de rug voor de sierteeltsector, die lijdt onder de coronacrisis.

Herdenkers kunnen ook middels digitale bloemen eer betuigen aan oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité biedt sitebezoekers de mogelijkheid om een virtuele bloem te leggen bij een van de 3.900 oorlogsmonumenten die Nederland telt. „Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de oorlogsslachtoffers uit de buurt, zonder een bezoek te brengen aan een monument”, aldus het Comité.

Besmettingsgraad Duitsland weer gestegen, wel positieve ontwikkeling België en Spanje

 • Het reproductiegetal van het coronavirus in Duitsland is licht gestegen en wordt sinds maandag geschat op 1. Dat wil zeggen dat een gemiddelde Duitse coronapatiënt één ander met het virus besmet. Als dit getal boven de 1 komt, betekent dit dat het aantal dagelijkse besmettingen zal toenemen. De afgelopen dagen lag de besmettingsgraad op 0,9, daarvoor was het 0,8. Het aantal vastgestelde besmettingen met Covid-19 in Duitsland nam maandag met 1.144 toe, het dodental steeg met 110 tot 5.913.
 • In Spanje zijn maandag 301 nieuwe sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. Daarmee loopt het totale dodental door de longziekte op tot 23.822. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal dagelijkse sterfgevallen onder de 400 ligt. Het aantal geregistreerde besmettingen nam met 1.308 toe tot 210.773. Het Spaanse kabinet maakt later vandaag bekend hoe de verdere versoepeling van de coronamaatregelen eruit ziet. Sinds afgelopen weekend mogen kinderen weer onder strenge voorwaarden de deur uit.
 • De daling van het dagelijks aantal ziekenhuisopnamen in België is verder doorgezet. Afgelopen etmaal werden in dat land 123 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Ook het aantal IC-patiënten is licht gedaald. Het dodental nam met 134 toe en ligt nu op 7.331. De Belgische autoriteiten tellen hierbij ook sterfgevallen in verzorgingstehuizen die mogelijk het gevolg zijn van Covid-19.

Een verlaten winkelstraat in het centrum van Brussel. Foto Olivier Hoslet/EPA

Aruba en Curaçao versoepelen coronamaatregelen

Aruba versoepelt de regels omtrent de avondklok, meldt persbureau ANP. Vanaf dinsdagavond mag niemand op het eiland zich tussen 22.00 uur en 05.00 uur op straat begeven. Dit was eerder tussen 21.00 uur en 06.00 uur. Tot wanneer de avondklok geldt, is niet duidelijk.

Op Curaçao is de avondklok dinsdag verlengd tot en met 11 mei, meldt de NOS. Op het eiland, dat zo'n tachtig kilometer van Aruba ligt, geldt de strengere avondklok en mag niemand tussen 21.00 uur en 06.00 uur op straat komen.

Een verlaten strand op Curaçao. Foto Prince Victor/ANP

Een aantal andere maatregelen op Curaçao is juist versoepeld, melden lokale media. De kinderopvang op het eiland gaat vanaf 4 mei weer open. Vanaf 18 mei mogen de eindexamenklassen weer naar school. Het plan is dat binnen enkele weken de basisscholen weer open mogen.

Aruba, met rond de 105.000 inwoners, telt honderd bevestigde besmettingen met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Twee mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Curaçao heeft ruim 150.000 inwoners en kent zestien bevestigde besmettingen. Eén iemand is er overleden aan Covid-19.

Studenten bezorgd over digitale surveillancemethoden

Politieke jongerenorganisaties en studentenorganisaties hebben scholen en universiteiten opgeroepen terughoudend te zijn met digitale surveillance bij toetsen die studenten thuis maken. In een brief aan onderwijsinstellingen en het ministerie van Onderwijs schrijven de jongeren dinsdag dat het digitaal toezichthouden tot privacyschendingen kan leiden.

Volgens de organisaties in onduidelijk wat er gebeurt met de gegevens die verzameld worden tijdens de surveillance, waarbij soms gebruik gemaakt wordt van webcams en het volgen van het type- en computergedrag van studenten. Om de surveillance mogelijk te maken, schrijven de jongeren, worden zij gedwongen „de onderwijsinstelling toegang te geven tot hun software en hardware”.

Studenten hebben het gevoel „voor een keuze gesteld te worden tussen studievertraging of privacyschending”, aldus de organisaties. Ze schrijven dat onderwijsinstellingen te makkelijk naar surveillancesoftware grijpen, terwijl volgens hen ook alternatieve toetsvormen zoals openboektentamens, vervangende opdrachten of essays goed kunnen werken.

De brief is ondertekend door de jongerenorganisaties van onder meer D66, VVD, PvdA en SP en studentenorganisaties JOB, ISO en LSVb. Zij roepen onderwijsinstellingen op „samen met de studenten creatief te zijn en op zoek te gaan naar goede alternatieven”. Als er geen alternatieven zijn, zouden voor de digitale surveillance strikte voorwaarden moeten gelden. Zo zou er goed overleg moeten zijn met de studenten en moet „helder gecommuniceerd worden” wat er met hun gegevens gebeurt.

De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde vorige week ook al voor lichtzinnig gebruik van digitale surveillance. Volgens de privacywetgeving zijn onderwijsinstellingen zelf verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens en moeten zij hoge eisen stellen aan de leveranciers van gebruikte software. Scholen en universiteiten mogen niet meer gegevens verwerken dan strikt noodzakelijk en deze data mogen ook niet langer bewaard worden dan essentieel is voor de surveillance.

Mbo-scholen bezorgd over carrièreperspectief door coronacrisis

Mbo-instellingen maken zich door de coronacrisis zorgen om het toekomstperspectief van studenten van sommige opleidingen. Daarom wil de MBO Raad dat de basisbeurs wordt verlengd als mbo'ers na hun studie een tweede opleiding willen volgen. De branchevereniging van mbo-scholen doet deze oproep in een brief aan de Tweede Kamer. Dat zegt Frank van Hout, waarnemend voorzitter van de MBO Raad, dinsdag tegen De Telegraaf en het NOS Radio 1 Journaal.

De MBO Raad maakt zich vooral zorgen over studenten die een opleiding in de horeca, evenementenbranche of het toerisme hebben gevolgd. Deze sectoren worden zwaar getroffen door de coronacrisis. Door de verslechterde carrièreperspectieven die dit met zich meebrengt, zijn er mbo'ers die zich willen laten omscholen. Omdat zij al een opleiding hebben afgerond, komen zij echter niet meer in aanmerking voor een basisbeurs.

Wie geen geld heeft om een tweede studie te bekostigen, kan wel aanspraak maken op een lening. Volgens de MBO Raad weerhoudt dit mbo'ers er echter van om zich te laten omscholen. Het is onduidelijk hoeveel mbo'ers zich willen laten omscholen. De Tweede Kamer overlegt woensdag over de gevolgen van het coronavirus voor het onderwijs.

Een verlaten terras in het centrum van Den Haag. Foto Remko de Waal/ANP

Universiteit van Oxford gaat aan kop in race om coronavaccin

Een vaccin kan ons bevrijden van het geniepige coronavirus en de ingrijpende anderhalvemetermaatregelen, schreef wetenschapsredacteur Niki Korteweg dit weekend. Maar het bestaat nog niet. Er is dan ook een wereldwijde wedloop gestart om er een te vinden. De universiteit van Oxford lijkt nu aan kop te gaan in deze race, schrijft The New York Times.

Lees ook: Er zijn vijf wegen naar een vaccin - en ze duren allemaal lang

Koningsdag- en nacht verlopen rustig, weinig overtredingen coronaregels

Nederlanders hebben zich tijdens Koningsnacht- en dag in grote meerderheid gehouden aan de coronaregels. Volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, heeft Nederland gevolg gegeven aan de oproep zoveel mogelijk thuis te blijven. Ook de politie noemt het verloop van de feestdag „erg rustig”.

Volgens Bruls viel te verwachten dat het ondanks het mooie weer goed zou gaan. Niet alleen waren er geen evenementen en vrijmarkten gepland, ook hebben Nederlanders inmiddels „zoveel gehoord hebben over de anderhalvemeterregels dat ze het goed tussen de oren geknoopt hebben”. Bovendien, zegt de voorzitter, „zag je de afgelopen zes weken al dat de meeste mensen zich aan de voorschriften houden”.

Agenten schreven de afgelopen drie dagen 719 boetes uit wegens overtredingen van de coronamaatregelen. Volgens de politie lag zondag - de dag van Koningsnacht - het aantal boetes zelfs lager dan een dag eerder. Bruls denkt dat dit waarschijnlijk komt doordat het zaterdag in de centra van sommige steden druk was vanwege winkelend publiek. De politie maakte tijdens Koningsnacht en -dag op een aantal plekken een einde aan feestjes van jongeren in woningen en tuinen. Ook rapporteerden agenten meerdere spuugincidenten.

Volgens de politie volgen Nederlanders de coronaregels nog steeds goed op. Wel waarschuwt zij voor opstoppingen bij verkeerslichten en tankstations, waar fietsers en motorrijders niet altijd anderhalve meter afstand houden.

Een vrouw en haar dochter vieren Koningsdag in Nijmegen. Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

Verdere versoepeling in Oostenrijk: bijeenkomsten met 10 mensen toegestaan

Oostenrijk gaat de coronamaatregelen verder versoepelen. Zo zijn bijeenkomsten tot tien personen vanaf vrijdag weer toegestaan. Dat heeft de Oostenrijkse minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober dinsdagochtend bekendgemaakt, meldt de Oostenrijkse krant Kronen Zeitung. Vanaf half mei mogen ook restaurants en cafés in het land de deuren weer openen.

Volgens Anschober is het coronavirus in Oostenrijk zodanig ingedamd dat het land zich nu in „de tweede fase” bevindt. Eerder deze maand was het Alpenland het eerste Europese land dat begon met het versoepelen van de coronamaatregelen. Er werd begonnen met het openen van kleinere winkels, bouwmarkten en tuincentra. Dit heeft niet geleid tot een toename van het aantal coronabesmettingen en daarom zien de autoriteiten aanleiding om de maatregelen verder te versoepelen.

Horecagelegenheden mogen vanaf 15 mei weer onder strikte voorwaarden open. Zo mogen niet meer dan vier volwassenen (en hun kinderen) plaatsnemen aan een tafel en moet personeel een mondkapje dragen. Het is vanaf half mei ook weer mogelijk om bezienswaardigheden in de buitenlucht te bezoeken, zoals dierentuinen. Hotels en overdekte recreatievoorzieningen, waaronder zwembaden, gaan vooralsnog weer open op 29 mei. In alle gevallen moeten Oostenrijkers een meter afstand houden van mensen met wie zij geen huishouden vormen.

Italiaans onderzoek: grote onderschatting coronadoden in Nederland

Dat het aantal doden door Covid-19 fors hoger is dan uit de officiële cijfers blijkt, is al enige tijd duidelijk, maar een vergelijking van zeven Europese landen laat zien dat het verschil in Nederland percentueel gezien het grootst is.

Het Italiaanse Instituut voor de studie van Internationale Politiek (ISPI) heeft voor zeven landen waarvoor goede cijfers beschikbaar waren, gekeken hoe groot het verschil is tussen het aantal officiële coronadoden en het aantal extra doden boven het gemiddelde van voorgaande jaren, vastgesteld door de statistische bureaus van die landen. Voor Nederland, waar de periode 16 van maart tot en met 19 april onderzocht is, komt het ISPI op een verschil van ruim 100 procent: formeel zijn er in de onderzochte periode 3.660 coronadoden gevallen, maar er zijn 7.457 Nederlanders meer gestorven dan gemiddeld.

In het Verenigd Koninkrijk komt het ISPI uit op een onderschatting van 93 procent (ruim 8.000 doden). Voor Spanje en Italië ligt het aantal werkelijke coronadoden ongeveer 35 procent hoger. Overigens zijn voor de onderzochte landen verschillende periodes in aanmerking genomen.

Het ISPI geeft een idee van de impact van Covid-19 door deze aangepaste cijfers af te zetten tegen het aantal inwoners. Dan is Spanje het zwaarste getroffen, met 663 doden per miljoen inwoners. Daarna Italië (586), VK (554), Nederland (524), Frankrijk (482), Zweden (295) en Zwitserland (246). Van België en Duitsland waren geen vergelijkbare statistieken beschikbaar.

De Italiaanse krant Corriere della Sera publiceerde deze vergelijking dinsdagmorgen.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Interessant overzicht Instituut voor Politieke Studies #Italië: officiële coronadoden en algemene dodencijfers nationale statistische bureaus. In Nederland percentueel gezien grootste verschil https://t.co/wTlblmDJkx

Sterkste daling prijs benzine en diesel sinds 2008

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn de benzine- en dieselprijzen aan de pomp niet zo hard gedaald als in maart, toen de coronacrisis in Nederland begon. Dat meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) dinsdag op basis van cijfers van tankpassenleverancier Travelcard. Gemiddeld daalde de prijs die automobilisten in maart voor benzine, diesel of LPG betaalden met 6,1 procent.

Dat is de sterkst gemeten daling sinds november 2008, toen de afname 9,4 procent was. De prijs van benzine wordt mede bepaald door de olieprijs, die dit jaar bijzonder hard gedaald is door onder meer een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Voor een vat olie moest in maart gemiddeld 34 dollar betaald worden. Alleen in 2008 en in januari 2016 was die prijs lager. Bij de hoogte van de benzineprijzen spelen ook accijnzen, btw-tarieven, de dollarkoers en de vraag naar benzine een rol.

Dinsdagochtend maakte het Britse olieconcern BP teleurstellende kwartaalcijfers bekend. De winst is de eerste drie maanden van dit jaar met twee derde afgenomen tot 800 miljoen dollar. „Onze sector is qua wijzigingen in vraag en aanbod geraakt op een schaal die nog niet eerder is gezien”, zei BP-topman Bernard Looney in een toelichting. Hij kondigde aan dat zijn bedrijf „doortastende” maatregelen gaat nemen om de situatie te verbeteren.

Commercieel vliegverkeer in Argentinië stilgelegd tot 1 september

Argentinië heeft al het commerciële vliegverkeer tot 1 september verboden. Luchtvaartmaatschappijen in het Zuid-Amerikaanse land zijn in protest gegaan tegen de maatregel. Er zouden naar schatting 300.000 banen op het spel staan.

Het reisverbod is een van de strengste van alle landen in Zuid-Amerika. Volgens een woordvoerder van de regering moest de maatregel genomen worden, omdat commerciële luchtvaartmaatschappijen zonder toestemming vliegtickets naar Argentinië bleven verkopen. Met het reisverbod zou Aerolineas Argentinas, dat geheel van de staat is, beter beschermd worden.

Argentijnen in het buitenland zullen nog wel gerepatrieerd moeten worden. Sinds 20 maart is er een lockdown in het land. Tot nu tot zijn er bijna 4.000 besmettingen en 192 doden geregistreerd in Argentinië.

Geparkeerde passagiersvliegtuigen van Aerolineas Argentinas op de luchthaven van Buenos Aires. Foto Miguel Lo Bianco/Reuters

Maatregelen in Nieuw-Zeeland versoepeld

Vanaf vandaag worden maatregelen die de Nieuw-Zeelandse regering had genomen om het coronavirus in te dammen versoepeld. Restaurants en winkels mogen weer open en scholen openen hun deuren voor kinderen die thuis geen les kunnen volgen.

Bedrijven en scholen waren vier weken lang dicht in het land, maar volgens de regering is het virus zo goed als geëlimineerd nadat er de afgelopen dagen haast geen nieuwe besmettingen bijkwamen. Het totale aantal geregistreerde besmettingen ligt op 1.500 gevallen. Negentien mensen zijn aan het virus overleden.

Ook in Australië worden in grote delen van het land maatregelen versoepeld. In de staat Nieuw-Zuid-Wales mogen maximaal twee volwassenen tegelijk elkaar weer opzoeken. Sommige stranden worden weer geopend. Het coronavirus heeft in Australië tot nu toe 84 dodelijke slachtoffers geëist. Er zijn 6.752 geregistreerde gevallen.

IKEA opent winkels weer na zes weken

De Nederlandse vestigingen van IKEA gaan vanaf vandaag weer open. De winkels waren sinds 17 maart gesloten vanwege de uitbraak van het coronavirus in het land. De restaurants en de kinderspeelplaatsen blijven nog wel gesloten.

IKEA heeft wel extra maatregelen getroffen voor winkelend publiek. Winkelen mag maximaal met twee personen tegelijk en er mag maar een beperkt aantal klanten tegelijk in een vestiging zijn. Kassamedewerkers zitten achter plexiglas en betalende klanten worden opgeroepen om betalingen met contant geld zoveel mogelijk te vermijden.

Voorzorgsmaatregelen in een van de vestigingen van IKEA. Foto Robin Utrecht/ANP

Meer vrouwen gedood in Mexico, 80 procent meer aanvragen voor verblijf in safehouse

In Mexico zijn in de eerste drie maanden van 2020 acht procent meer vrouwen vermoord dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt persbureau Reuters op basis van gegevens van de Mexicaanse overheid. Mexicaanse vrouwenrechtenactivisten schrijven de toename toe aan de coronamaatregelen. Sinds er een lockdown van kracht is in het land, is er volgens hen meer huiselijk geweld.

Van de 964 vrouwen die in het eerste kwartaal van dit jaar zijn omgebracht, zouden 244 gedood zijn vanwege hun geslacht - zogeheten femicide. Ook het aantal aanvragen voor een verblijf in een safehouse lag hoger. Dit aantal is sinds half maart, toen de eerste coronamaatregelen werden getroffen, met 80 procent toegenomen. De activisten vrezen dat het aantal gevallen van huiselijk geweld de komende periode zal toenemen, nu de Mexicaanse lockdown tot eind mei is verlengd.

Geweld tegen vrouwen komt in Mexico op grote schaal voor. Zeker twee derde van alle Mexicaanse vrouwen heeft met huiselijk geweld te maken, volgens cijfers van het Mexicaanse statistiekenbureau van voor de corona-uitbraak. Bijna de helft van hen zou zijn mishandeld door hun partner.

Correctie (28 april 2020): In een eerdere versie werd de stijging nadrukkelijk toegeschreven aan de coronamaatregelen. Deze verklaring is echter afkomstig van Mexicaanse vrouwenrechtenactivisten. Hierboven is dit genuanceerd.

Trump haalt tijdens briefing uit naar China

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een briefing in het Witte Huis uitgehaald naar China. Volgens Trump had het virus beter aangepakt kunnen worden en had het zich niet over de hele wereld verspreid als het bij de bron gestopt was.

„Er kan maar één land verantwoordelijk worden gehouden voor wat er is gebeurd”, zei Trump. Hij zei dat zijn regering een „diepgravend onderzoek” heeft ingesteld naar de manier waarop China is omgegaan met het virus. „Zij hadden de hele wereld kunnen beschermen, niet alleen ons, de hele wereld”.

Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek zullen de Verenigde Staten mogelijk een schadevergoeding eisen. „Duitsland heeft het over 130 miljard euro. Bij ons is de schade veel hoger”, zei de president.

De afgelopen dagen had Trump voor het eerst sinds enkele maanden geen briefing gehouden, nadat zijn persconferenties met steeds meer kritiek gepaard gingen. Zo suggereerde Trump vorige week dat men zou moeten proberen desinfectiemiddel te injecteren tegen het virus. Experts waarschuwden vervolgens dat vooral niet te doen, terwijl de president de volgende dag zei dat hij het sarcastisch bedoelde.

Op de persconferentie op maandag werd Trump gevraagd te reageren op een toename van ziekenhuisopnames in de staat Maryland van mensen die het middel daadwerkelijk hadden geïnjecteerd. De president zei zich niet verantwoordelijk te voelen voor die ziekenhuisopnames en ook niet te begrijpen waarom mensen zich met desinfectiemiddel zouden injecteren.

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij rondom de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

 • Het RIVM heeft het laatste etmaal 43 nieuwe meldingen binnengekregen van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Het gaat niet alleen om mensen die in het afgelopen etmaal zijn overleden, want meldingen komen soms met één of meerdere dagen vertraging binnen.
 • Maandag lagen 905 Covid-19-patiënten op de intensive care, dat zijn er 29 minder dan een dag eerder. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt van een „geleidelijke verdere afname”.
 • Koningsdag verliep op enkele incidenten na rustig, de meeste mensen gaven gehoor aan de oproep thuis te blijven. Het koningshuis proostte digitaal aan het einde van de middag, dankbaar voor „iedereen die Nederland draaiende houdt.”
 • Het Formule 1-seizoen moet op 5 juli van start gaan, met een race voor lege tribunes in Oostenrijk. Daarna volgt een inhaalslag met wedstrijden over de hele wereld. Wat de aankondiging betekent voor de grand prix van Nederland in Zandvoort is nog onduidelijk.
 • De Britse overheid gaat familieleden van zorgmedewerkers die overlijden door Covid-19 voortaan een eenmalige uitkering van 60.000 pond geven als steun.
 • Het proces over de uitlevering van Julian Assange aan de Verenigde Staten is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Door de maatregelen tegen het virus kunnen Assanges advocaten niet naar de Britse rechtszaal komen.
 • Voetbalbond UEFA heeft een steunpakket samengesteld van 236,5 miljoen euro voor het Europese voetbal. De 55 aangesloten nationale voetbalbonden kunnen elk aanspraak maken op 4,3 miljoen euro, waarvan ze zelf mogen beslissen hoe ze het gebruiken om de economische schade van de coronacrisis op te vangen.
 • Meer Amerikaanse staten maken zich op om coronabeperkingen de komende week te versoepelen, ondanks waarschuwingen van gezondheidsexperts. Zij zeggen dat een versoepeling zonder voldoende testcapaciteiten riskant is.

 

Lees hier het blog van maandag terug.