Separatisten verbreken vredesakkoord met regering Jemen

Oorlog Jemen De schending van het akkoord maakt de oorlog in Jemen nóg ingewikkelder. De twee partijen vochten aanvankelijk samen tegen de Houthi-rebellen in het noorden van het land.
Een konvooi met separatisten van de Southern Transitional Council in het zuiden van Jemen.
Een konvooi met separatisten van de Southern Transitional Council in het zuiden van Jemen. Foto AFP

De separatisten van de Southern Transitional Council (STC) hebben het vredesakkoord dat vorig jaar werd gesloten met de regering van Jemen verbroken. De STC heeft naar eigen zeggen de macht in het zuiden van het door oorlog geteisterde land overgenomen. Dat meldt persbureau AFP zondag.

De schending van het akkoord maakt de oorlog in Jemen nóg ingewikkelder. De twee partijen, de STC en de internationaal erkende regering, vochten aanvankelijk samen tegen de Houthi-rebellen, die het noorden van het land beheersen. Volgens de STC heeft de regering de zuidelijke belangen ondermijnd door corruptie en slecht beleid.

De separatisten, die gesteund worden door de Verenigde Arabische Emiraten, sloten in oktober vorig jaar een akkoord met de regering van president Abd Rabbuh Mansur Hadi al-Hadi. Daarbij werd afgesproken om de wapens neer te leggen en de politieke macht te verdelen. Het bestand maakte een einde aan het conflict, dat vorig jaar volledig escaleerde. Toen belegerden de separatisten de tijdelijke hoofdstad Aden.

Houthi’s

Ondertussen woedt de oorlog met de door Iran gesteunde Houthi-rebellen door. De regering wordt gesteund door een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Dat land vecht al zo’n vijf jaar met zijn soennitische bondgenoten tegen de Houthi’s. Die hebben een groot deel van het noorden in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa en havenstad Hodeida.

Saoedi-Arabië kondigde begin deze maand echter een eenzijdig staakt-het-vuren af vanwege de coronapandemie. De Houthi’s verwierpen dat akkoord al meteen. Toch verlengden Saoedi-Arabië en de Jemenitische regering het bestand deze week. Dat was voor de STC weer een reden om het vredesakkoord te verbreken.

Coronacrisis

Al vóór de coronacrisis bestempelden de Verenigde Naties de situatie in Jemen als ’s werelds grootste humanitaire ramp. Door de huidige ontwikkelingen kan de situatie verergeren. Zo’n drie miljoen mensen zijn door de oorlog al ontheemd geraakt. Ongeveer 80 procent van de bevolking, zo’n 24 miljoen Jemenieten, heeft humanitaire hulp of bescherming nodig.

Daarnaast heeft meer dan helft van de bevolking geen toegang tot zorg. Dit maakt het land extra kwetsbaar voor een uitbraak van het coronavirus. Eerder deze maand werd de eerste besmetting al geconstateerd.